Ο Μητροπολίτης Πάφου στους εορτασμούς για τα 10χρονα του ι. ν. Της του Θεού Σοφίας

Ο Μητροπολίτης Πάφου στους εορτασμούς για τα 10χρονα του ι. ν. Της του Θεού Σοφίας

Με την ευκαιρία των εορτασμών συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας του περίπυστου Ιερού Ναού της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, επ’ ονόματι της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο, τελέστηκε σήμερα Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 αρχιερατική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, ως εκπροσώπου του Μακαριωταάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, και συλλειτουργούντων των αρχιμανδριτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και των ιερέων του Ναού. Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στους εορτασμούς.

Στη λατρευτική αυτή σύναξη παρέστησαν επίσης προσευχόμενοι ανάμεσα στο πλήθος των πιστών ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ κ. Αβέρωφ  Νεοφύτου, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και λοιπές πολιτειακές αρχές του τόπου.

Την διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο Μητροπολίτης Πάφου, ο οποίος ερμηνεύοντας τη σημερινή ευαγγελική περικοπή του «άφρονος πλουσίου και του πτωχού Λαζάρου», τόνισε πως δεν ήταν αυτός ο ίδιος ο πλούτος η αιτία της αιώνιας αποτυχίας του πλουσίου της παραβολής αλλά το γεγονός ότι ο πλούσιος αυτός φρόντιζε μόνο για τον εαυτό του. Η παρουσία του Λαζάρου έξω από το σπίτι του ήταν γι’ αυτόν μια διαρκής υπόμνηση και ευκαιρία αγάπης. Πώς μπορούσε ο πλούσιος να βλέπει τον άλλον να λιμοκτονεί και να μένει τόσο ανάλγητος; Αλλά ο πλούσιος της Παραβολής ενδιαφερόταν μόνο για τα πλούτη του. Δεν είχε ανώτερα ιδανικά και αξίες. Από έξω η εμφάνισή του μεγαλόπρεπη, από μέσα όμως η ψυχή του αραχνιασμένη. Από έξω αρώματα, και μέσα δυσωδία. Το σώμα του καλοπερνούσε στις ανέσεις, η ψυχή του όμως αργοπέθαινε μέσα στη φθορά.

Το ίδιο παθαίνουμε οι άνθρωποι, όχι μόνο οι πλούσιοι αλλά όσοι προσκολλώμαστε στα υλικά αγαθά μας, λίγα ή πολλά. Και νομίζουμε πως μ’ αυτά θα ευτυχήσουμε αδιαφορώντας για τους γύρω μας, τους ενδεείς, τους πεινασμένους. Και χωρίς να το καταλαβαίνουμε σκληραίνει η καρδιά μας, αγριεύει η ψυχή μας. Η προσκόλληση στα υλικά αγαθά είναι μεγάλος πειρασμός για τη ζωή μας. Κινδυνεύουμε όλοι μας.

Επίσης, ο Πανιερώτατος τόνισε πως από την παραβολή αυτή παίρνουμε όλοι μας ένα μεγάλο δίδαγμα· ότι ο τόπος της αιώνιας κατοικίας μας προσδιορίζεται από τις επίγειες επιλογές μας. Ό,τι κάναμε θα το βρούμε μπροστά μας. Διότι ο καθένας μας προετοιμάζει την ψυχή του για τον αντίστοιχο τόπο. Κι αυτό που έχει μεγάλη σημασία για όλους μας είναι ότι όταν οι άνθρωποι αμαυρώνουμε καθημερινά την ψυχή μας με τις απολαύσεις των αισθήσεων, την καθιστούμε ακατάλληλη για τις ανώτερες πνευματικές απολαύσεις του πνευματικού κόσμου. Πώς να χωρέσει στον Παράδεισο η ψυχή μας, εάν εδώ στη γη ήταν απορροφημένη στην ύλη; Πώς να δοκιμάσει τις απερίγραπτες πνευματικές ηδονές του Παραδείσου μία ψυχή που ξέρει μόνο τις απολαύσεις της σαρκός και έχει περιορίσει την ευτυχία της στα φαγητά και στις επίγειες διασκεδάσεις; Πώς να γευθεί τον Παράδεισο μία ψυχή σκληρόκαρδη και άπονη ανάμεσα στις εξαγιασμένες ψυχές τόσων ανθρώπων δοκιμασμένων από τον πόνο και τις θλίψεις της ζωής; Η αιώνια λοιπόν ευτυχία μας ή η ατελεύτητη δυστυχία μας μετά τον θάνατο καθορίζονται από τη διαγωγή που δείχνουμε πριν από τον θάνατό μας. Σήμερα δρομολογούμε το αιώνιο μέλλον μας. Τις επιλογές τις ξέρουμε. Οι προορισμοί ξεκάθαροι. Και οφείλουμε να ετοιμαζόμαστε για το αιώνιο ταξίδι μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Ναού και ανακοινώθηκε μία σειρά από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός των ημερών, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα δέκα έτη λειτουργίας του ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post