Εορτασμός του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας από τις κοινότητες Νέου Χωριού και Τραχωνίου Κυθρέας (5-6 Δεκεμβρίου 2019)

Εορτασμός του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας από τις κοινότητες Νέου Χωριού και Τραχωνίου Κυθρέας (5-6 Δεκεμβρίου 2019)

Οι εκτοπισμένοι των κοινοτήτων Νέου Χωριού Κυθρέας και Τραχωνίου Κυθρέας εόρτασαν στην προσφυγιά τον Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας στο παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά.

Την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς του παρεκκλησίου.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο του οικουμενικού ιεράρχη Νικολάου, του θαυματουργού, ο οποίος έμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως ο κανόνας της πίστεως, υπόδειγμα ηγετικής φυσιογνωμίας της Εκκλησίας μας, εικόνα πραότητος, σεμνότητος και ταπείνωσης. Παρατηρούμε ότι τα ψαλλόμενα στον Εσπερινό μάς μιλούν για τον άνθρωπο, τον ιεράρχη, τον άγιο και κυριολεκτικά τον μάρτυρα της Εκκλησίας, γιατί έζησε τις ταλαιπωρίες, τις διώξεις, τις λοιδορίες και τις συκοφαντίες πριν το Διάταγμα των Μεδιολάνων, μέχρι και τη φυλακή. Παρόλα αυτά δεν έπαψε να ομολογεί τον αληθινό Τριαδικό Θεό και να διδάσκει την αληθινή και σωστή διδασκαλία για το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Η Εκκλησία μέσα στην ιστορία έμαθε να ζει διωγμούς, μαρτύρια, βάσανα παρά ταύτα, αφού δεν είναι έργο ανθρώπινο αλλά έργο του Θεού ζει στους αιώνες έως της συντελείας αυτού του αιώνος, δηλαδή αυτής της ιστορικής πορείας της ανθρωπότητος, και «πύλαι ἅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς» (Μτ. ιστ΄ 18).  Αυτό διότι η Εκκλησία εστερεώθη στο τίμιο Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και στα αίματα των Μαρτύρων, τα οποία πότισαν το δέντρο της Εκκλησίας από την αρχή της και μέχρι σήμερα. Μπορεί σήμερα εμείς να μην ζούμε στην πατρίδα μας το μαρτύριο του αίματος, όπως το ζουν πολλοί αδελφοί μας χριστιανοί σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά κάθε ώρα και στιγμή ζούμε το μαρτύριο της συνειδήσεως. Καλούμαστε, με τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου, να κρατήσουμε σταθερή την πίστη μας και να μην υποκύψουμε στις προσφορές και τους πειρασμούς αυτού του μάταιου κόσμου.

Στο τέλος ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τους κοινοτάρχες των δύο κοινοτήτων, κ. Χρίστο Λαμπρία του Νέου Χωριού Κυθρέας και κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας και Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας, και όλα τα οργανωμένα σύνολα για την καλή συνεργασία και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα να αξιωθούμε.

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

**********************************

Ανακοίνωση Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας και Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας, σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια και όλα τα οργανωμένα σύνολα των όμορων κατεχόμενων Κοινοτήτων, εορτάζουν τον Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας στο παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά.

Την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019, το εσπέρας (4:30 μ.μ.) θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο θα χοροστατήσει και κηρύξει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου θα τελεστεί Όρθρος και Θ. Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Να σημειωθεί ότι και οι δύο Κοινότητες έχουν παλαιούς ναούς του Αγίου Νικολάου.

Για πληροφορίες σχετικά με την πανήγυρη, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τους κυρίους: Θεόδωρο Μεϊβατζή, τηλ. 99631145, Εκκλησιαστικό Επίτροπο του Παρεκκλησίου και της κατεχόμενης ενορίας Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωρίου Κυθρέας και Χαράλαμπο Αθανασίου τηλ. 99280582, Κοινοτάρχη και Εκκλησιαστικό Επίτροπο Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές Νέου Χωρίου και Τραχωνίου Κυθρέας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post