Ενθρονίστηκε ο νέος Προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο

Ενθρονίστηκε ο νέος Προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο

Την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012, ενθρονίστηκε στο μεγαλοπρεπή κοπτικό καθεδρικό ναό του Αποστόλου Μάρκου, στο Κάιρο, ο νέος Προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας, Tawadros ΙΙ.  Η εκλογή του νέου Κόπτη Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2012, σε διαδοχή στο Πατριαρχικό θρόνο του μακαριστού Senouda III, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Μάρτιο.

Να σημειωθεί ότι ο μακαριστός Senouda III ποίμανε τους κόπτες χριστιανούς της Αιγύπτου για περίπου 40 χρόνια και αναδείχθηκε μεγάλη ιστορική ηγετική φυσιογνωμία για για τους κόπτες χριστιανούς.

Ο νέος κόπτης Πατριάρχης Tawadros ΙΙ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δεσμεύθηκε να εργαστεί για το καλό της Αιγύπτου και την ευημερία τόσο  των μουσουλμάνων  όσο και των Χριστιανών.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο, κατά  την τελετή της Ενθρονίσεως  του Tawadros ΙΙ, στο Κάιρο, της Αιγύπτου, τον εκπροσώπησε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος  Β΄.

O Μακ. Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, προσφωνόντας το Μακαριώτατο Κόπτη Πατριάρχη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “με αισθήματα ειλικρινούς φιλαδελφείας ευρισκόμεθα σήμερα πλησιόν σας, κατά την τελετή της ενθρονίσεως σας, να μετάσχουμε του χαροποιού γεγονότος της αναλήψεως των καθηκόντων Σας και να ευχηθούμε για την Πατριαρχία του Θεοδώρου του Β΄”. Καταλήγοντας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, τόνισε ότι  “σ\’ αυτή την ιστορική καμπή η συνεργασια των Εκκλησιαστικών Ηγετών καθίσταται πολύτιμη υπέρ της ευημερίας”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, προσέφερε στον νεό Αγιώτατο Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας μια αρχιερατική μίτρα, αναφωνόντας το “ΑΞΙΟΣ”.

Επίσης,  στην τελετή παρέστη, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους.

Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων

Print Friendly, PDF & Email

Share this post