Δημοσιογραφική διάσκεψη Αρχιεπισκόπου Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας κ.κ. Λέοντος

Δημοσιογραφική διάσκεψη Αρχιεπισκόπου Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας κ.κ. Λέοντος

Την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας παραχώρησε Δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία, την οποία οργάνωσε το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας και το Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εκκλησίας Κύπρου και συντόνισε ο Θεοφ. Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ο Σεβασμιώτατος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως γνωρίζει το πρόβλημα της καταστροφής της κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο πολύ καλά, γι\’  αυτό  και εξέφρασε μεγάλη λύπη. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Φιλλανδίας σημείωσε, ακόμη, ότι είναι απίστευτο πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Ξέρουμε ότι έχουν καταστρέψει τα αρχαιολογικά κτίρια, ότι έχουν κλέψει έργα τέχνης, τα οποία έχουν πωλήσει στην αγορά και μερικά από αυτά τα έργα, εικόνες ή ψηφιδωτά, έχουν με κάποιο τρόπο έλθει πίσω στην Εκκλησία της Κύπρου», ανέφερε. Βεβαίως, τέτοια καταστροφή του πολιτισμού είναι θλιβερή, είναι κάτι που προκαλεί λύπη, είναι απάνθρωπη, πρόσθεσε. Να σημειωθεί ότι μέρος των επιστραφέντων είχε την ευκαιρία να δει στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄.

Ερωτηθείς για τη θέση του σε σχέση με το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Λέων ανέφερε πως όταν μιλάμε για το Κυπριακό ασφαλώς συζητούμε και για τη λύση του. Εάν η λύση ήταν εύκολη θα την είχαν ήδη βρει, είπε, σημειώνοντας πως το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 36 χρόνια και κανείς δεν μπορεί να πει για πόσα ακόμα χρόνια θα υπάρχει. Επίσης, ανέφερε πως πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το πρόβλημα αυτό και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα μπορέσει να καταλάβει τη σοβαρότητα αυτού του προβλήματος και η Ευρώπη ως οικογένεια να μπορεί να κατανοήσει πόσο αδύνατο είναι ένα μέρος της να είναι κατεχόμενο. Χρειάζεται να υπάρχει ελπίδα, είπε, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εργαστούμε για αυτό», δηλαδή να γίνονται συνομιλίες επί του θέματος και να λαμβάνονται υπόψη οι διάφορες απόψεις. Παράλληλα δε, εξέφρασε την ελπίδα η Κύπρος και η Τουρκία να μην είναι μόνες, αλλά να λάβουν τη διεθνή βοήθεια,  που χρειάζονται.

Σχετικά με τη δυνατότητα παρέμβασης της Κυβέρνησης της Φιλλανδίας, όσον αφορά το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως οι Φιλανδοί γενικώς γνωρίζουν την κατάσταση στην Κύπρο και οι Φιλανδοί που είναι στο Ευρωκοινοβούλιο και υπάλληλοι στην ΕΕ ξέρουν για τα θέματα αυτά. Πρόσθεσε πως ωστόσο φαίνεται ότι η παρέμβαση σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να προέλθει από τις μικρές χώρες, αλλά τις μεγάλες δυνάμεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λέων εξέφρασε ικανοποίηση, για την πορεία της επίσκεψής του και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο, ο οποίος τον προσκάλεσε στο νησί, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Φινλανδία προ μερικών μηνών και σημείωσε ότι έχει ήδη επισκεφθεί ανεπίσημα την Κύπρο, άλλες δυο φορές. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κατά την παρούσα επίσκεψή του, επισκέφθηκε μέρη στα οποία δεν έχει ξαναπάει. Ακόμη, υπογράμμισε πως εκτιμά πολύ αυτή την καλή σχέση που, όπως ανέφερε, έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Εκκλησιών Φιλλανδίας και Κύπρου, τονίζοντας ότι «η Εκκλησία μας είναι έτοιμη να έχει σχέσεις και συνομιλίες με τον οικουμενικό χώρο και με όλες τις τοπικές ορθόδοξες Εκκλησίες».

Πρόσθεσε πως η αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Φιλλανδίας μεγαλώνει συνεχώς και συμμετέχει σε όλα τα θρησκευτικά συνέδρια, και έχει καλές σχέσεις με τις αρχές, την Κυβέρνηση, αλλά και το Κοινοβούλιο της χώρας. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, επίσης, στο ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας της Φιλλανδίας σημειώνοντας πως οι αγώνες επικεντρώνονται, κυρίως στην Αφρική, αλλά και σε μέρη, όπου γίνονται καταστροφές, όπως πρόσφατα στην Αϊτή.

Εν κατακλείδι, όσο αφορά στις Διαθρησκειακές Σχέσεις, ανέφερε ότι στη Φινλανδία υπάρχει ένα φόρουμ των επικεφαλής των θρησκειών και ομολογιών όπως του Ιουδαϊσμού, του Ισλάμ, της Ρωμαιοκαθολικής, της Λουθηρανικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post