Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη στους Αγίους Τριμιθιάς (10 Μαρτίου 2019)

Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη στους Αγίους Τριμιθιάς (10 Μαρτίου 2019)

Την Κυριακή της Τυρινής, 10 Μαρτίου 2019, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην κοινότητα Αγίων Τριμιθιάς, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων, εκπρόσωποι της Πολιτείας και του Στρατού έδωσαν το παρόν τους στον περικαλλή ναό του Προφήτη Ηλία για να εκκλησιαστούν και να τιμήσουν τον εθνικό ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59, Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής, η οποία είναι απόσπασμα της επί του όρους ομιλίας του Χριστού. Ο Κύριος μας διδάσκει ότι αυτή η ζωή είναι παροδική και πρόσκαιρη, γι΄ αυτό και δεν πρέπει να αγκιστρωθούμε στις προσφορές της. Η αληθινή ζωή είναι η αιώνια ζωή κοντά στον Θεό, εκεί όπου κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αδικήσει ή να μας στερήσει από κάτι. Επίσης, ο Κύριος μας δείχνει ότι η νηστεία δεν πρέπει να γίνεται για το φαίνεσθαι, αφού είναι ένα πράγμα αυστηρά προσωπικό που έχει να κάνει με τον αγώνα του κάθε ανθρώπου για τη δική του πνευματική ωφέλεια. Αυτό φαίνεται και από το Δοξαστικό των Αίνων από την Ακολουθία του Όρθρου της Κυριακή της Τυρινής: “Ἔφθασε καιρός, ἡ τῶν πνευματικῶν ἀγώνων ἀρχή, ἡ κατὰ τῶν δαιμόνων νίκη, ἡ πάνοπλος ἐγκράτεια, ἡ τῶν Ἀγγέλων εὐπρέπεια, ἡ πρὸς Θεὸν παρρησία· δι’ αὐτῆς γὰρ Μωϋσῆς, γέγονε τῷ Κτίστῃ συνόμιλος, καὶ φωνὴν ἀοράτως, ἐν ταῖς ἀκοαῖς ὑπεδέξατο· Κύριε, δι’ αὐτῆς ἀξίωσον καὶ ἡμᾶς, προσκυνῆσαί σου τὰ Πάθη καὶ τὴν ἁγίαν Ἀνάστασιν, ὡς φιλάνθρωπος”. 

Ο Θεοφιλέστατος μίλησε για το χρέος των γονέων και των παππούδων να μεταφέρουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους την αγάπη για την πατρίδα μας. Να τους μάθουν να τιμούν του ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του τόπου μας. Ένας τέτοιος ήρωας είναι ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, του οποίου τελούμε σήμερα το Μνημόσυνό του, αφένος μεν για να προσευχηθούμε στον Πανάγαθο Τριαδικό Θεό να αναπαύσει την ψυχή του εν σκηναίς δικαίων, αφετέρου δε για να διατηρούμε τη μνήμη μας και να έχουμε μπροστά μας αληθινά πρότυπα θυσίας.

Μετά το Μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, επιμνημόσυνο λόγο διάβασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, κ. Θάσος Σφοκλέους.

Ακολούθως, τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα, λίγα μέτρα απόσταση από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία.

 

Διακ. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post