Λαμπρή υποδοχή της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Πολωνίας κ.κ. Σάββα στη Μητρόπολη Λεμεσού

Λαμπρή υποδοχή της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Πολωνίας κ.κ. Σάββα στη Μητρόπολη Λεμεσού

Μετά την Πάφο, η Α.Μ. ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας επισκέφθηκε στις 12:30 το μεσημέρι τη Μητρόπολη Λεμεσού.
Στην είσοδο του περίβολου του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Καθολικής, υποδέχθηκαν τους δύο Προκαθημένους Πολωνίας και Κύπρου και τη συνοδεία τους, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο Αντιδήμαρχος της πόλεως, η Έπαρχος, οι αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, ο ιερός κλήρος της Μητροπόλεως καθώς και πλήθος μαθητών και πιστών.
Η πομπή οδηγήθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό, όπου τελέστηκε  Δοξολογία στην οποία προσφώνησαν τον υψηλό επισκέπτη ο αντιδήμαρχος Λεμεσού καθώς και ο Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος.
Ο αντιδήμαρχος  αναφέρθηκε στην ιστορία και τον πολιτισμό της Πολωνίας, τη συμβολή της στην πρόοδο ευρύτερα του κόσμου καθώς και σε συνέντευξη του Μητροπολίτου Πολωνίας, ο οποίος μίλησε για το κάλλος της Ορθοδοξίας και την ανάγκη που έχει ο κόσμος της Ορθόδοξης Εκκλησίας για να γίνει πιο όμορφος και πραγματικό στολίδι της δημιουργίας.
Ο Πανιερώτατος ακολούθως καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και μίλησε για την ιστορία του Χριστιανισμού στη Λεμεσό, η οποία ξεκινά από τα χρόνια των Αποστόλων και τη χειροτονία του Αποστόλο Τυχικού, ως πρώτου επισκόπου Νεαπόλεως, όπως ονομαζόταν τότε η Λεμεσός. Κάλεσε τον Μακαριώτατο Πολωνίας να ευλογήσει τον ευσεβή λαό της Λεμεσού και του προσέφερε ως δώρο εις ανάμνηση της επισκέψεως την εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, πολυούχου της πόλεως, ο οποίος καταγόταν από τη Λεμεσό, όπου βρίσκεται και ο τάφος του.
Ο Μακαριώτατος ευχαρίστηκε και πάλι τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την ευκαιρία που του έδωσε με την επίσκεψη αυτή να διέλθει και την Μητροπολιτική περιφέρεια της Λεμεσού. Κατόπιν ευχαρίστησε τόσο τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη, όσο και τον κ. αντιδήμαρχο για τους λόγους τους. Αναφέρθηκε στην αξία της πίστεως και τη διατήρηση των παραδόσεών μας, ως ορθοδόξων χριστιανών.
Στη συνέχεια ο πιστός λαός είχε την ευκαιρία να χαιρετήσει το Μακαριώτατο. Τέλος, ο Πανιερώτατος παρέθε γεύμα προς τιμή του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Πολωνίας.
Στη συνέχεια ο Πολωνίας Σάββας και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου με τη συνοδεία του Θεοφιλεστάτου Χωρεπισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου, μετέβησαν για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνόυ.
Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου ολοκληρώθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου, όπου του επιφυλάχθηκε λαμπρή υποδοχή από την αδελφότητα της Μονής, δεκάδες πιστούς και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής. Η Καθηγουμένη Ολυμπιάδα προσφώνησε το Μακαριώτατο, όπου αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής. Η Μονή στη μορφή που είναι σήμερα ως γυναικεία Μονή ξεκίνησε πριν 60 χρόνια. Το 1949 ήρθαν οι πρώτες μοναχές επί Μητροπολίτου Κιτίου Μακαρίου, του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄. Προσέφερε εικόνα και ομοφόρια τόσο στον φιλοξενούμενο Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας όσο και στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
Μακαριώτατος Πολωνίας μίλησε με πολύ ενθουσιασμό για την υποδοχή και την όλη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε καθώς και για τα πολύ καλά θεολογικά λόγια της Γερόντισσας. Ευχαρίστησε και πάλι το Μακαριώτατο που περιέλαβε στο πρόγραμμα και τη Μονή του Αγίου Γεωργίου. Τόνισε ότι το προσκύνημα αυτό είναι το καλύτερο δώρο στην ολοκλήρωση της Ειρηνικής Επισκέψεώς του. Επισήμανε ότι αγαπά τα μοναστήρια και τους μοναχούς και ότι οι μοναχοί και οι μοναχές είναι άγγελοι επί γης.

Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post