Κοπή Βασιλόπιτας και απολογισμός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Κοπή Βασιλόπιτας και απολογισμός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου τελέστηκε σήμερα 31 Δεκεμβρίου 2019 αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από το  Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο,  με την ευκαιρία της Δεσποτικής εορτής τής κατά σάρκα Περιτομής του Κυρίου μας και τη μνήμη του μεγάλου εν ιεράρχαις ουρανοφάντορος Βασιλείου επισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ενώ συμμετείχαν προσευχόμενοι και αρκετοί πιστοί.

Μετά το πέρας του εσπερινού, έγινε μετάβαση στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, όπου έγινε η τελετή κοπής της καθιερωμένης βασιλόπιτας για το προσωπικό και τους υπαλλήλους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Παρόντες ήταν και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, καθώς και ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου. Μετά την προβλεπόμενη από το τυπικό δέηση και ανάγνωση της ευχής για την κοπή της βασιλόπιτας, ο Μακαριώτατος, ομολόγησε ότι το διαρρεύσαν έτος ήταν από πάσης απόψεως θετικό έτος για την Εκκλησία. «Έχουμε πετύχει πολλά, κι από απόψεως πνευματικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, εθνικής και φιλανθρωπίας. Αγγίξαμε όλους τους τομείς. Και το σπουδαιότερο είναι ότι δεν έχουμε κλείσει την πόρτα σε κανέναν, ούτε σε αυτούς που πεινούν, ούτε στους αρρώστους, ούτε στους μαθητές. Συμπαρασταθήκαμε σε όλους», είπε ο Μακαριώτατος.

«Από πνευματικής απόψεως ομολογώ ότι φέτος έχουμε τελέσει καλές χειροτονίες, που είναι βασικός παράγοντας για τη λειτουργία τής Εκκλησίας μας, αφού όταν έχουμε καλό κλήρο, τότε έχουμε γερή ραχοκοκκαλιά. Με πολλή επιτυχία το πνευματικό έργο της Αρχιεπισκοπής συνεχίζεται αθόρυβα, κι εδώ είναι η αξία. Στον Κοιμητηριακό Ναό μας έχουμε τοποθετήσει ευλαβείς ιερείς, οι οποίοι απευθύνουν λόγο παρακλήσεως προς τον κάθε πονεμένο που προσέρχεται να ανάψει το καντήλι τού συγγενούς του», συνέχισε.

 «Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι το γεγονός», είπε ο Μακαριώτατος, «ότι έχουμε ξεκινήσει ήδη την ανοικοδόμηση των φοιτητικών εστιών στη Λεμεσό, οι οποίες θα φιλοξενήσουν 300 φοιτητές μας, σε μια εποχή που τα ενοίκια στη Λεμεσό είναι απρόσιτα ακόμα και σε εύπορες οικογένειες». Ενώ συνέχισε λέγοντας πως «φέτος, με τη βοήβεια τού Θεού, θα βλέπουμε τον νέο Καθεδρικό Ναό μας να ολοκληρώνεται».

 «..Με την αγάπη μας, την ταπείνωσή μας, την εργατικότητά μας, πρέπει να δώσουμε στο νέο έτος τη μαρτυρία του καλού ανθρώπου που εργάζεται μέσα στην Εκκλησία», ολοκλήρωσε το λόγο του ο Μακαριώτατος.  Ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους να έχουν ένα εποικοδομητικό νέο έτος, πλούσιο από τις θείες δωρεές κι ο Θεός να χαρίσει υγεία και ειρήνη στον κόσμο όλο και απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας μας.  

Σε όλους τους υπαλλήλους της Αρχιεπισκοπής, που παρευρέθηκαν, δόθηκε πρωτοχρονιάτικο φιλοδώρημα από τον Μακαριώτατο ενώ ο τυχερός του φλουριού της βασιλόπιτας πήρε ως έπαθλο μία μεγάλη αργυρή εικόνα της Παναγίας μας.

Το βράδυ, ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Ιωάννης, επ’ ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους, άφησε για λίγο την πολυεύθυνη διακονία του και ανέλαβε καθήκοντα «μαγείρου» για τους ενδημούντες στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Προσέφερε «ἰδίαις χερσὶ» το δείπνο, το οποίο περιελάμβανε παραδοσιακά εδέσματα της κυπριακής κουζίνας. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Αρχιμ. π. Ιωάννη για την «ἔτι ἅπαξ» θυσιαστική διάθεσή του και ευχήθηκε όπως το νέο έτος αποτελέσει για όλους μία νέα αρχή στην ανοδική πνευματική πορεία μας.  

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post