Έχουμε Αγίους και στις μέρες μας

Έχουμε Αγίους και στις μέρες μας

Με κατάνυξη και ιερό δέος οι πολλοί ευλαβείς πιστοί συμπροσευχήθηκαν στον εσπερινό που τελέστηκε σήμερα το απόγευμα, στο περικαλλές παρεκκλήσιο της Παναγίας του Τράχωνα στον Στρόβολο, όπου, ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της κατεχόμενης Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. π. Ιωάννης Ιωάννου χοροστάτησε στην ιερά ακολουθία του εσπερινού της δεσποτικής εορτής της Μεσοπεντηκοστής και στη συνέχεια έψαλλε τον παρακλητικό κανόνα προς τιμήν της σήμερα εορταζομένης αγίας Ματρώνας της εκ Ρωσσίας. Στο τέλος της Ιεράς Παρακλήσεως  μίλησε στους πιστούς και αναφέρθηκε εκτενώς στον βίο της οσίας Ματρώνας της αόμματης.

Τόνισε, ο Πανοσιολογιώτατος ότι, και σήμερα είναι εφικτή η εκπλήρωση των ευαγγελικών εντολών και ότι ο αγιασμός δεν αναφερόταν σε μία εποχή, τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, αλλά και στις μέρες μας βιώνεται ο αγιασμός, με απτό παράδειγμα την οσία Ματρώνα. Μπορεί μεν με τη φυσική όραση να μην μπορούσε να θαυμάσει τα μεγαλεία της Θείας δημιουργίας, όμως με το οπτικό της ψυχής της, μπορούσε να διακρίνει, να προγνωρίσει και να ψηλαφήσει καταστάσεις, τις οποίες ελάχιστοι άνθρωποι μπόρεσαν να βιώσουν.

Αίρουσα καθημερινώς τον σταυρό της και ακολουθούσα την θεία προσταγή «ἅγιοι γίνεσθε ὅτι ἐγὼ Ἅγιός εἰμι», απέδειξε ότι η κάθε εποχή έχει τους δικούς της αγίους.

 Όταν ήταν μικρή λόγω της κοροϊδίας των άλλων παιδιών σταμάτησε να παίζει και έμενε στο σπίτι. Αγωνιζόταν στην προσευχή και γρήγορα φάνηκε το διορατικό, προορατικό αλλά και το θεραπευτικό της χάρισμα. Αν και ήταν αόμματη της δόθηκε, στην ηλικία των έξι ετών, από τον Θεό το χάρισμα της διόρασης αλλά και της προόρασης. Μπορούσε να βλέπει γεγονότα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, και σε άγνωστους γι’ αυτήν τόπους. Γνώριζε αμαρτίες, σκέψεις, προβλήματα και πράξεις των ανθρώπων. Ένιωθε και προγνώριζε συμφορές και καταστροφές, με τις ευχές της δε, θεράπευε πλήθος αρρώστων πού συνέρρεαν όχι μόνο από το χωριό της αλλά και από την ευρύτερη περιοχή.

Ως δοχείον της χάριτος του Θεού γνώριζε τα ση­μεία των καιρών, έβλεπε με τα μάτια της ψυχής της τα βάθη της γης, της θάλασσας, γνώριζε το παρελθόν το παρόν και το μέλλον.

Γι´ αυτό άξια ό άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης χωρίς να την γνωρίζει την ονόμασε όγδοο στύλος της Ρωσίας. Όχι μόνο όταν ζούσε άλλα και μετά τον θάνατο της παραμένει βοηθός του πονεμένου ρωσικού λαού.

Καθημερινά σχηματίζονται ουρές από πιστούς μπροστά στα άγια λείψανα της, άλλοι να την ευχαριστήσουν και άλλοι να ζητήσουν την βοήθεια της προσφέροντάς της ένα λουλούδι, όπως η ίδια το ζήτησε.

Ιεροδ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post