Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Κασσιανού στην Παλαιά Λευκωσία

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Κασσιανού στην Παλαιά Λευκωσία

Με ύμνους δοξολογίας, ευχαριστίας και ικεσίας, το χριστεπώνυμο πλήρωμα τής αρχιεπισκοπικής περιφέρειας υποδέχθηκε με την ευκαιρία τής εορτής τού αγίου Κασσιανού τού Ρωμαίου, το απόγευμα της Παρασκευής 28ης Φεβρουαρίου 2020, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κασσιανού στην εντός των τειχών Λευκωσία, τα χαριτόβρυτα τίμια λείψανα του αγίου Κασσιανού και του Αγίου Αββακούμ τού εν Φτερικουδίῳ Κύπρου από την Ιερά Μονή Κύκκου. Τα ιερά λείψανα προσκόμισε ο Έφορος τής Ιεράς Μονής Κύκκου Αρχιμ. Αγαθόνικος Κυκκώτης αρχικά στον παραπλήσιο Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσαλινιωτίσσης και με πομπή μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό τού Αγίου Κασσιανού, όπου τα υποδέχθηκε εκ μέρους τού Μακαριωτάτου ο Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, έξαρχος τού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο.

Με την άφιξη των ιερών λειψάνων στην ιστορική εκκλησία τού αγίου Κασσιανού, αναπέμφθηκε δέηση και ακολούθησε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου, με τη συμμετοχή ικανού αριθμού κληρικών και διακόνων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Αγαθόνικος ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη στην επερχόμενη ασκητική περίοδο τής Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στον αγώνα κατά των παθών, όπως ακριβώς μάς έχε διδάξει μέσα από τους λόγους του κι ο άγιος Κασσιανός. Ο π. Αγαθόνικος ευχήθηκε για τη συνεχή άνωθεν ενίσχυση τού Μακαριωτάτου ώστε να διαποιμαίνει το ποίμνιο τής Εκκλησίας μας με τη διάκριση και φωτισμό που τον διακατέχουν, καθώς επίσης και για τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νιτρίας, τον οποίο αξίωσε ο Θεός να προστεί τής πανηγύρεως ενός αγίου, ο οποίος ασκήθηκε στα μέρη τής Αιγύπτου και τού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 

Κατά τη διάρκεια τού εσπερινού έγινε επίσης περιφορά των τιμίων λειψάνων και της θαυματουργού εικόνος τού Αγίου Κασσιανού, κάτω από την οποία, ως είθισται στην κυπριακή παράδοση, διέρχονται όλοι οι πιστοί προς αγιασμό και ευλογία.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post