Η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Εκκλησία της Σερβίας

Η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Εκκλησία της Σερβίας

Η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, από την Παρασκευή, 4 έως τις 9 Οκτωβρίου 2013 επισκέφθηκε την Εκκλησία της Σερβίας για να συμμετάσχει  στους εορτασμούς, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 1700 ετών από την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων το 313 μ. Χ.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και η συνοδεία του έφθασαν στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013.

Το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, το πρωί, η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μαζί με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους άλλους Προκαθήμενους, έφθασαν στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, όπου τελέστηκε Δοξολογία, με την ευκαιρία του ιστορικού γεγονότος της έκδοσης του Διατάγματος της Ανεξιθρησκείας.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αναχώρησε για τη Νις, γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Μόλις έφθασαν οι Προκαθημένοι, τελέστηκε υποδοχή έμπροσθεν του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος της Νις.

Την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, συλλειτούργησε με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και τους Μακαριωτάτους Πατριάρχες Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, Ρωσίας κ. Κύριλλο και τους Μακαριωτάτους Αρχιεπισκόπους Αθηνών κ. Ιερώνυμο, Αλβανίας κ. Αναστάσιο και Πολωνίας κ. Σάββα.

Το απόγευμα της Κυριακής, οι Προκαθήμενοι μετέβησαν αεροπορικώς στην Ποντγκόριτσα.

Τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013, τελέστηκαν τα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου και συλλειτούργησαν οι Προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες των κατά τόπους Εκκλησίων.

Το βράδυ επίστρεψαν στην πρωτευουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι.

Την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013, έγινε ξενάγηση στα ιερά προσκυνήματα και αξιοθέατα του Βελιγραδίου, όπως τον ιερό ναό του Αγίου Σάββα, το εκθεσιακό εργαστήριο “εν τούτω νίκα” της Ακαδημίας τεχνών και συντήρησης της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ακολούθως, τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Παύλου, στη Μονή Ρακόβιτσα.

Το βράδυ, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μαζί με τους Προκαθημένους και τις άλλες αντιπροσωπείες παρακολούθησαν, στο Εθνικό Θέατρο της Σερβίας, την επίσημη πρεμιέρα της όπερας “In hoc Signo”.

Την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος ανεχώρησε μέσω Αθηνών για την Κύπρο.

Από το Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων

Print Friendly, PDF & Email

Share this post