«Άσκηση και μοναξιά δεν εξαρτώνται από τον τόπο αλλά από τον τρόπο»

«Άσκηση και μοναξιά δεν εξαρτώνται από τον τόπο αλλά από τον τρόπο»

Το πρωί της Τετάρτης 30ής Οκτωβρίου 2019, ημέρα μνήμης του οσίου Θεράποντος του Κυπρίου, τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του οσίου Θεράποντος στον Λυθροδόντα, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου και συλλειτουργούντων πολλών κληρικών.

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου ο οποίος εστίασε στην αληθινή εφαρμογή της ασκήσεως στους ἐν κόσμῳ αγωνιζόμενους πιστούς αλλά και στη μόνιμη παρουσία μοναξιάς στις ψυχές πολλών σύγχρονων ανθρώπων.

«Θα μάς πει κάποιος: Αυτά ισχύουν για τους μοναχούς. Εμάς τους πιστούς τί έχει να μάς διδάξει αυτός ο Άγιος; Η άσκηση είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο τόσο για τον ίδιο τον εαυτό του όσο και για τις διανθρώπινες σχέσεις του. Άσκηση στη συγκράτηση των ενστίκτων μας. Άσκηση στη φιλία, όταν υπάρχουν συγκρούσεις, εντάσεις και δυσαρέσκειες. Άσκηση στον γάμο για να υπάρχει αμοιβαία ανοχή αλλά και πιστότητα. Άσκηση στη χρήση του χρόνου μας με τη σωστή αξιοποίησή του. Επιλέγουμε το πιο ουσιώδες και θυσιάζουμε το δευτερεύον. Άσκηση και στη σχέση μας με τον Θεό, όταν τα πάθη και οι δοκιμασίες μάς προκαλούν λογισμούς απιστίας και απόγνωσης.

Ο σύγχρονος άνθρωπος φοβάται την μοναξιά. Αν δούμε με ρεαλισμό τον άγιο που εορτάζουμε, και το γεγονός ότι πέρασε την ζωή μέσα σε ένα σπήλαιο, και μόνο να το σκεφτούμε μάς καταλαμβάνει πανικός. Μπορεί να είμαστε ανάμεσα σε πλήθος, αλλά να νιώθουμε μόνοι. Αισθανόμαστε μόνοι όταν μάς εγκαταλείπουν οι άνθρωποί μας, τα παιδιά μας, ή πεθαίνοντας κάποιος δικός μας άνθρωπος. Επίσης, όταν δεν ανταποκρίνονται στην αγάπη μας ή όταν παραβαίνουμε κάτι και αισθανόμαστε ενοχές. Είμαστε και πάλι μόνοι. Και τέλος, μπροστά στο μυστήριο του θανάτου, αισθανόμαστε απόλυτα μόνοι, χωρίς κάποια ανθρώπινη βοήθεια. Κι όλα αυτά μάς οδηγούν στην αναζήτηση της πληρότητας από άλλα μέσα, εξαρτήσεις, ασύδοτη σαρκικότητα κ.λ.π. Μόνο στη μοναξιά θα συνειδητοποιήσουμε τις εσωτερικές μας συγκρούσεις. «Τὸ θεῖον σιγῇ βιοῦται».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτανεία περιμετρικά του ναού και παρατέθηκε δεξίωση.  

 

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post