Χειροτονία νέου Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Χειροτονία νέου Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και αγαλλιάσεως τελέστηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο σήμερα, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, στον κατάμεστο από κόσμο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης, η εις Διάκονον χειροτονία του κ. Αχιλλέα Κωνσταντινίδη, αποφοίτου του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο τέλος του όρθρου τελέστηκε η, συμφώνως προς τις τυπικές διατάξεις, εις υποδιάκονο προχείριση τού Αχιλλέα, με την ανάγνωση της συμμαρτυρίας, της ευχής και την τριχοκουρία.

Στο συλλείτουργο που ακολούθησε, προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, συμπαραστατούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννη Ιωάννου και από πολλούς κληρικούς.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος απηύθυνε πατρικές νουθεσίες στον νεοχειροτονηθέντα διάκονο, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει ως διάκονος του Θεού και του Λαού Του, βεβαιώνοντάς τον ότι οι πόρτες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και δή του αρχιεπισκοπικού γραφείου θα είναι πάντοτε ανοικτές για αυτόν. Επισήμανε, επίσης ότι, ο π. Αχιλλέας, προσήλθε έτοιμος στο μυστήριο της ιερωσύνης, αφού χάριν στην από νηπιότητός του σωστή διαπαίδαγώγησή του από τους γονείς του, έγινε ένας σωστός και ωφέλιμος άνθρωπος στην κοινωνία. Ακόμη, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι, παρά την κοινωνική καταξίωση και μόρφωση που είχε ο νέος διάκονος, συνειδητά επέλεξε το δρόμο της ιερωσύνης, γεγονός που μαρτυρεί τον υπερβάλλοντα θείο πόθο και ζήλο του, αλλά κυρίως την ταπείνωσή του, αρετή που θα πρέπει να τον συνοδεύει σε ολόκληρη την ιερατική του πορεία.

Ο π. Αχιλλέας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την μεγάλη τιμή και ευλογία που είχε να δεχθεί από τα χέρια του τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης. Επίσης, εξέφρασε ευχαριστίες στον πνευματικό του ανάδοχο π. Μιχαήλ Πηγασίου, τους κατά σάρκα και πνεύμα συγγενείς του κληρικούς π. Μιχαήλ Ευθυμίου και π. Σπυρίδωνα Σταυρή και σε όλους όσοι παρευρέθηκαν σ’ αυτή την ιδιαίτερη στιγμή για αυτόν. Με λόγια αναστασίμου χαράς απευθύνθηκε και προς τους σεβαστούς γονείς του, αδελφό και σύζυγο, οι οποίοι στέκονται συνεχώς συμπαραστάτες στην ζωή του. Επίσης, ευχαρίστησε τη Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, η οποία ανέλαβε μέρος των εξόδων της χειροτονίας του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, παρατέθηκε πλούσιο κέρασμα στην παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού και ο νεοχειροτονηθείς διάκονος προσέφερε αναμνηστικά και κεράσματα σε όλο το εκκλησίασμα.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 


 

Ομιλία του Διακ. Αχιλλέα Κωνσταντινίδη

Δόξα τη αγία και ομοουσίω και ζωοποιώ και αδιαιρέτω Τριάδι, πάντοτε, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Δόξα σοι Κύριε ο Θεός μου ότι ου παρέδωκάς με συναπολέσθαι με ταις ανομίαις μου αλλά τη αφάτω ευσπλαχνία και τη απείρω συγκαταβάσει Σου μυστικώς ωδήγησας τα διαβήματά μου εις την διακονίαν της Μεγάλης του Χριστού Αγίας Εκκλησίας.

Ανάξιος ειμί Κύριε διά την διακονίαν ταύτην αλλά ελπίζω εις το μέγα Σου έλεος και εις την θείαν Χάριν την τα ασθενή θεραπεύουσαν και τα ελλείποντα αναπληρούσαν. Τί ανταποδώσω τω Κυρίω περί πάντων ων ανταπέδωκέ μοι;

Τιμή πρέπει εις την πανυπερευλογημένην Θεοτόκον ητις παρίσταται ως βασίλισσα πεπικιλμένη και δεδοξασμένη εκ δεξιών του θρόνου του Θεού πρεσβέυουσα απαύστως υπέρ πάσης της κτίσεως και υπέρ εμού του αμαρτωλού.

Εν πρώτοις, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο πρόσωπό σας, Μακαριότατε, γιατί δια της επιθέσεως των ευλαβεστάτων σας χειρών έλαβα σήμερα την χάριν του ά΄ βαθμού της ιεροσύνης. Σας παρακαλώ να προσεύχεστε ώστε ο Δεσπότης των απάντων να με φωτίζει να εργάζομαι ταπεινά στον αμπελώνα Του.

Εύχομαι ο Άγιος Θεός να σας δίνει δύναμη στη δοκιμασία που περνάτε με την υγεία σας.

Πάτερ Μιχαήλ, σε ευγνωμονώ που ως θείος και πνευματικός μου με ανεχόσουν πάντοτε με ιώβεια υπομονή και πολλή εν Χριστώ αγάπη. Με το παράδειγμα και τις συμβουλές σου σε έχω απλανή οδηγό στη ζωή μου.

Μαρία μου, σε ευχαριστώ γιατί με θυσιαστική αγάπη χωρίς δεύτερη σκέψη θέλησες να συμπορευθούμε μαζί στον ευλογημένο δρόμο που μας έταξε η πρόνοια του Θεού. Σε έχω στηριγμα και βοηθό σε κάθε δυσκολία που παρουσιάζεται στον δρόμο μας. Ιδιαίτερα σε ευχαριστώ για την ανατροφή των αγαπημένων μας θυγατέρων Κατερίνας και Παναγιώτας.

Ευγνωμοσύνη οφείλω επίσης στους ευλαβέστατους γονείς μου Κώστα και Κατίνα και στον αδελφό μου Χριστοφόρο όπως επίσης και στη μητέρα μου Παναγιώτα που με περιέβαλλαν με αρχοντική αγάπη σε όλες τις στιγμές της ζωής μου και που χάραξαν στα βάθη της ψυχής μου το φωτεινό παράδειγμά τους.

Ευχαριστώ όλους τους συγγενείς και φίλους, τους μοναχούς και μοναχές που ταπεινά προσέυχονται για όλο τον κόσμο και για μένα. Ευχαριστώ επίσης και τον ανάδοχό μου π. Σπυρίδωνα Σταυρή, τον θείο μου π. Μιχαήλ Ευθυμίου και τους ιερείς και ιερομονάχους που με μνημονεύουν στην αγία πρόθεση.

Ευχαριστώ την ενορία του Αγίου Νικολάου Έγκωμης που με αγκάλιασε με την αγάπη της, τους ιερείς του ναού, τους ιεροψάλτες, την εκκλησιαστική επιτροπή και τον Χριστιανικό σύνδεσμο γυναικών.

Ευχαριστώ όσους ανέλαβαν τα έξοδα της χειροτονίας, ιδιαίτερα την Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους καθώς επίσης συγγενείς και φίλους.

Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς, ιερείς και λαϊκούς που είχατε την καλωσύνη να παρεβρεθείτε στο μυστήριο της χειροτονίας μου. Σας παρακαλώ να προσεύχεστε έτσι ώστε να έχω μια θεάρεστη διακονία.

Εύχομαι ο καλός Θεός όλους να σας ανταποδώσει εκατονταπλασίονα σε αυτή τη ζωή και όλους να μας καταστήσει σύσκηνους εις την Άνω Ιερουσαλήμ εν τη Βασιλεία των Ουρανών.

Ω Πάσχα το μέγα, και ιερώτατον Χριστέ, ω σοφία και Λόγε, του Θεού και δύναμις, δίδου ημίν εκτυπώτερον, σού μετασχείν, εν τη Ανεσπέρω ημέρα της βασιλείας Σου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post