Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την Εορτή του Ιδρυτού της Εκκλησίας της Κύπρου

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την Εορτή του Ιδρυτού της Εκκλησίας της Κύπρου

Την Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020, μνήμη του αγίου ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο ιερό ναό στη Δασούπολη.

Στο συλλείτουργο έλαβαν μέρος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, και οι βοηθοί επίσκοποι τού Μακαριωτάτου, Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διευθυντής τής Ιερατικής Σχολής Κύπρου «Απόστολος Βαρνάβας» Αρχιμ. κ. Βενέδικτος Ιωάννου.

Στην απόλυση, ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε με σύντομο μήνυμά του προς τους πιστούς επικαλούμενος τις πρεσβείες τού Προστάτου τής Εκκλησίας Κύπρου, αποστόλου Βαρνάβα, ώστε σύντομα όλη η ανθρωπότητα να απαλλαγεί από την ενσκήψασα επιδημία τού κορωναϊού, η οποία σκορπίζει τον θάνατο σε πολλές χώρες τού εξωτερικού. Επίσης, ανέπεμψε από καρδίας την ευχή όπως ο απόστολος Βαρνάβας απαλλάξει και το νησί μας από τον τουρκικό ζυγό που για τόσα χρόνια καταπατεί τις περιουσίες των ελληνοκυπρίων, μέσα στις οποίες και η αρχαιοτάτη Ιερά Μονή του και τόσα άλλα ιερά προσκυνήματα της πατρίδας μας.

Το μεσημέρι τής ίδιας ημέρας, ως είθισται, ο Μακαριώτατος παρέθεσε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή επίσημο γεύμα, με την ευκαιρία τής Θρονικής Εορτής τής Εκκλησίας Κύπρου, προς τον Πρόεδρο τής Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και άλλους αξιωματούχους τού Κράτους.

Τον Πρόεδρο υποδέχθηκε στην είσοδο τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής ο πρώτος τῇ τάξει Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος.

Ευχετήριο Γράμμα για την Θρονική Εορτή τής καθ’ ημάς Εκκλησίας απέστειλε η ΑΘΠ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο, τη σεπτή Ιεραρχία, τον ευαγή κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες και όλον τον χριστεπώνυμο λαό τής Κύπρου, επιδαψίλευσε τις πατριαρχικές του ευλογίες προς όλους, ευχόμενος ευστάθεια, ενότητα, και θεαρέστους δραστηριότητες. Προς τον Μακαριώτατο προσωπικώς ευχήθηκε όπως η Χάρις τού Παναγίου Πνεύματος τον αξιώνει όπως έχει «περισσόν ζωῆς» «εἰς δόξαν Θεοῦ καὶ ἐπ’ ἀγαθῷ τῆς καθόλου Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας».

 

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post