Αρχιερατικό συλλείτουργο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου (26-10-2014)

Αρχιερατικό συλλείτουργο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου (26-10-2014)

Την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014, τελέστηκε λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως, προϊσταμένου της Α.Σ. του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριο, στο οποίο εκκλησιάστηκε και η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Στη Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν και οι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανό, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστόφορος και Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Στο τέλος της ευχαριστιακής σύναξης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και είπε ότι «κατ΄ αγαθή συγκυρία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής άγει τα ονομαστήριά του και του ευχόμεθα όλοι, όλος ο λαός μας, χρόνια πολλά, ευλογημένα από το Θεό, δύναμη πολλή για να υπηρετά τον λαό του Θεού, αλλά και να βρίσκεται επικεφαλής των ομογενειών μας, τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου. Σεβασμιώτατε, αυτές τις λίγες μέρες που είστε μαζί μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι είδατε την πίστη του λαού μας. Γευθήκατε την αγάπη, την φιλοξενία και τον σεβασμό αυτού του λαού. Ο λαός μας είναι ένας υπέροχος λαός, πιστός, αγωνιστικός και η παρουσία υμών ενθαρρύνει την πίστη του, ούτως ώστε να συνεχίσει αυτόν τον αγώνα τόσο για εθνική επιβίωση όσο και για να εξέλθει από την οικονομική δυσχέρεια που δυστυχώς ενέσκηψε στην πατρίδα μας. Ο λαός μας έχει αντιληφθεί ότι στην Εκκλησία θα ακουμπήσει και πουθενά αλλού. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε άυπνα για αυτόν τον λαό. Να δει και να βιώσει καλύτερες μέρες».

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν είναι απλώς ένας θρησκευτικός ηγέτης αλλά και εθνικός, γιατί στο χώρο που βρίσκεται, εκεί παίρνονται και οι μεγάλες αποφάσεις. «Είμαι σίγουρος ότι με τη συμπαράσταση όλων μας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, θα πετύχει πολλά. Θέλουμε να ξέρετε, Σεβασμιώτατε, ότι όλοι μας, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κι εγώ προσωπικά με την Ιεραρχία μας, αλλά και ο λαός μας, θα είμεθα μαζί σας. Θα σας συμπαρασταθούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ούτως ώστε με θάρρος να διεκδικείτε τα δίκαια του λαού μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δε θα αργήσει η μέρα που θα φυσήσει ο άνεμος της ελευθερίας απ΄ άκρου εις άκρον της μικρής μας πατρίδος. Εύχομαι ό,τι καλό να δώσει ο Θεός σε σας, στην ομογένειά μας, και την κυπριακή αλλά και την ελλαδική, να πετύχετε εκείνο που ονειρεύεται ο λαός μας και όταν θα έρθει η ώρα μαζί θα πορευθούμε στις κατεχόμενες περιοχές μας – γιατί είναι δικές μας, είναι τα σπίτια μας, είναι οι περιουσίες μας. Και πάλιν καλωσορίσατε και εύχομαι καλή παραμονή στην μικρή μας την πατρίδα».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αντιφώνησε τον Μακαριώτατο και είπε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστώ πάρα πολύ για τους εξαιρετικά θερμούς λόγους σας. Αισθάνομαι να επαναλάβω αυτό το οποίο ψάλλαμε: “Τί ἀνταποδώσωμεν τῷ Κυρίῳ περί πάντων ὧν ἀνταπέδωκεν ἡμῖν;”. Τι μπορούμε να ανταποδώσουμε στο Θεό για τα μεγάλα δώρα που μας έδωσε; “Δι’ ημάς Θεός εν ανθρώποις. Δια την καταφθαρείσαν φύσιν ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν. Προς τους αχαρίστους, ο ευεργέτης! Προς τους αιχμαλώτους, ο ελευθερωτής! Προς τους εν σκότει καθημένους, ο Ήλιος της Δικαιοσύνης!”. Αυτόν τον ύμνο τον ψάλλαμε σήμερα και θα τον ψάλλουμε πάντοτε διότι μας εκφράζει».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ακολούθως μίλησε για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου: « Έχετε έναν πάρα πολύ σπουδαίο και μεγάλο Αρχιεπίσκοπο. Αυτός ο Αρχιεπίσκοπος που έχετε, ο Χρυσόστομος, σε συνέχεια των Χρυσοστόμων και των Μακαρίων, είναι ένας Αρχιεπίσκοπος ο οποίος τιμά την Κύπρο πολύ πέρα της Κύπρου. Το λέω αυτό γιατί έχουμε βρεθεί κατ΄επανάληψη σε συνάξεις των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και είναι πάντοτε μια παρουσία αγάπης, σοφίας, υπερβάσεως προβλημάτων και δημιουργίας ενότητος. Δοξάζω το Θεό γιατί της κυπριακής, ηρωικής και αγιοτραφούς και ματρυροτραφούς Εκκλησίας προΐσταται αυτός ο Αρχιεπίσκοπος, οποίος είναι σήμερα κοντά μας και μας κάνει αυτή την μεγάλη τιμή».

Μιλώντας για την εμπειρία που είχε κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι «μοιράζομαι μαζί σας τον πόνο αλλά και την ελπίδα διότι πάντοτε την νύχτα διαδέχεται η μέρα, τον θάνατο διαδέχεται η ανάσταση, τον χειμώνα διαδέχεται η άνοιξη. Το σκοτάδι υποχωρεί στο φως. Δεν είναι δυνατόν να παρατείνεται μια τέτοια δοκιμασία. Η Κύπρος έχει εμπειρία μακρών δοκιμασιών στη μακρά ιστορία της και αυτό το λέμε στους φίλους μας στην Αμερική αλλά και αλλού, ότι εδώ πρόκειται για ένα λαό, ο οποίος δε βρέθηκε χθες στον κόσμο όπως μερικά μεγάλα έθνη. Είναι λαός με ιστορία χιλιάδων ετών. Τέτοιοι λαοί δεν λυγίζουν, δεν υποχωρούν, δοκιμάζονται αλλά όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, αναδεικνύονται λαμπρότεροι χρυσίου και αργύρου και λίθων πολυτελών».

Στο τέλος, η ενορία του Αγίου Δημητρίου προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ασημένια καπνιστομέρεχα. Ο ίδιος, προσέφερε σαν αντίδωρο ένα μικρό επίχρυσο ευαγγέλιο για την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και στον Μακαριώτατο προσέφερε ένα Σταυρό ευλογίας, από συνδιασμό ελεφαντοστού, χρυσού, κρυστάλλου και ασημιού.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post