Εξελέγη ο νέος Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας

Εξελέγη ο νέος Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας

Εξελέγη ο νέος Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας στον ιερό ναό του Αγίου Μάρκου, στο Κάϊρο, στην Αίγυπτο την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012.

 Ο 118ος Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας, ο οποίος εξελέγη μετά από κλήρωση, αφού ένα παιδί τράβηξε έναν από τους τρείς κλήρους με τα ονόματα των υποψηφίων που συγκροτούσαν το τριπρόσωπο, είναι ο Επίσκοπος Μπεχέϊρα (Δέλτα του Νείλου) Θεόδωρος, ο οποίος είναι 60 ετών (γεννήθηκε το 1952 και εξελέγη επίσκοπος το 2007).

Ο νέος Πατριάρχης, Θεόδωρος ο ΙΙ διαδέχεται τον μακαριστό Πατριάρχη Σενούντα ΙΙΙ, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο του 2012 μετά από τέσσερις δεκαετίες ευρισκόμενος επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας και σύμβολο των απανταχού γης Αιγυπτίων (μη Χαλκιδωνίων) Χριστιανών.

Η τελική φάση της διαδικασίας διαδοχής, που ισχύει από το 1957, προβλέπει ένα παιδί, ηλικίας 5 ως 8 ετών, να διαλέγει με δεμένα τα μάτια ένα από τα τρία ψηφοδέλτια, στα οποία είναι γραμμένα τα ονόματα των υποψηφίων για τον πατριαρχικό θρόνο.

Να αναφερθεί ότι οι υποψήφιοι που επιλέχθηκαν στις 29 Οκτωβρίου 2012, από 2.500 μέλη της Κοπτικής Εκκλησίας, κληρικούς και λαϊκούς, ήσαν οι Βοηθοί Επίσκοποι, του Καΐρου Ραφαήλ, 54 ετών, και της Μπεχέϊρα (στο Δέλτα του Νείλου), 60 ετών, και ο μοναχός Ραφαήλ από τη Μονή του Αγίου Μηνά, 70 ετών.

Η επιλογή από ένα παιδί, αντιπροσωπεύει τη θεϊκή βούληση, και ενώ προηγήθηκε πολύωρη θεία λειτουργία με την συμμετοχή όλων των Ιεραρχών της Κοπτικής Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στο μεγαλοπρεπή ιερό ναό του Αγίου Μάρκου, στο Κάϊρο.

Αξίζει να σημειωθεί, για την ιστορία, ότι στο ναό του Αγίου Μάρκου ο μακαριστός Πατριάρχης Σενούντα ο ΙΙΙ συνήθιζε κάθε Τετάρτη απόγευμα, όταν οι πιστοί σχόλαγαν από τις εργασίες τους, να τελεί παράκληση και κατόπιν να κάθεται στο Σολέα απέναντι από το τεράστιο πλήθος των πιστών και να απαντά σε ποικίλες ερωτήσεις και απορίες, από πολύ θεολογικές μέχρι απλές της καθημερινής ζωής μέσα στην Εκκλησία.

Η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Θεοδώρου του ΙΙ, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012, στο Κάϊρο.

Από το Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων

Print Friendly, PDF & Email

Share this post