Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: και σήμερα η Παναγία είναι μαζί μας

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: και σήμερα η Παναγία είναι μαζί μας

Στον καθεδρικό Ναό που τιμάται στη μνήμη του επιστηθίου μαθητού και ηγαπημένου ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στην πρωτεύουσα της Κύπρου, χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος κατά την κατανυκτική ακολουθία των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018.

Πλησιάζοντας στις Άγιες ημέρες της μεγάλης εβδομάδας, φθάσαμε ήδη στην τέλεση της ακολουθίας των τελευταίων Χαιρετισμών της Παναγίας, του επονομαζόμενου και Ακάθιστου Ύμνου.

Σήμερα λοιπόν, απαγγέλλεται το σύνολο των χαιρετισμών που γράφτηκαν προς τιμή της Θεοτόκου και του δράματος που έζησε η Υπεραγία Παρθένος και μητέρα του Θεανθρώπου Ιησού.

Ο Μακαριώτατος, ιδιαίτερα συγκινημένος απήγγειλε την Α΄ και Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών στην Παναγία ενώ την β΄ και γ΄ στάση απήγγειλαν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλης και ο Πρωτοπ. Δημήτριος Δημοσθένους, επικεφαλής του ιεροψαλτικού χορού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», αντίστοιχα.

Μια τέτοια μέρα θέλουμε να πούμε τόσα πολλά για την Παναγία μας και δεν βρίσκουμε λόγια για να εκφέρουμε την ευγνωμοσύνη μας προς Αυτήν, και πολλές φορές στεκόμαστε άφωνοι και βουβοί, μπροστά στο μεγαλείο Της, γιατί Αυτήν διάλεξε ο Θεός ανάμεσα στα δισεκατομμύρια των γυναικών που πέρασαν και θα περάσουν μέχρι της συντελείας των αιώνων για να Την κάμει Μητέρα Του.

Ο υμνογράφος της Εκκλησίας μας με πολλή συγκίνηση εξυμνεί και χαιρετίζει την Παναγία σαν το πάλλευκον και ευωδέστατον κρίνον, γι’ αυτό στην πρώτη ακόμα ωδή, μας έψαλλε σήμερα η Εκκλησία μας δια των ιεροψαλτών, το «Χαίρε κρίνον ηδύπνοον Δέσποινα, πιστούς ευωδιάζον», που μοσχοβολά και σκορπίζει την ευωδία του στους πιστούς χριστιανούς όλων των εποχών».

Η Παναγία μας έγινε με τη θέλησή της κατάλυμα τής κάθε αρετής, διότι κατόρθωνε να απομακρύνει από το νου της, απ’ το μυαλό της, κάθε βιοτική και σαρκική επιθυμία. Έτσι διατήρησε την ψυχή της αμόλυντη και καθαρή μαζί με το σώμα. Έτσι δεν άφησε το ρυπαρό και το άθλιο εκείνο περιβάλλον της Ναζαρέτ, διότι το αναρωτήθηκε κι ο Ναθαναήλ «εκ Ναζαρέτ δύναταί τι αγαθόν είναι», τόσο βρώμικη ήταν η πόλις, μέσα σ’ αυτήν την πόλη στην οποία έζησε τόσα χρόνια η Παναγία, φρόντισε λοιπόν να μην μολύνει στο παραμικρόν την ηθική της καθαρότητα.

Για αυτό όλοι εμείς, οι λίγοι ή πολλοί, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε την Παναγία μας με τον κανόνα και τους Χαιρετισμούς, αυτό το «ηδύπνοον κρίνον», αναλάβαμε και την υποχρέωση να διατηρήσουμε και τη δική μας καθαρότητα, να απαρνηθούμε τις αμαρτωλές μας συνήθειες, να νεκρώσουμε τα τυραννικά πάθη της ψυχής μας, και να γίνουμε αληθινοί χριστιανοί. Αληθινοί χριστιανοί με αληθινή μετάνοια, με αληθινή πίστη, διότι θα μας έρθουν μέρες δύσκολες, και τότε θα ζητηθεί από τον καθέναν και θα έρθει στον καθέναν ο Θεός για να βρει καρπόν, για να βρει το άνθος της αρετής και για να βρει και τον καρπόν της πίστεως, αυτόν που θα μας διατηρήσει μακριά από τον εχθρόν της κακίας, αυτόν τον καρπόν που θα είναι η σωτηρία μας.

Και σήμερα η Παναγία μας δέεται και πρεσβεύει. Αυτή είναι η ελπίδα μας. Αυτήν έχουμε ως πρέσβειρα, ως Πλατυτέρα των ουρανών. Είμαστε «πάντοθεν πολεμούμενοι», αλλά «εν πάσει περιστάσει και ψυχής θλίψει» «προς τίνα καταφύγωμεν»; προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Να ικετεύσουμε την Παναγία μας, σ’ Αυτήν να καταφεύγουμε με θάρρος και η γλυκειά μας Παναγία δεν θα μας απογοητεύσει, δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ.

Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post