100 χρόνια απο τα εγκαίνια του Καθολικού της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα

100 χρόνια απο τα εγκαίνια του Καθολικού της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα

Του Ιωάννη Γιάγκου, Φιλολόγου 

Μέσα στα πλαίσια τής ιστορικής μνήμης τής ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής τού ιδρυτή και προστάτη τής αγιοτάτης Εκκλησίας τής Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα οργανώθηκε από τον Ηγούμενο αυτής Αρχιμανδρίτη κ. Ιωάννη Ιωάννου, στις 6 Ιουλίου 2015, εθνικοθρησκευτική τελετή στην αίθουσα εκδηλώσεων τού πολιτιστικού ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τού Γ.

Η τελετή άρχισε με το απολυτίκιο τού Αποστόλου Βαρνάβα και την ανάγνωση τού αποσπάσματος 1-12 από το ΙΓ κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων, που αναφέρεται στην ιεραποστολική δράση του Βαρνάβα και τού Παύλου στην Κύπρο.

Στη συνέχεια ο Ηγούμενος τής περίπυστης Μονής τού Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμανδρίτης Ιωάννης προσφώνησε το ακροατήριο ως ακολούθως. 

Μακαριώτατε, Σεβαστό Ιερατείο, Έντιμοι Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Βουλευτές, Κύριοι Δήμαρχοι, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι.

Καθώς ανέρχομαι στο ιστορικό τούτο βήμα τού πολιτιστικού ιδρύματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τού Γ΄, δέος μεγάλο κυριεύει την ψυχή μου.
Αναλογίζομαι πρώτα τη μεγάλη δωρεά τού Θεού να αναγάγει τη μετριότητά μου στην ιερή αλλά και μεστή ευθυνών θέση τού Ηγουμένου τής ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής τού Ιδρυτή και Προστάτη τής Εκκλησίας μας τού Αποστόλου Βαρνάβα. Αισθάνομαι ύστερα το ιστορικό χρέος να επικάθηται βαρύ επί των ώμων μου και τις δυνάμεις μου πολύ ασθενικές για να το εκπληρώσουν. Αλλά και πάλιν υψώνω τα όμματα τής ψυχής μου προς τον Κύριο τού ελέους και της Δικαιοσύνης και  αισθάνομαι την ελπίδα τής πίστεως να αναπληρώνει κάθε ανθρώπινη αδυναμία μου.

Ταυτόχρονα, επιτρέψατέ μου για μια ακόμη φορά να εκφράσω τα υιϊκά και ενδόμυχα αισθήματα τής ψυχής μου προς τη σεπτή προσωπικότητα τού Μακαριωτάτου, δια των τιμίων χειρών τού οποίου έλαβα τη χειροθεσία της Ηγουμενίας τής σεβασμίας και γερασμίας αυτής Μονής. Μέσα μου αισθάνομαι ότι δεν μπορούσα να παραλείψω τήν έκφραση αυτού τού χρέους και αυτής της ευγνωμοσύνης. Εύχεσθε Μακαριώτατε να με αξιώσει η Χάρις τού Θεού να ανταποκριθώ τόσο στις ιστορικές μου ευθύνες όσο και στις δικές σας προσδοκίες, τις οποίες έντονα νιώθω μέσα μου.

Το έτος αυτό, επετειακά, είναι ιστορικό για τη ιερή και σεβασμία  μας Μονή. Συμπληρώνονται εκατό χρόνια αφ’ ότου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος ο Β΄ τέλεσε επισήμως τα εγκαίνια τού περικαλλέστατου ναού τού Αποστόλου Βαρνάβα. Αναλογιζόμενος τις ευθύνες μου έκρινα ότι έπρεπε να οργανώσω μία εκδήλωση με δύο βασικούς στόχους. Τους θρησκευτικούς και τους εθνικούς.
Ήθελα, πρώτος εγώ και στη συνέχεια όλο το ποίμνιο της Εκκλησίας μας να μεταφερθούμε νοερά στον ιερό χώρο τής ιστορικής μας Μονής να βιώσουμε τα μεγαλεία και τις δωρεές τού Θεού προς την Εκκλησία τής Κύπρου, να τον ευχαριστήσουμε θερμά και ταυτόχρονα να τον παρακαλέσουμε να φανεί  ίλεως προς τον χειμαζόμενο  λαό του και να συντμήσει τον χρόνο τής δοκιμασίας μας.  Ταυτόχρονα να ανανεώσουμε και μεις την πίστη μας προς Αυτόν, να βιώσουμε τη μεγάλη αλήθεια ότι ο Θεός μας είναι Θεός Δικαιοσύνης, να εντείνουμε τις προσευχές μας προς Αυτόν για τους εθνικούς μας πόθους και να τον παρακαλέσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας για την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας και ιδιαίτερα για την ιστορική και παλαίφατη Μονή τού Αποστόλου Βαρνάβα, που χρεωστικώς τιμούμε με την παρούσα πνευματική τελετή. Επίσης να μνημονεύσουμε όσους μεγάλυναν τη Μονή μας και ιδιαίτερα τον προσφάτως κοιμηθέντα πεφιλημένο και πολυσέβαστο γέροντα Γαβριήλ.

Θέλω με όλη τη δύναμη τής ψυχής μου να ευχαριστήσω θερμότατα όλους τους συντελεστές της αποψινής συγκέντρωσης. Και καθηκόντως, πρώτον Εσάς Μακαριώτατε, που μού δώσατε την ευχή Σας να οργανώσω την οφειλόμενη αυτή εκδήλωση και την οποία θα χαιρετίσετε σε λίγο. Με αισθήματα ευγνωμοσύνης Σάς εκφράζω τις ευχαριστίες μου. 

Π.Α.: Τηλ.:22554600, μέχρι 1η Ιουλίου 2015.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post