Ο Αρχιεπίσκοπος Λέων στην Ιερά Μονή Μαχαιρά

Ο Αρχιεπίσκοπος Λέων στην Ιερά Μονή Μαχαιρά

Την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010, ο Φιλλανδός Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε μαζί με τον Μακαριώτατο και τη συνοδεία τους, την Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, όπου επεφυλάχθη σε αυτόν εγκάρδια υποδοχή από τον Καθηγούμενο της Μονής Θεοφ. Χωρεπίσκοπο Λήδρας κ. Επιφάνιο και τους μοναχούς της Μονής.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος προσκύνησε την Εικόνα της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας και δέχθηκε την προσφώνηση του Θεοφιλεστάτου Χωρεπισκόπου Λήδρας, ο οποίος, αφού τόνισε ότι περιποιεί τιμή για τον ίδιο, αλλά και για τους αδελφούς της Μονής, που ο Σεβασμιώτατος περιέλαβε στο πρόγραμμά του την Ιερά Μονή του Μαχαιρά, αναφέρθηκε στην  μακραίωνη προστασία που παρέχει η Κυρία Θεοτόκος στην Ιερά Μονή.  Ο Θεοφιλέστατος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «εἰς τὸ ὄρος τοῦτο ἐπὶ ἐννέα καὶ πλέον αἰῶνας ἡ Ὑπεραγία Θεοτόκος ὡς βασιλὶς καθέζεται εἰς τὸ Ἱερὸν Μοναστήριόν της…πολλάκις μᾶς ἔδειξε τὴν μητρικήν της πρόνοιαν, τὴν προστασίαν, τὴν ἀντίληψιν καὶ τὴν σκέπην, τόσον εἰς τοὺς αἰσθητοὺς ὅσον καὶ τοὺς νοεροὺς πειρασμοὺς τοὺς ὁποίους διήλθομεν». Ολοκληρώνοντας, ο Θεοφιλέστατος ζήτησε από τον Σεβασμιώτατο να ευλογήσει τους μοναχούς της Μονής «ὥστε διὰ τῶν ἁγίων εὐχῶν σας, νὰ τελειώσωμεν τὸν δρόμον τῆς ἀσκήσεως καὶ νὰ ἀξιωθῶμεν τῆς οὐρανίου βασιλείας τοῦ Κυρίου ἡμῶν, μετὰ τῆς Θεοτόκου καὶ πάντων τῶν Ἁγίων».

Στην αντιφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος ανταπέδωσε τις ευχαριστίες, εξέφρασε την ευφροσύνη, αλλά και το δέος που του προξένησε το προσκύνημα στην ιστορική Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά. Επίσης, μεταξύ άλλων, συμφώνησε, με τον Καθηγούμενο της Μονής, ότι όσοι μοναχοί, αλλά και λαϊκοί, επικαλούνται την Υπεραγία Θεοτόκο βιώνουν τη μητρική στοργή και προστασία της. Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος,  τόνισε τη σημαντικότητα της ύπαρξης των Μοναστηριών και με την ευκαιρία αναφέρθηκε στα δύο Μοναστήρια που λειτουργούν στη Φιλλανδία, το ένα στο Νέο Βάλαμο και το άλλο στην περιοχή Λίντουλα.

Ως ενθύμιο από την επίσκεψη στην Ιερά Μονή, ο Καθηγούμενος χάρισε στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Φιλλανδίας ένα αντίγραφο της εφεστίου εικόνας της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας, ενω ο Σεβασμιώτατος προσέφερε αναμνηστικά δώρα Φιλλανδικής τέχνης και παράδοσης.

Στη συνέχεια, ο Καθηγούμενος της Μονής Θεοφ. Χωρεπίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος, παρέθεσε γεύμα προς τιμή του φιλοξενουμένου Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας.

Αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Λέων επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Θεοτόκου στα Καμπιά.

Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post