Τιμητική Εκδήλωση για τους συμπαραστάτες στον Παγκύπριο Έρανο «Από Πόρτα σε Πόρτα», Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Τιμητική Εκδήλωση για τους συμπαραστάτες στον Παγκύπριο Έρανο «Από Πόρτα σε Πόρτα», Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Το βράδυ της Πέμπτης 12 Ιουλίου 2018, η Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, δεξιώθηκε στην οικία της στη Δευτερά τους υποστηρικτές και εθελοντές στο έργο του Ερυθρού Σταυρού και ιδιαίτερα όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του εφετινού Παγκύπριου Εράνου «Από Πόρτα σε Πόρτα».

 Την Ιερά Αρχιεπισκοπή και προσωπικά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο Β΄, εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος συμπαραστέκεται και συνεργάζεται με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό.

 Κατά τη διάρκεια επίδοσης τιμητικών πλακετών από την Πρόεδρο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού και την αντιπρόεδρο και Λύδα Κουρσουμπά, μεταξύ άλλων θεσμών, οργανισμών και προσώπων τιμήθηκε και η Ιερά Αρχιεπισκοπή για τη συμβολή της στον εφετινό Έρανο και εν γένει στην εθελοντική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού.

Κατά την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος είπε καλησπέρα σε όλους τους παρευρισκόμενους με τις ακόλουθες ευχαριστίες και ευχές:

 «Καλησπέρα σας. Ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και να προσθέσω τούτο: Η Εκκλησία είναι η μητέρα όλων μας. Συνεπώς, απόψε αυτή η τιμητική εκδήλωση προς τιμήν  μεταξύ άλλων θεσμών και προσώπων,  προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο μας και την Εκκλησία εν γένει, αντανακλάται στα πρόσωπα όλων σας, της Προέδρου του Ερυθρού Σταυρού Κύπρου, που μας φιλοξενεί στο σπίτι της, της αντιπροέδρου και όλων εσάς των συνδαιτημόνων στο ίδιο τραπέζι, καθώς και όλων των εθελοντών που προσφέρετε τη συμπαράστασή σας, με εγκαρδιότητα και αγάπη, τόσο υλικά όσο και ηθικά, στον κάθε άνθρωπο που την έχει ανάγκη.

Σας ευχαριστώ και πάλι και σας μεταφέρω τις εγκάρδιες ευχές και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας.

Συνεχίστε το έργο σας και η ευλογία του Θεού θα σας επισκιάζει πάντα! Καλή βραδιά!»

Ακολούθως, παραθέτουμε την ομιλία, που εκφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, από την Πρόεδρο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου.

ΟΜΙΛΙΑ

Προέδρου Κ.Ε.Σ.

Κυρίας Φωτεινής Παπαδοπούλου

στην εκδήλωση για τον  Έρανο Από Πόρτα σε Πόρτα

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

 

Θεοφιλέστατε, Επίσκοπε Μεσαορίας κ. Γρηγόριε, Εκπρόσωπε του Μακαριωτάτου,

Σεβαστό Ιερατείο,

Your excellency,

Κύριοι Δήμαρχοι,

Κυρία Κουρσουμπά, Επίτροπε Νομοθεσίας και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παιδιών και Αντιπρόεδρε του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού,

Κύριε Λουκά Φουρλά, εκπρόσωπε Τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Μέλη Συμβουλίου,

Κύριοι Κοινοτάρχες,

Κύριε Χάρη Σταύρου, Διοικητή Τάγματος Στρατηγείου ΓΕΕΦ,

Προέδροι των Κλάδων και Τμήματος Νέων Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού,

Αγαπητοί εθελοντές,

Αγαπητοί εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, για ακόμα μια χρονιά για τον Παγκύπριο Έρανο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού και σας ευχαριστώ που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μου.

 Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, συνεχίζει και φέτος την ανθρωπιστική προσφορά του στους συνανθρώπους μας που την χρειάζονταν.  Πάντοτε, πιστός στις Αρχές του, που είναι ο Ανθρωπισμός, η Αμεροληψία, η Ουδετερότητα, η Ανεξαρτησία, ο Εθελοντισμός, η Ενότητα και η Παγκοσμιότητα.

 Θέλω να σας αναφέρω φέτος κάποια από τα προγράμματα που συνεχίζουμε να υλοποιούμε στον Ερυθρό Σταυρό.

        1.Την επίβλεψη και την συνεχή αναβάθμιση του Θεραπευτικού Κέντρου παιδιών Στέλλα Σουλιώτη στα Πολεμίδια.  Εκεί, έχουμε συνεργασία με το Hordaland Branch της Νορβηγίας για το πρόγραμμα που ονομάζουμε Θεραπευτικές Διακοπές (Therapy Holidays) για παιδιά με Ειδικές Ανάγκες και τις οικογένειες τους.

Πρόγραμμα First Responders που είναι για άτομα που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν Πρώτες Βοήθειες και που βρίσκονται σε απομακρυσμένες κοινότητες και για να μπορούν να αντιμετωπίζουν καταστάσεις σε μια έκτακτη ανάγκη.

       1. Πακέτα Αγάπης ή κουπόνια, Χριστούγεννα 2017 και Πάσχα 2018 έχουν δοθεί συνολικά παγκύπρια  4815 πακέτα ή κουπόνια.

       2. Η καθημερινή βοήθεια σε άτομα που επισκέπτονται τον Ερυθρό Σταυρό, γίνεται και με κατ’ οίκον επισκέψεις όπου χρειάζεται. Επίσης βοηθάμε μετανάστες και Αιτητές Ασύλου.

 Γίνονται επισκέψεις στην Κοφίνου, στην Μενόγεια και στην Κοκκινοτριμιθιά και όταν χρειάζεται και έχουμε προγράμματα στήριξής τους και ένταξης τους στην Κυπριακή Κοινωνία.

 Συνεργαζόμαστε με την Κυβέρνηση, με το Υπουργείο Εσωτερικών και την εταιρεία ΕΝΟΡΟΣ, για πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ψυχαγωγία των Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου για απογευματινή μελέτη, computers και ξεναγήσεις στην Κύπρο για να γνωρίσουν την χώρα στην οποία θέλουν να ζήσουν. Επίσης, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων και εργαστηρίων, βοηθούμε τους μετανάστες να αποκτήσουν δεξιότητες για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας στην Κύπρο.

  1. Παρέχουμε επίσης και ψυχολογική στήριξη σε συνανθρώπους μας που τη χρειάζονται.
  2. Παραδίδονται  μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε όσους επιθυμούν.
  3. Λειτουργία νέων Μονάδων σε Πόλη Χρυσοχούς και Παραλίμνι.
  4. Ενδυνάμωση της Υπηρεσίας Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων για άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
  5. Αιμοδοσίες.
  6. Τα προγεύματα στους μαθητές. Φέτος δώσαμε δέκα χιλιάδες παγκύπρια μαζί με το Τμήμα Νέων.  Και η κατασκήνωση μας φέτος θα γίνει από τις 16 μέχρι τις 23 Ιουλίου, στα Χανδριά.
  7. Τον Σεπτέμβρη του 2019, θα φιλοξενήσουμε και την συνεδρίαση των Μικρών Κρατών.  Επίσης,  η συμμετοχή μας στην PERCO συνεχίζεται, PERCO, είναι η πλατφόρμα για τους μετανάστες.
  1. Συμμετέχουμε επίσης και σε κάποια άλλα συνέδρια που πιστεύουμε πως μας βοηθάνε στην περαιτέρω ενδυνάμωση και εμπλουτισμό του έργου μας.
  2. Οι καθιερωμένες μας εκδρομές με επικεφαλής τον πρώην διευθυντή μας, τον κύριο Τάκη Νεοφύτου, φέτος επισκεφθήκαμε την Κούβα.

 Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα τιμούμε τους φίλους και εθελοντές που μας βοήθησαν στην διεξαγωγή του εράνου , όπως και εταιρείες και συνεργάτες που διαχρονικά στηρίζουν το έργο μας.  Εσάς όλοι που προσφέρατε στον Έρανο μας, βασιζόμενοι σε δυο από τις Αρχές μας, τον Εθελοντισμό και τον Ανθρωπισμό.

 Πρώτα, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον χορηγό μας, τον ΟΠΑΠ Κύπρου και ιδιαίτερα τον Γενικό Διευθυντή, κύριο Δημήτρη Αλετράρη.  Είναι η δεύτερη χρονιά και η βοήθεια τους είναι πολύτιμη.  Επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω την κυρία Αγάθη Μανναρίδου, που συμμετείχε και προσωπικά στον Έρανο φέτος, σε κάποιες κοινότητες.

 Ευχαριστώ το Τμήμα Δημόσιων Σχέσεων και προβολής του ΟΠΑΠ που μαζί με το Διαφημιστικό γραφείο Τελειά και Παύλα μας έχουνε στηρίξει. Απέραντη είναι η ευγνωμοσύνη μας στους εθελοντές που έκαναν τον έρανο μας κάπως διαφοροποιημένο φέτος.

 Τελικός απολογισμός του εράνου είναι €203,060.17.

Συγκεκριμένα ο Κλάδος Λευκωσίας συγκέντρωσε το ποσό των 52,157 ευρώ, ο Κλάδος Λεμεσού 35,682 ευρώ, ο Κλάδος Πάφου 4,836 ευρώ, ο Κλάδος Λάρνακας 12,851 ευρώ, ο Κλάδος Αμμοχώστου 10,595 ευρώ, ο Κλάδος Κερύνειας  26,395 ευρώ, το Τμήμα Νέων 46,775 ευρώ και τα Γραφεία Διοίκησης μας  13,770 ευρώ.

 Το προϊόν του Εράνου θα μας βοηθήσει καταλυτικά να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τα ποικίλα προγράμματά μας ανάμεσα στα οποία και το μεγαλύτερο και πιο πολυέξοδο, το Παιδικό Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού «Στέλλα Σουλιώτη», το οποίο παίρνει το 25% του εράνου.

 Από καρδιάς ευχαριστούμε τους Δήμους και τους Δημάρχους, τις κοινότητες και τους κοινοτάρχες, τις οργανώσεις, τις εκκλησιαστικές επιτροπές, τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και όλους τους εθελοντές, που είναι κάθε χρόνο κυριολεκτικά η ψυχή του εράνου.

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω και από καρδιάς, αποδίδοντας την δέουσα τιμή, σε κάποιους άλλους ένθερμους υποστηρικτές του έργου μας.

Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι πλήθος ατόμων και εταιρειών, συνέβαλαν και στήριξαν αυτή μας την προσπάθεια, όπως και διαχρονικά άλλα άτομα ή εταιρείες στηρίζουν το γενικότερο έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.  Κάποιους από τους οποίους έχω τη χαρά να τιμήσω με πλακέτα απόψε.  Δεν θα τους κατονομάσω τώρα, αλλά θα τους ανακοινώσουμε κατά την βράβευση που θα ακολουθήσει.

 Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ επιγραμματικά και στις κυρίες του προγράμματος «Μοιράζομαι» του Κλάδου Λευκωσίας, του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.  Στο πλαίσιο του προγράμματος, κάθε Πέμπτη εθελοντικά, διάφορες κυρίες μαγειρεύουν γεύματα, που διανέμονται σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Από την 1η Ιανουαρίου φέτος μέχρι σήμερα προσφέρθηκαν 4 χιλιάδες 927 μερίδες φαγητού.  Είχαμε συνεργασία και με την ψησταριά «Ευτυχία», η οποία έχει προσφέρει 350 μερίδες φαγητού, εκ των οποίων οι 100 έχουνε δοθεί στην Οργάνωση Caritas.

 Ευχαριστώ την κυρία Άννα Αϊβαλιώτου και την κυρία Λουκία Κουδουνάρη που συντονίζουν το πρόγραμμα.

Ευχαριστώ και πάλι τις Προέδρους και τα μέλη των Κλάδων μας και του Τμήματος Νέων, την Γενική Διευθύντρια και το προσωπικό των Γραφείων Διοίκησης, την Προϊσταμένη, τον γιατρό και το προσωπικό του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη» και όλους τους εθελοντές.

 Ευχαριστούμε επίσης για την συνεχή συνεργασία τους, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τον Επίτροπο Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, την Πολιτική Άμυνα, όλες τις Αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες, όπως και όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 Βλέπετε, ο δημιουργικός εθελοντισμός στηρίζεται στην ομαδική και συλλογική προσπάθεια, που είναι ακόμα μια αρχή του Ερυθρού Σταυρού, την Ενότητα.  Ευχαριστούμε και τους αγαπητούς μας φίλους, τον Γιάννη Καραμπάτσο και τον Θεόδωρο Αγαθοκλέους που μας κράτησαν παρέα με τα υπέροχα τους τραγούδια.

 Σήμερα έχουμε μαζί μας τα παιδιά του Sistema Cyprus.  Ο νεοσύστατος μη κερδοσκοπικός οργανισμός Sistema Cyprus θα αρχίσει τη λειτουργία του, τον Σεπτέμβριο του 2018, στην περιοχή της Φανερωμένης όπου τα παιδιά που ζουν στην περιοχή και πηγαίνουν στο Δημοτικό και Γυμνάσιο Σχολείο Φανερωμένης, θα δημιουργήσουν μια συμφωνική ορχήστρα με βιολιά, βιόλες, βιολοντσέλα, κόντρα μπάσα και κρουστά όργανα.  Επικεφαλής αυτής της πρωτοβουλίας είναι η κυρία Νικολέτα Πολυδώρου.

 Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ και πάλι που είσαστε εδώ πάλι μαζί μας.  Ευχαριστώ τον κόσμο της Κύπρου που παραμένει μεγαλόψυχος, αληθινός, ατόφιος, όπως άλλωστε ήταν σε όλη την ιστορία του. Προτού κοιτάξει μπροστά κοιτάει δίπλα του, τον συνάνθρωπό του, και δεν διστάζει ποτέ να προσφέρει, ακόμη και από το υστέρημά του.

Σας ευχαριστώ πολύ που βρίσκεστε εδώ.   Σας εύχομαι καλή βραδιά.

Καλή συνέχεια.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post