Εξελέγη ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας

Εξελέγη ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας

Εξελέγη ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας, ο Μητροπολίτης Δυτικής και Κεντρώας  Ευρώπης κ. Ιωάννης

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας εξέλεξε την Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012, τον εκ των μελών της, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεντρώας Ευρώπης κ. Ιωάννη, ως νέο Πατριάρχης Αντιοχείας, σε διαδοχή του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Ιγνατίου (+ 5 Δεκεμβρίου 2012).

Η εκλογή πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας  του Balamand.  Εκτός από τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Ιωάννη, το τριπρόσωπο απαρτιζόταν και από τους  Μητροπολίτες Χαλεπίου κ. Παύλο και Τοποτηρητή, Βόστρων κ. Σάββα.

Ο ελληνομαθής Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης ο 10ος, γεννήθηκε στη Λατάκεια της Συρίας το έτος 1955. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1979 και Πρεσβύτερος το 1983. Επίσκοπος Πύργου εξελέγη το 1995 και η Ιερά Σύνοδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη Δυτικής και Κεντρώας Ευρώπης, με έδρα το Παρίσι το 2008.

Μετά τα γυμνασιακά χρόνια στη Συρία, έλαβε πτυχίο Θεολογίας το 1978, από το St. John of Damascus, Faculty of Theology at the Balamand University.  Αργότερα, το 1983, μετά από εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής, έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το 1981 ανέλαβε διδακτικό έργο στο St. John of Damascus, Faculty of Theology at the Balamand University, ενώ τα έτη 2001-2005 ανέλαβε Πρύτανης  της εν λόγω Σχολής. Το ίδιο χρονικό διάστημα διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Παναγίας  του Balamand.

Εκπροσώπησε το Πατριαρχείο Αντιοχείας στην Δ΄ Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη, στο Σαμπεζύ της Ελβετίας (6-12 Ιουνίου 2009).

Από το Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων

Print Friendly, PDF & Email

Share this post