Ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας στην Ιερά Μονή του Κύκκου

Ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας στην Ιερά Μονή του Κύκκου

Λαμπρή και Πασχάλια υποδοχή επεφύλαξε στον Προκαθήμενο της Πολωνικής Εκκλησίας, Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, η παλαίφατη ιστορική Μονή της Παναγίας του Κύκκου.
Τον Αρχιεπίσκοπο Πολωνίας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, υποδέχτηκαν ο ηγούμενος, Μητροπολίτης Κύκκου-Τυλληρίας Νικηφόρος, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, οι πατέρες της Μονής και αρκετοί προσκυνητές.
Στο καθολικό της Μονής, το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό και τον μοναχό Ησαία, τελέστηκε Δέηση κατά την οποία έψαλλε ο μεγαλόπρεπος βυζαντινός χορός της Μονής.
Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος στην προσφώνηση του ανέφερε ότι η παρουσία του κ. Σάββα στη Μονή γίνεται δεκτή «με αισθήματα πνευματικής εξάρσεως και αγαλλιάσεως» και την συνέχισε λέγοντας ότι «ως ευλογία Θεού». δεχόμεθα, Μακαριώτατε, την πρωθιεραρχική παρουσία σας εδώ στη χειμαζόμενη σήμερα νήσο του Αποστόλου Βαρνάβα, γιατί η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Εκκλησιών αποτελεί την πιο δυνατή μαρτυρία ενότητας, πίστεως και αγάπης».
Ο Κύκκου Νικηφόρος αφού έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία της Ιεράς Μονής παρακάλεσε θερμά τον Πολωνό Προκαθήμενο στις πρωθιεραρχικές του προσευχές να θυμάται πάντοτε και «τον σκληρά δοκιμαζόμενο σήμερα μαρτυρικό λαό της Ορθοδόξου αυτής νήσου, που για τριάντα πέντε τώρα χρόνια γιορτάζει την Ανάσταση του Χριστού μέσα στη δική του σταύρωση. Ορθός όμως στις επάλξεις μάχεται, και θα μάχεται, μέχρι να κυλήσει την πλάκα του τάφου, μέχρι να έρθει η Ανάσταση, η ανάσταση της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Η Ανάσταση του Χριστού προοιωνίζεται και βεβαιώνει και της Κύπρου την ανάσταση», υπογράμμισε με έμφαση ο Μητροπολίτης Κύκκου.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας στην αντιφώνηση του εξέφρασε την χαρά του γιατί βρίσκεται «στο χειμαζόμενο και άγιο τούτο νησί» και ειδικότερα στην Ιερά Μονή της Ελεούσας του Κύκκου, η οποία «έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο θρησκευτική, αλλά και εθνική και πολιτιστική», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ήλθαμε εδώ για να ενωθούμε μαζί σας εν προσευχή και για να εμπλουτισθούμε ταυτόχρονα και από το νέκταρ της δικής σας πίστεως και για να γευθούμε και τους καρπούς της πίστεως αυτής. Για να προσκυνήσουμε τους Αγίους της Κύπρου και με τον τρόπο αυτό να ενισχυθούμε και εμείς εν τη πίστη ημών ούτως ώστε αξίαν μαρτυρίαν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον», ανέφερε.
«Η θαυματουργός εικόνα σας συγκεντρώνει καθημερινώς χιλιάδες πιστούς και εμείς ερχόμαστε εδώ για να αφήσουμε τις χαρές μας, τις θλίψεις μας και τις δοκιμασίες μας και μέσω υμών να ζητήσουμε από την Παναγία να μας σκεπάζει με το ωμόφορο της και αυτό είναι το πιο σημαντικό στην ζωή των Ορθοδόξων χριστιανών, διότι η προσευχή δεν γνωρίζει όρια αποτελεί δροσιά, η οποία δροσίζει τις ξηρές καρδιές των ανθρώπων. Η προσευχή μας ενώνει», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.
«Εσείς ζείτε δοκιμασίες», πρόσθεσε ο Πολωνίας Σάββας, «δοκιμασίες για τις οποίες όλοι μιλάνε και ο Αρχιεπίσκοπος σας και ο Πρόεδρος σας και οι Μητροπολίτες και οι πιστοί σας. Ο διηρημένος λαός αποτελεί πάντοτε πόνο για τους ηγέτες και εμείς τον πόνο αυτό τον έχουμε στις καρδιές μας. Συμμετέχουμε σ’ αυτόν με την προσευχή μας και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα θυμόμαστε στις προσευχές μας να ξεπεραστεί η δοκιμασία αυτή».
Μετά την ανταλλαγή δώρων και ενθυμημάτων, ο Πολωνίας Σάββας, ασπάστηκε την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας του Κύκκου, η οποία καλλιτεχνήθηκε από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά και τεμάχιο του λειψάνου του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα καθώς και άλλα λείψανα αγίων, τα οποία φυλάσσονται στη Μονή.
Ακολούθως επισκέφθηκε το περίφημο Μουσείο και εικονοφυλάκιο της Μονής Κύκκου και θαύμασε τους θησαυρούς της μακραίωνης παράδοσης της Μονής και μετά παρακάθισε σε γεύμα το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του ο ηγούμενος και η αδελφότητα της σεβασμίας του Κύκκου Μονής.
Το απόγευμα, η Α.Μ. ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, ανήλθε στο θρονί της Παναγίας όπου τέλεσε τρισάγιο και κατέθεσε δάφνινο στεφάνι «μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης» στον τάφο του Εθνάρχη Αρχιεπισκόπου και προέδρου Μακαρίου Γ΄.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post