Εγκαθίδρυση του νέου Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου (19 Μαρτίου 2013)

Εγκαθίδρυση του νέου Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου (19 Μαρτίου 2013)

Την Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013, εξελέγη ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Φραγκίσκος Α΄.  Ο Αργεντινός Αρχιεπίσκοπος, Καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, 77 ετών, εξελέγη νέος Πάπας Ρώμης και επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος ο πρώτος.

Ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας εξελέγη κατά τη διάρκεια της τέταρτης ψηφοφορίας στην Καπέλα Σιστίνα, στο Βατικανό.

Στις πρώτες του δηλώσεις από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ο Φραγκίσκος Α΄ κάλεσε τους πιστούς να ακολουθήσουν το δρόμο της αδελφοσύνης, της αγάπης και του ευαγγελισμού και ζήτησε από το πλήθος ενός λεπτού σιγή για να προσευχηθεί και να του δώσει την ευλογία του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος Α΄, είναι 266ος Πάπας, που αναλαμβάνει μετά την ιστορική παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ\’. Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936  και είναι Ιησουίτης, οι γονείς του είχαν ιταλική καταγωγή και μετανάστευσαν στην Αργεντινή σε νεαρή ηλικία, όπου παντρεύτηκαν και απέκτησαν πέντε παιδιά.

Ο Μπεργκόλιο σπούδασε Χημικός Τεχνικός, όμως μετά το πτυχίο ενώ αφιερώθηκε πλήρως στην μεγάλη του αγάπη: την θρησκεία, εντούτοις δίδαξε Φιλολογία σε σχολεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε Θεολογία και το 1969 έγινε ιερέας.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος II τον όρισε επίσκοπο στο Μπουένος Αιρες το 1992 και αρχιεπίσκοπο το 1997. Στην πατρίδα του την Αργεντινή είναι ιδιαίτερα αγαπητός.

Σημειώνεται, ότι στην τελετή Εγκαθίδρυσης της Α. Α. του Πάπα Φραγκίσκου, στις 19 Μαρτίου 2013, την Εκκλησία Κύπρου θα εκπροσωπήσουν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος και Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, καθώς και ο Διευθυντής του Κ.Ε.Τ. κ. Ιωάννης Χαριλάου.

Από το Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων

Print Friendly, PDF & Email

Share this post