Πανήγυρις της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νεοφύτου (28 Σεπτεμβρίου 2019)

Πανήγυρις της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νεοφύτου (28 Σεπτεμβρίου 2019)

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος προέστη της Πανηγύρεως με την ευκαιρία της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο.

Ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, στο οποίο συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ και Πάφου κ. Γεώργιος και οι Επίσκοποι Χύτρων κ. Λεόντιος, Καθηγούμενος της Μονής, και ο Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, ο οποίος προέτρεψε το εκκλησίασμα να ανεβούμε στην Εγκλείστρα του Αγ. Νεοφύτου, για να κατανοήσουμε πόσο ασκητικά και λιτά έζησε ο Όσιος και πόσο λίγα χρειάζεται κανείς, για να ζήσει κατά Θεόν.

Υπογράμμισε ότι η απόλυτη λιτότητα της ζωής του Αγ. Νεοφύτου μάς παραπέμπει σε δυο λησμονημένες αρετές: την ολιγάρκεια και την αυτάρκεια. Δύο συγγενείς αρετές μεταξύ τους. Και τούτο διότι, ο ολιγαρκής είναι και αυτάρκης. Και ο αυτάρκης ξέρει να έχει μέτρο στην ζωή του. Ο συνετός και αγωνιστής άνθρωπος κάνει χρήση των πραγμάτων και όχι κατάχρηση. Ξέρει να θέτει όριο ανάμεσα στο απαραίτητο και στο περιττό. Τονίζει ο ιερός Χρυσόστομος: «Αυτάρκεια τη χρεία τούτων ορίζεται, ών άνευ ζειν ουκ ένι». Ταυτόχρονα, η ευσέβεια από την οποία πηγάζει η εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού είναι ο μεγαλύτερος πλούτος.

Ο Άγιος Νεόφυτος μάς δίνει σήμερα την ευκαιρία να προβληματιστούμε. Γιατί «ουκ εν τω περισσεύειν τινί η ζωή αυτού εστίν εκ των υπαρχόντων αυτού» (Λουκ. ιβ΄ 15). Τα παραπανίσια πλούτη και τα περιττά υπάρχοντα δεν μας εξασφαλίζουν ούτε την ζωή ούτε την ευτυχία! Και ο Απ. Παύλος διακηρύττει: «Έχοντες διατροφάς και σκεπάσματα τούτοις αρκεσθησόμεθα» (Α΄ Τιμ. στ΄ 8), κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Ακολούθησε η Λιτάνευση των Λειψάνων και της Εικόνας του Αγίου Νεοφύτου πέριξ του Καθολικού της Μονής. Οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να περάσουν κάτω από την υπερυψωμένη λάρνακα με το Ιερό Λείψανο του Αγίου κατά την εκκλησιαστική παράδοση. Τέλος, πραγματοποιήθηκε η Δέηση, ενώπιον της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νεοφύτου, υπέρ των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών, των εγγύς και των μακράν, καθώς και η Απόλυση.

Ακολούθως, εν πομπή οι Ιεράρχες, οι πατέρες και οι προσκυνητές μετέβησαν στο Συνοδικό της Μονής. Εκεί, αφού εψάλη ο πολυχρονισμός της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στον Καθηγούμενο, Επίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο και τη συνοδεία του, να έχουν υγεία και δύναμη, για να συνεχίζεται το ποικιλόμορφο πνευματικό έργο της Μονής για την καλύτερη διακονία του λαού του Θεού, σύμφωνα με τη μακρόχρονη παράδοση της Εκκλησία Κύπρου και ειδικότερα της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Νεοφύτου, την οποία τάχθηκαν να υπηρετούν. Απευθυνόμενος προς τους   προσκυνητές ευχήθηκε πνευματικό αγωνιστικό φρόνημα, με τις ευχές και τις ευλογίες του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post