Οι εκτοπισμένοι της Αγκαστίνας εόρτασαν τον Άγιο Θεράποντα (13 Οκτωβρίου 2019)

Οι εκτοπισμένοι της Αγκαστίνας εόρτασαν τον Άγιο Θεράποντα (13 Οκτωβρίου 2019)

Για ακόμη μια χρονιά οι εκτοπισμένοι της Αγκαστίνας εόρτασαν στην προσφυγιά τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, επισκόπου Κύπρου και τον Όσιο Θεράποντα του εν Σίντα και Αγκαστίνα ασκήσαντος.

Το μεσημέρι της Κυριακής, 13 Οκτωβρίου 2019, τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος στις Αγγλισίδες, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους τιμώμενους Αγίους και τόνισε τη σημασία της διατήρησης της μνήμης των Αγίων που τιμούσαν οι χωριανοί πριν το 1974 έτσι ώστε διατηρήσουμε, όπως οι πρόγονοί μας, τις παραδόσεις μας, την ταυτότητά μας και πάνω απ΄όλα την πίστη μας. Ένεκα αυτής της πίστης καταφέραμε να κρατηθούμε μέσα στους αιώνες και να αντισταθούμε σε όλους τους κατακτητές που πέρασαν από την πατρίδα μας.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε την Κοινοτάρχη, τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και των οργανωμένων συνόλων για την καλή συνεργασία που υπάρχει. Τέλος, μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Αρτοκλασία, Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Αγκαστινιωτών και Μνημόσυνα των τεθνεώτων της κατεχόμενης Αγκαστίνας.

Η Κοινοτάρχης της κοινότητας, κα. Αναστασία Γερολέμου, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, Πρόεδρο των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (Διαμερίσματος Μεσαορίας) για τον συντονισμό και την καλή συνεργασία, του Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και τον π. Μάριο Παντελή για τη φιλοξενία στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνης.

Μετά το τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε συνεστίαση των χωριανών σε οικογενειακό εστιατόριο στην Κοφίνου.

 

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

************************************

 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της Κοινότητας Αγκαστίνας εορτάζουν τον Άγιο Ιερομάρτυρα Θεράποντα και τον Όσιο Θεράποντα τον εν Σίντα και Αγκαστίνα ασκήσαντα και προσκαλούν τους χωριανούς και όλους τους πιστούς στην πανήγυρη.

Την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019, στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγ. Θεράποντα στις Αγγλισίδες προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του Εσπερινού θα τελεστεί Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Αγκαστινιωτών, καθώς επίσης για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή στην πατρική γη. Επίσης, θα τελεστούν μνημόσυνα πάντων των τεθνεώτων Αγκαστινιωτών.

Να σημειωθεί ότι στην κατεχόμενη Αγκαστίνα εκτός από τον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής υπάρχει και παλαιότερος ναός του Αγίου Θεράποντα, που εορτάζει στις 14 Οκτωβρίου.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα για την εορτή και τα μνημόσυνα.

Μετά τον εκκλησιασμό θα υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των προσφύγων της Αγκαστίνας. Θα ακολουθήσει συνεστίαση των χωριανών σε Οικογενειακό εστιατόριο στην Κοφίνου.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κοινοτάρχη, κ. Αναστασία Γερολέμου, τηλ. 99565445 και τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο, κ. Παναγιώτη Κλεάνθους, τηλ. 99460736.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post