Συνάντηση του Επισκόπου Καρπασίας Χριστόφορου με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο

Συνάντηση του Επισκόπου Καρπασίας Χριστόφορου με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Προτροπή προς τους Ελληνορθόδοξους της Αμερικής να βοηθήσουν στις προσπάθειες της επισκοπής Καρπασίας για να συγκεντρωθούν χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την αναστήλωση και συντήρηση των αγιογραφιών του ιστορικού καθεδρικού ναού του Αρχάγγελου Μιχαήλ στη Γιαλούσα, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προέβη σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση που είχε χθες στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τον επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο, ο οποίος επισκέπτεται από την περασμένη εβδομάδα τις ΗΠΑ και ήδη είχε επαφές με απόδημους Καρπασίτες στην περιοχή της Ανάπολις του Μέριλάντ. Την Παρασκευή ο επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος θα μιλήσει με θέμα «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου: Το παράδειγμα της εκκλησίας του Αρχάγγελου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα», σε εκδήλωση η οποία θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη.

Τον Επίσκοπο Χριστόφορο συνόδευαν στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο πρόεδρος της κατεχόμενης κοινότητας Γιαλούσας Παναγιώτης Χατζηπαντελή, ο γενικός πρόξενος Βασίλειος Φιλίππου κι ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Επίσκοπος Καρπασίας ανέφερε ότι μετά από ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη, μαζί με τον πρόεδρο της κοινότητας Γιαλούσας κ. Χατζηπαντελή, με σκοπό να ενημερώσουν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, της επισκοπής Καρπασίας, που ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο.

«Είναι κτίσμα του 11ου αιώνα, με σπάνιες και μοναδικές τοιχογραφίες, οι οποίες λόγω του ότι ο ναός έμεινε ασυντήρητος και απροστάτευτος, με την πάροδο του χρόνου κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η αγωνία και η προσπάθειά μας είναι να διασώσουμε και το ναό – ως κτίσμα και ιστορικό μνημείο – και τις τοιχογραφίες.

Είμαστε λοιπόν εδώ για να κάνουμε μία προσπάθεια συλλογής χρημάτων για να μπορέσουμε άμεσα – επειδή έχουμε στο μεταξύ εξασφαλίσει μέσω των Ηνωμένων Εθνών την άδεια από τις αρχές των κατεχομένων – να αρχίσουμε αυτές τις εργασίες και να διασωθεί ένα πολύ σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο στα κατεχόμενα εδάφη μας».

Ο Επίσκοπος Χριστόφορος ανέφερε ότι ενημέρωσαν τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για τις προσπάθειές τους και αντάλλαξαν απόψεις μαζί του. Παράλληλα μίλησε για την εκδήλωση της Παρασκευής και για άλλες συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουν για το ίδιο θέμα.

«Θα παρουσιάσουμε στην εκδήλωση την όλη προσπάθεια που καταβάλουμε για την αναστήλωση και διάσωση αυτού του μνημείου. Το οποίο ασφαλώς δεν είναι το μοναδικό της κατεχόμενης πατρίδας μας που κινδυνεύει με κατάρρευση. Κι ο κάθε επίσκοπος καταβάλλει προσπάθειες στην επαρχία του για να διασώσει αυτά τα μνημεία».

Καλωσορίζοντας τον επίσκοπο Χριστόφορο, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος χαρακτήρισε «ιερή αποστολή» την προσπάθεια αναστηλώσεως προς διατήρηση του ιστορικού αυτού μνημείου το οποίο έχει υποστεί ζημιές.

«Χάρη στις συνεχείς μελετημένες και επίμονες ενέργειες του επισκόπου Καρπασίας εδόθησαν οι ειδικές άδειες για να υπάρξει δυνατότητα αναστήλωσής του. Όπως είπε ο ίδιος είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Θα θέλαμε να υπάρξει το μέγιστο μέγεθος της βοηθείας σ’ αυτή την προσπάθεια, γιατί αξίζει αυτό το μνημείο να σταθεί, να ακεραιοποιηθεί στα σημεία που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, για να μείνει εκεί ως σημείο αναφοράς. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν σημεία αναφοράς στα κατεχόμενα, τα οποία δείχνουν σχέση όχι χθεσινή ή απλά μετά το 1974, αλλά χιλίων ετών».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή κόσμου στην εκδήλωση της Παρασκευής στον Καθεδρικό, για να εκτιμηθεί από τους Ομογενείς η προσπάθεια αναστηλώσεως και να αποκτήσουν γνώση «για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίζονται οι αδελφοί μας Κύπριοι».

«Δεν καταβάλουν απλώς προσπάθεια για να επιβιώσουν, αλλά να διατηρήσουν με κόπο και με έξοδα τα μνημεία, δείχνοντας το επίπεδο του πολιτισμού και της συνδέσεώς τους με την ιστορία. Είμαστε βέβαιοι ότι η επίσκεψή του Επισκόπου Καρπασίας θα στεφθεί με επιτυχία, διότι επιπρόσθετα θα γίνει γνωστό το θέμα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό στην Αμερική», κατέληξε.

Στη συνάντηση συμμετείχε κι ο επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός.

Πηγή: tvonenews.com.cy

 

*******************

 

His Eminence Archbishop Demetrios, Geron of America

with His Grace Bishop Christofotos of Karpasia

 

NEW YORK – His Eminence Archbishop Demetrios of America received yesterday the visit of His Grace Bishop Christoforos of Karpasia (Cyprus) who is visiting the United States in a mission to save the cultural heritage of Cyprus and Orthodoxy in the occupied areas of Cyprus.

Bishop Christoforos, whose bishopric consists of the occupied land in the Karpasia peninsula, is spearheading a blessed effort to preserve and restore the dilapidated churches, the icons and other monuments in the occupied areas of Cyprus.

Archbishop Demetrios during his visit to Cyprus in 2014, (read story), visited the occupied part of Cyprus, churches and monasteries –including the historic monastery of Agios Andreas- and witnessed the destruction caused by the brutality of people and the harshness of the elements and time.

On Friday June 2, 2017, 6:00 p.m., at the Archdiocesan Cathedral of the Holy Trinity Cultural Center in New York, (337 E 74th Street), Bishop Christoforos will make a presentation titled “The destruction of the cultural heritage in occupied areas of Cyprus and the Church of the Archangel Michael in occupied Yialousa.” Those in attendance will have the opportunity to learn about the plans to save Cyprus’ cultural heritage and help preserve and restore the churches and monuments in danger of permanent collapse.

The event is organized by the Federation of Cypriot American Organizations, together with the Consulate General of Cyprus in NY and under the auspices of the Greek Orthodox Archdiocese of America.

 

Source: goarch.org

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post