Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων των κοινοτήτων Πυργάς και Βιτσάδας (Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020)

Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων των κοινοτήτων Πυργάς και Βιτσάδας (Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020)

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια την Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός των εκτοπισμένων των κατεχόμενων κοινοτήτων Πυργάς και Βιτσάδας Αμμοχώστου στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος στην Κοφίνου, όπου εορτάστηκε το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και μεθεορτίως η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μάμαντος.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίο πλαισίωσαν ο Πρεσβύτερος π. Θεοφάνης Ευθυμίου και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις δύο κατεχόμενες κοινότητες του κάμπου της Μεσαορίας που εορτάζουν, η μεν Πυργά το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, εγκαίνιο του μεγαλοπρεπούς ναού της κοινότητας που σήμερα ευρίσκεται εντός στρατιωτικής ζώνης και η δε Βιτσάδα τον Άγιο Μάμα, εγκαίνιο του παλαιού και νεότερου ναού της κοινότητας.

Ένεκα της συνάξεως των εκτοπισμένων, για τους οποίους οι ετήσιοι εκκλησιασμοί είναι πολύπλευρα σημαντικοί, ο Μεσαορίας Γρηγόριος αναφέρθηκε σε συντομία στο εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μάμα.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος επανάλαβε το απόσπασμα από το αποστολικό ανάγνωσμα «γρηγορεῖτε, στήκετε ἐν τῇ πίστει, ἀνδρίζεσθε, κραταιοῦσθε. πάντα ὑμῶν ἐν ἀγάπῃ γινέσθω» (Α΄ Κορ. ιστ΄13-14). Επισήμανε ότι ο χριστιανός βρίσκεται διαρκώς σε συνεχή και αδιάλειπτη  εγρήγορση με σταθερή πίστη, διότι –ως πεπερασμένος άνθρωπος– κινδυνεύει από τους πειρασμούς και τις διαβολές του αντικειμένου. Ο πιστός σε κάθε εποχή καλείται καθημερινά να αναλαμβάνει με πίστη, προσοχή και θάρρος τον αγώνα με ανθεκτική πανοπλία όλες τις αρετές, ως μέσα της εν Χριστώ χάριτος. Επιστέγασμα της όλης συμπεριφοράς του μαθητή του Χριστού είναι η αγάπη. Σύμφωνα με τον Απ. Παύλο «πάντα ὑμῶν ἐν ἀγάπῃ γινέσθω» κατέληξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Κατά τη διάρκεια του «κοινωνικού» ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της καθ΄ ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας Κύπρου, για την «Ημέρα του Περιβάλλοντος».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η καθιερωμένη ακολουθία υπέρ του περιβάλλοντος, δέηση υπέρ υγείας των εορταζομένων και των απανταχού ευρισκομένων εκτοπισμένων των κοινοτήτων Πυργάς και Βιτσάδας Αμμοχώστου Μεσαορίας, και ακολούθως Αρτοκλασία.

Επίσης, τελέστηκαν τα Ιερά Μνημόσυνα πάντων των τελειωθέντων κληρικών, των ηρώων και πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, κοινοταρχών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών των δύο κοινοτήτων.

Ο εκκλησιασμός ολοκληρώθηκε με λιτάνευση των ιερών εικόνων του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και της Παναγίας της Απαλαίστρας της Πυργάς Μεσαορίας, η οποία αγιογραφήθηκε το 2019, σε ελεύθερη απόδοση κατόπιν πληροφοριών που προσέφεραν κάτοικοι της Πυργάς περί του πρωτοτύπου της απωλεσθείσης εικόνος, με δαπάνες και δέηση της κας Ελένης Μιχαήλ, Μηλιώτη-Βιτσαΐδη εκ Πυργάς Μεσαορίας, τέκνων και εγγονών αυτής, και εις μνημόσυνο του συζύγου αυτής Κωνσταντίνου Βιτσαΐδη εκ Βιτσάδας Μεσαορίας.

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα και συγκινητική επικοινωνία μεταξύ των χωριανών των δύο κοινοτήτων. Ήταν μία ακόμη όμορφη ευκαιρία συναπαντήματος των εκτοπισμένων μας, κατά τις οποίες ξυπνούν οι μνήμες και διατηρείται η νοσταλγία της επιστροφής στην πατρώα γη.

Ευχαριστούμε τα Κοινοτικά Συμβούλια και τα Προσφυγικά Σωματεία της Πυργάς και της Βιτσάδας για την καλή συνεργασία, με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης και της νοσταλγίας της κατεχόμενης γης μας.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Πυργάς και Αγίου Μάμαντος της Βιτσάδας Αμμοχώστου Μεσαορίας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post