Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Εκείνος που γεύεται μέσα του συνεχώς τον Θεό, είναι πλούσιος μέσα στη φαινομενική φτώχεια του»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Εκείνος που γεύεται μέσα του συνεχώς τον Θεό, είναι πλούσιος μέσα στη φαινομενική φτώχεια του»

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Δομέτιο Λευκωσίας, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή 21 Ιουλίου ο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, περιστοιχούμενος από  τον Καθηγούμενο της Ι. Μ. Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννη και από κληρικούς της ενορίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Στο κήρυγμά του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, σύμφωνα με την οποία οι Γαδαρηνοί, μετά τη θεραπεία των δύο δαιμονιζομένων, παρεκάλεσαν τον Χριστό όπως αποχωρήσει από την πόλη τους.

«Θεώρησαν φρονιμότερο, παρά να είναι ο Σωτήρας και ευεργέτης τους μαζί τους, αυτός μάλιστα που θεράπευσε τους δαιμονιζομένους,  να φύγει διότι δήθεν κατεστράφη η περιουσία τους. Οι δαίμονες παρακαλούσαν να τους επιτρέψει να εισέλθουν στους χοίρους και μπήκαν στην θάλασσα της Τιβεριάδος και πνίγηκαν.

Όμως ας θυμηθούμε τον Μωυσή που με τον Νόμο δίδαξε ότι απαγορευόταν το χοιρινό και εντούτοις οι Γαδαρηνοί εξέτρεφαν χοίρους, άρα έπρατταν παρά τον Νόμο.

Όπως γνωρίζουμε από άλλους ευαγγελιστές, οι δαιμονιζόμενοι μετά την θεραπεία τους γίνονταν άνθρωποι μεστοί αγάπης, απαλλαγμένοι από όλα εκείνα τα πάθη που αμαυρώνουν και προσβάλλουν την εικόνα του Θεού.

Διότι ο άνθρωπος μόνο κοντά στον Θεό νιώθει πραγματικά  ευτυχισμένος, πλήρης, ήρεμος. Στην εποχή μας, ακούμε συνεχώς τόσες εχθροπραξίες, μίση, πολέμους. Κι όλα αυτά, διότι δεν έχουμε μέσα μας τον Θεό. Ο άνθρωπος σφάλλει αν νομίζει ότι με τα χρήματα και την ευμάρεια θα βρει ευτυχία. Είδαμε και με την πτώση στα χρηματιστήρια και τα κουρέματα των τραπεζών, πόσοι έχασαν τον δρόμο τους, διότι δεν είχαν Θεό μέσα τους. Ενώ εκείνοι που είχαν Θεό, κρατήθηκαν. Το είπα πολλές φορές, εκείνος που γεύεται μέσα του συνεχώς τον Θεό, είναι πλούσιος μέσα στη φαινομενική φτώχεια του.  Αλλ’ εμείς γινόμαστε πολλές φορές όπως τους Γαδαρηνούς, κι ενώ ο Θεός θέλει να εισέλθει στις καρδιές μας, εμείς τον διώχνουμε, επειδή προτιμούμε τη φαινομενική ευτυχία που μάς χαρίζουν τα πλούτη.

Αυτό το ολοκληρωτικό δόσιμο στον Θεό είναι εκείνο που θα μας καταστήσει ανθρώπους ολοκληρωμένους, αξιοπρεπείς και αυθεντικούς στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, τόσο με τους συνανθρώπους μας όσο και με τον Θεό».

Λίγο πριν το τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος τέλεσε τα μνημόσυνα πάντων των υπέρ πίστεως και Πατρίδος πεσόντων κατά τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post