Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Επίσημο Μνημόσυνο για την 9η Ιουλίου 1821 στην Παναγία Φανερωμένη Λευκωσίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Επίσημο Μνημόσυνο για την 9η Ιουλίου 1821 στην Παναγία Φανερωμένη Λευκωσίας

Τελέστηκε σήμερα 5 Ιουλίου, Κυριακή Δ΄ του Ματθαίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην εντός των τειχών Λευκωσία, αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, των εφημερίων του Ναού και διακόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το Εθνικό Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων κληρικών και προκρίτων που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου 1821.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο έντιμος Υπουργός Παιδείας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος στον επιμνημόσυνό του λόγο αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού από τη γέννηση του το 1756 μέχρι και την ηρωική θυσία του την 9η Ιουλίου 1821 όταν εκτελέστηκε δια απαγχονισμού από τους Τούρκους στην πλατεία Σεραγίου, μαζί με τους Μητροπολίτες Πάφου Χρύσανθο, Κιτίου Μελέτιο και Κυρηνείας Λαυρέντιο οι οποίοι αποκεφαλίστηκαν.

Tόνισε πως το δίδαγμα το οποίο αντλείται μέσα από τη σημερινή αναδρομή στη θυσία του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και των άλλων μαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 είναι να χαλυβδώσουμε και σήμερα τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας για δικαίωση της πολύπαθης πατρίδας μας.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος τής Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, εκπρόσωποι των κομμάτων και της πρεσβείας της Ελλάδας, πολιτικές, πολιτειακές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, ο πρόεδρος και μέλη του ΠΑΚ, συγγενείς αγνοουμένων και πλήθος κόσμου.

Aκολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Εθνομάρτυρα Κυπριανού που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Υπουργός Παιδείας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, εκπρόσωποι κομμάτων, συνδέσμων και οργανώσεων.

Το Μνημόσυνο ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post