Εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Μαξίμου

Εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Μαξίμου

Η εξόδιος ακολουθία για τον μακαριστό Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρό Μάξιμο τελέσθηκε το πρωί της Παρασκευής, 9 Νοεμβρίου 2012, Προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη και με την συμμετοχή Προκαθημένων και Ιεραρχών απ’ όλη την Ορθοδοξία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι, στη Σόφια. Κατά την ημέρα της κηδείας στη Βουλγαρία έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος.

Στην εξόδιο ακολουθία παρόν ήταν  η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, εκπρόσωποι των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας, πρεσβευτές και διπλωμάτες και πλήθος πιστών από κάθε γωνιά της Βουλγαρίας.

Να σημειώσουμε ότι εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και της Ιεράς Συνόδου,  παρέστη  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Εκτός του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, απο τους προκαθημένους, παρέστησαν, επίσης, οι Μακαριώτατοι Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Να αναφέρουμε ότι ο ενταφιασμός του σκηνώματος του μακαριστού Πατριάρχου έγινε στη Σταυροπηγιακή Μονή  Τρογιάν, από την οποία ξεκίνησε την εκκλησιαστική του πορεία.

Να συμπληρώσουμε, επίσης, ότι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας έλαβε μέρος στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο που προηγήθηκε της Κηδείας και υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, της Ιεράς Συνόδου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, του κλήρου και του λαού οι οποίοι εύχονται και προσεύχονται όπως ο Κύριος της ζωής και του θανάτου  κατατάξει τον μακαριστό Πατριάρχη Βουλγαρίας Μάξιμο εν  σκηνές δικαίων και αγίων και η χάρις του Παναγίου Πνεύματος αναδείξει άξιο διάδοχο Αυτού στον Πατριαρχικό Θρόνο της Εκκλησίας Βουλγαρίας.

Το Σάββατος, 10 Νοεμβρίου 2012, σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, εξελέγη προσωρινός Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και ανέλαβε το θρόνο της Επισκοπής Σόφιας μέχρι την εκλογή του νέου Πατριάρχου, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη, το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών.

Μιχάλης Σπύρου

Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων

Print Friendly, PDF & Email

Share this post