Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ας ανοίξουμε την καρδιά μας στο Άγιο Πνεύμα

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ας ανοίξουμε την καρδιά μας στο Άγιο Πνεύμα

Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντωντου ιδιαιτ. Γραμματέως Αρχιμ. Τριφύλλιου και του εφημερίου του Ι. Ν. της του Χριστού Γεννήσεως στην Τάλα Πάφου,τελέστηκε σήμερα το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο νεόδμητο αυτό ιερό ναό της γενέτειρας του Αρχιεπισκόπου, κτίτωρ του οποίου είναι ο ίδιος ο Μακαριώτατος.

Αρκετοί πιστοί παρακολούθησαν προσευχόμενοι στην Αγία και Ομοούσιο Τριάδα, την λαμπρή Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια την ακολουθία του εσπερινού της γονυκλισίας ή «γονατίσεως-γονατιστού» όπως είθισται να ονομάζεται στο νησί της Κύπρου.

Στον όρθρο που προηγήθηκε ψάληκαν μεγαλοπρεπώς οι διπλές καταβασίες της εορτής με τα πολλά θεολογικά νοήματα που περικλείουν καθώς επίσης και τα ιδιαίτερα τροπάρια των αίνων, «Παράδοξα σήμερον».

Ο Μακαριώτατος, στο κήρυγμα του θείου Λόγου κάλεσε τους πιστούς να γίνουν δεκτικοί στην περίσσεια της θείας Χάριτος που δίδεται με τη σημερινή κεφαλαιώδη για μας εορτή, όπως τότε οι απόστολοι, που ανέμεναν στο υπερώο, κάνοντας υπακοή στον Κύριο Ιησού Χριστό μέχρι την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.

«Διανύοντες και εμείς, οι περιλειπόμενοι, την περίοδο της Θείας Χάριτος, έχουμε τη μεγάλη δωρεά του Θεού μέσα μας και οφείλουμε, με τον τρόπο ζωής μας να αποκτήσουμε όλα εκείνα τα χαρίσματα και καρπούς του Αγίου Πνεύματος, όπως τα απαριθμεί ο Απόστολος Παύλος αλλά και να έχουμε συνεχώς στην καρδιά μας τον θείο πόθο, ώστε να αξιωθούμε κι εμείς της αιώνιας μακαριότητας.Η πατρική αγάπη του Θεού προς το πλάσμα Του, δεν θα επέτρεπε να μείνει ο άνθρωπος μόνος και ανυπεράσπιστος απέναντι στα πάθη που κουβαλά μέσα του και στο διάβολο. Έτσι, απέστειλε τον Παράκλητο, τον παρηγορητή, συνεπίκουρο και συμπαραστάτη στους πειρασμούς και δοκιμασίες της ανάντη οδού που πορευόμαστε».

Ευθύς μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε ο εσπερινός της γονυκλισίας ή γονατιστού, όπου αναγνώστηκαν οι μεστές θείων νοημάτων ευχές από του ιερού βήματος, έμπροσθεν της Ωραίας Πύλης εις επήκοον όλης της Εκκλησίας. Κατά την ώρα της αναγνώσεως των ευχών αυτών όλοι κλίνουν τα γόνατα, για αυτό και οι ευχές αυτές καλούνται ευχές της γονυκλισίας.

Μετά το πέρας και του εσπερινού παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν του Μακαριωτάτου στην παραπλήσια αίθουσα εκδηλώσεων του ναού.

 

Εκ του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post