Προσκυνηματική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας στην Ιστορική Ιερά Μονή του Σταυροβουνίου

Προσκυνηματική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας στην Ιστορική Ιερά Μονή του Σταυροβουνίου

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ημερών από την εκδημία του μακαριστού Καθηγουμένου της Μονής Σταυροβουνίου Αρχιμανδρίτου Αθανασίου (1925- +18.1.2021) παραθέτουμε από το αρχείο μας, εις μνημόσυνον αιώνιον, το ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας κ. Λέοντος στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, στις 11 Φεβρουαρίου 2010.

****************************** 

Το απόγευμα της Πέμπτης, 11 Φεβρουαρίου 2010, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας κ. Λέων και η συνοδεία του επισκέφθηκαν την Ιερά και Σεβασμία Μονή του Σταυροβουνίου. Εκ μέρους του Μακαριωτάτου τον Αρχιεπίσκοπο Φιλλανδίας συνόδευσε ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, υπεύθυνος των Διεκκλησιαστικών Σχέσεων.

Στα προπύλαια της Ιεράς Μονής υποδέχθηκαν το Σεβασμιώτατο οι Πατέρες, με επικεφαλής τον Άγιο Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο. Στη συνέχεια ο άγιος Φιλλανδίας χοροστάτησε στη Δοξολογία που τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής. Στη συνέχεια προσκύνησε τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό. Ο Τίμιος Σταυρός φυλάσσεται ως ιερό θησαύρισμα από τα χρόνια της Αγίας Ελένης, η οποία κατά την παράδοση επισκέφθηκε την Κύπρο και μεταξύ άλλων, ίδρυσε τη Μονή Σταυροβουνίου.

Ακολούθως, στην προσφώνησή του ο Καθηγούμενος Αθανάσιος καλοσώρισε τον Σεβασμιώτατο  Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων. Τον ευχαρίστησε που είχε την καλοσύνη να έρθει και να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό, τον φύλακα όχι μόνο των πατέρων της Μονής ή της πατρίδας Κύπρου, αλλά ολόκληρης της Οικουμένης. Ο Γέροντας Αθανάσιος μίλησε για την ιστορία της Μονής και τα διακονήματα της σημερινής μοναστικής συνοδείας με 32 αδελφούς. Τέλος ζήτησε τις ευλογίες και τις προσευχές του Σεβασμιωτάτου για την πνευματική πρόοδο της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής.

Απαντώντας ο Σεβασμιώτατος άγιος Φιλλανδίας αναφέρθηκε στην αξία του μοναχισμού στην ορθόδοξη Εκκλησία, και το στήριγμα το οποίο βρίσκει ο πιστός λαός κοντά στα μοναστήρια. Επίσημανε την πανορθόδοξη αξία της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου και το έργο που καλείται να επιτελέσει μέσα στο σύγχρονο κόσμο. Περιέγραψε την ιστορία του μοναχισμού στην ορθόδοξη Εκκλησία της Φιλλανδίας, με ιδιαίτερη αναφορά στα δύο μοναστήρια της (ένα ανδρώο και ένα γυναικείο), τα οποία παραμένουν φάροι του ορθόδοξου φρονήματος. Κατέληξε, λέγοντας πόσο πολύτιμο είναι να προσευχόμαστε για τους αδελφούς μας, τους εγγύς και τους μακράν. Ζήτησε από τον Ηγούμενο Αθανάσιο και τους αδελφούς της Μονής να προσεύχονται για τον ίδιο και το λαό της Φιλλανδίας.

Ο Καθηγούμενος προσέφερε εικόνα της Θεοτόκου, έργο του αγιογραφείου της Ιεράς Μονής ο δε Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Λέων προσέφερε βιβλία και άλλα αναμνηστικά της ορθόδοξης Φιλλανδικής τέχνης.

Μετά το καθιερωμένο κέρασμα και προτού αναχωρήσει επισκέφθηκε τη νέα τράπεζα της Μονής και παρακολούθησε από κοντά τους πατέρες που αγιογραφούν στην τεχνοτροπία του φρέσκο.

Παύλος Χατζηπροδρόμου
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα 11 Φεβρουαρίου 2010

Print Friendly, PDF & Email

Share this post