«Προφῆτα κήρυξ Χριστοῦ, … ἑκάστῳ ἀσθενοῦντι ἀεὶ παρίστασαι, … Αἴτησαι ἱλασμὸν ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν» (Ι. Ν. Αγίου Χαραλάμπους Γερίου, Κυριακή 19.7.2020)

«Προφῆτα κήρυξ Χριστοῦ, … ἑκάστῳ ἀσθενοῦντι ἀεὶ παρίστασαι, … Αἴτησαι ἱλασμὸν ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν» (Ι. Ν. Αγίου Χαραλάμπους Γερίου, Κυριακή 19.7.2020)

Το εσπέρας της Κυριακής 19 Ιουλίου 2020, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε και κήρυξε στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους στο Δήμο Γερίου, με την ευκαιρία της εορτής του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου. Τον Επίσκοπο Μεσαορίας πλαισίωσαν οι εφημέριοι της Ενορίας, Πρωτ. π. Δημήτριος Κούτσιος,  Οικον. π. Ιωάννης  Νεοφύτου και οι εκ Μαραθοβούνου κληρικοί και Εκκλησιαστικοί Επίτροποι Πρωτ. π. Χρίστος Χρίστου και Οικον. π. Λοΐζος Κούτσιος καθώς και ο Διάκονος του Επισκόπου π. Ανδρέας Ματέι.

Στο Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος οργανώνεται, με αγάπη και ενότητα, από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Προφήτου Ηλιού Μαραθοβούνου, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης κοινότητας Μαραθοβούνου, παρέστησαν οι εκτοπισμένοι συγχωριανοί και άλλοι χριστιανοί, ιδιαίτερα με καταγωγή από τα περίχωρα του Μαραθόβουνου και συνεόρτασαν για ακόμη μια χρονιά στην προσφυγιά το Θεσβίτη Προφήτη Ηλία. Είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Μαραθοβουνιώτες.

Ο Μεγάλος απών της κοινότητας ήταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κυρός Γρηγόριος, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω στις 20/11/2019, μετά από μια μακρά πολύκαρπη διακονία στην Αρχιεπισκοπή των Θυατείρων, του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στους πλείστους ετήσιους εορτασμούς του Προφήτη Ηλία, ως γόνος του Μαραθόβουνου, ερχόταν, τελούσε τις ακολουθίες και ευλογούσε τους οικείους και χωριανούς του. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, καθώς και κατόπι, στο χαιρετισμό του προς τους Μαραθοβουνιώτες ο Κοινοτάρχης κ. Ανδρέας Πιερή. Και οι δύο, Επίσκοπος και Κοινοτάρχης, έκαναν αναφορά στην απουσία και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τροπαίου κ. Αθανασίου, εκ Μαραθοβούνου, του οποίου, λόγω του Κόβιτ-19, δεν ήταν εφικτή η μετάβαση από το Λονδίνο στην Κύπρο, για να προστεί των εκδηλώσεων, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Ο Θεοφιλέστατος κήρυξε το θείο λόγο με αναφορά στο λόγο του Σωτήρος Χριστού ότι  «Ὑμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου» (Ματθ. ε΄, 14), αλλά και αναφορά στον Προφήτη Ηλία τον κήρυκα του Χριστού, ο οποίος μετέστη στον ουρανό με το πύρινο άρμα του. 

Η μεγάλη πίστη του και ο ζήλος που διέκρινε τον Προφήτη Ηλία τον αξίωσαν, με τη δύναμή του Θεού, να πραγματοποιεί μεγάλα θαύματα, ακόμη και να αναστήσει το νεκρό παιδί μιας χήρας γυναίκας. Με τις θερμές προσευχές του, επέτρεψε ο Θεός και άνοιξε ο ουρανός ρίχνοντας φωτιά, ενώ σε άλλη περίπτωση, έβρεξε κατακλυσμιαία, μετά από τριάμισι χρόνια ανομβρίας, την οποία ο ίδιος πάλι, με τη δύναμη της προσευχής, είχε προκαλέσει.

Για όλα αυτά, δίκαια ονομάζεται από τον υμνογράφο ως ένσαρκος άγγελος και κρηπίδα των προφητών και επίσης δεύτερος πρόδρομος της παρουσίας του Χριστού, αφού, σύμφωνα με το ιερό Ευαγγέλιο, αυτός, μαζί με το Μωυσή, είναι τα δύο πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης που εμφανίστηκαν εκατέρωθεν του Ιησού Χριστού, κατά την ώρα της Μεταμόρφωσής Του στο όρος Θαβώρ.

Ο Υμνογράφος το επισημαίνει με ενάργεια:

«Προφῆτα κήρυξ Χριστοῦ, τοῦ θρόνου τῆς μεγαλωσύνης οὐδέποτε χωρίζῃ, καὶ ἑκάστῳ ἀσθενοῦντι ἀεὶ παρίστασαι, ἐν τοῖς ὑψίστοις λειτουργῶν, τὴν οἰκουμένην εὐλογεῖς, πανταχοῦ δοξαζόμενος. Αἴτησαι ἱλασμὸν ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν» (Δοξαστικὸν ἀποστίχων. Ἦχος πλ. β’).

Σύμφωνα με το ανωτέρω τροπάριο, ο Προφήτης Ηλίας παραμένει στη συνείδηση των πιστών ζωντανός κήρυκας, συμπαραστάτης και προνοητής στο θρόνο της βασιλείας του Θεού.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος στην ομιλία του έκανε ειδική αναφορά και μετέφερε προς όλο το εκκλησίασμα τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και του Επισκόπου Τροπαίου κ. Αθανασίου. Επίσης, έκανε επιμνημόσυνη αναφορά στο μακαριστό πολιό Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κυρό Γρηγόριο.

Οι πνευματικές εν γένει συνάξεις-εκδηλώσεις των προσφύγων μας έχουν γίνει συνείδηση ότι εκφράζουν τη Δοξολογία προς τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, ευχαριστήριο προς τον Προστάτη Άγιο της κοινότητας, τον Προφήτη Ηλία και γίνονται με το συντονισμό εκ μέρους του Προέδρου των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας (Διαμερίσματος Μεσαορίας). Επίσης, θυμούνται με νοσταλγία οι Μαραθοβουνιώτες τους ναούς του Τιμίου Σταυρού στο Κοιμητήριο της κοινότητας και της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής, στην κοινότητα Κιάδος, όπου διέμεναν πριν τη μετακίνησή τους στη σημερινή περιοχή του Μαραθόβουνου στον κάμπο της Μεσαορίας.

Μετά από τις αναφορές αυτές, ο Επίσκοπος υπογράμμισε ότι αρκεί εμείς, και μάλιστα οι εκτοπισμένοι, να πιστεύουμε ορθά, να έχουμε την καλή διάθεση, και τις τυχόν ελλειματικότητές μας τις συμπληρώνει η χάρις του Θεού. Αυτό συμβαίνει πάντοτε για την ωφέλεια τη δική μας και των αδελφών μας. Ο καθημερινός βίος, ένεκα του εμπερίστατου της προσφυγιάς, μας έμαθε να υπομένουμε, να «πνίγουμε» το δίκαιό μας, να συγχωρούμε και να περιμένουμε καλύτερες ημέρες για τον τόπο μας και τη νεολαία μας.

Στο τέλος, του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, τελέστηκαν εορτές και αρτοκλασία υπέρ υγείας πάντων των Μαραθοβουνιωτών και μνημόσυνα για όλους όσοι αγωνίστηκαν ηρωικά, με πίστη στο Θεό και αγάπη για την πατρίδα, στους απελευθερωτικούς αγώνες και κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, καθώς και μετά στην προσφυγιά.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο εκ Μαραθοβούνου Βουλευτής κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Δήμαρχος Γερίου κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου, ο Κοινοτάρχης Στρογγυλού Μεσαορίας κ. Σταύρος Σταύρου, ο Κοινοτάρχης Μαραθοβούνου κ. Ανδρέας Πιερή, οι Πρόεδροι των οργανωμένων συνόλων, τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Προφήτη Ηλία, κ. Παύλος Γιώρκας, κ. Μαρία Πιερή και κ. Αναστασία Κουλλουπά, η οποία και υποδέχθηκε τον Επίσκοπο Μεσαορίας με τα καπνιστομέρρεχα, σύμφωνα με την παράδοση.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, εγκαινίασε το καθιερωμένο παζαράκι των οργανωμένων συνόλων για τη στήριξη των συγχωριανών Μαραθοβουνιωτών, συμβάλλοντας και ο ίδιος και η Ιερά Αρχιεπισκοπή στην προσπάθεια αυτή. Ακόμη να σημειωθεί ότι κυκλοφόρησε η ετήσια έκδοση του περιοδικού «Μαραθόβουνος», με ιδιαίτερη αναφορά στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Γρηγορίου.

 

 Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

************************************************

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Εορτασμός του Προφήτου Ηλιού Μαραθοβούνου
(19-20 Ιουλίου 2020)

Ανακοίνωση–Πρόσκληση

Εορτασμός του Προφήτου Ηλιού Μαραθοβούνου (19-20 Ιουλίου 2020)

 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Προφήτου Ηλιού Μαραθοβούνου, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης κοινότητας Μαραθοβούνου προσκαλούν τους συγχωριανούς και όλους τους χριστιανούς στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, με την ευκαιρία της εορτής του Πολιούχου Αγίου, Προφήτη Ηλία.

Την Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020, το εσπέρας, ώρα 6.30 μ.μ., παραμονή της εορτής του Προφήτη Ηλία, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Γέρι, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τροπαίου κ. Αθανασίου, συμπαραστατουμένου από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, καθώς και από τους κληρικούς του Μαραθόβουνου και της φιλοξενούσας Ενορίας.

Ανήμερα της εορτής, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Καλούνται οι συγχωριανοί να συμμετέχουν στον εορτασμό του Πολιούχου του τουρκοκρατούμενου Μαραθοβούνου, τηρώντας τα πρωτόκολλα υγιεινής του Υπουργείου Υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους:

Μέλος Εκκλησιαστικής Επιτροπής, π. Λοΐζος Κούτσιος 22522353

Κοινοτάρχης Μαραθοβούνου, κ. Ανδρέας Πιερή 99381233

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου «ο Προφήτης Ηλίας», Κώστας Χαραλαμπίδης 99444466

Τα υπόλοιπα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής είναι: Πρωτ. Χρίστος Χρίστου, Μαρία Πιερή, Αναστασία Κουλλουπά, Αυξέντιος Ευαγγέλου και Παύλος Γιώρκα.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Προφήτου Ηλιού Μαραθοβούνου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post