Οι εκτοπισμένοι της Μουσουλίτας εόρτασαν τον Απ. Λουκά (18.10.2020)

Οι εκτοπισμένοι της Μουσουλίτας εόρτασαν τον Απ. Λουκά (18.10.2020)

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Μουσουλίτας εόρτασαν τον Προστάτη τους, Απόστολο Λουκά στην προσφυγιά.

Το εσπέρας του Σαββάτου, 17 Οκτωβρίου 2020, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στις Κόκκινες Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στο βίο και το έργο του Αποστόλου Λουκά, του συγγραφέα του ιερού Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, του ιατρού και αγιογράφου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Αναφέρθηκε στους κατεχόμενους ναούς μας επονόματι του Αγίου Λουκά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ναό του Αγίου Λουκά στην εντός των τειχών Λευκωσία, η οποία παραμένει βουβή από το 1958 όταν κάηκε, παρουσιάζοντας την ιερή εικόνα του Αποστόλου, η οποία διασώθηκε και ευρίσκεται στο νέο ναό στον προσφυγικό οικισμό στις Κόκκινες.

Ακολούθως, με ιδιαίτερη περιγραφή διηγήθηκε την πορεία αποκατάστασης του ναού του Αγίου Λουκά στη μικρή κοινότητα της Μεσαορίας, τη Μουσουλίτα.

Τελέστηκε δέηση για την απελευθέρωση και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες και μνημόσυνα για ανάπαυση των ψυχών όλων των προαπελθόντων κληρικών και λαϊκών της Μουσουλίτας.

Το πρωί, ανήμερα της εορτής, Κυριακή 18 Οκτωβρίου, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στις Κόκκινες.

Επίσης, ανήμερα της εορτής το εσπέρας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνα προς τον Ευαγγελιστή Λουκά, στον πανηγυρίζοντα ι.ν. Απ. Λουκά στις Κόκκινες.

Στην εσπερινή ομιλία, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, επισήμανε την ωφέλεια και την αξία της προσευχής και της παρακλήσεως του πιστού προς τους αγίους του Θεού που βιώνουν την παρρησία ως χάρισμα του Αγίου Πνεύματος.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, ευχαρίστησε τον κοινοτάρχη κ. Κώστα Χριστοδούλου και το κοινοτικό συμβούλιο Μουσουλίτας, καθώς και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής για τη συνεργασία και την προσφορά άρτων και κολλύβων για την αρτοκλασία και μνημόσυνα.

Επίσης, ευχαρίστησε τους Ιερείς και τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και όλους τους ενορίτες στις Κόκκινες για τη φιλοξενία.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά του Επισκόπου στον κ. Βάσο Θωμά, από τη Μουσουλίτα, Ψάλτη της Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί, ο οποίος πλαισίωσε το δεξιό στασίδι στον Εσπερινό, καθώς και στα παιδιά της οικογένειας Βεργοπούλου από τη Μουσουλίτα. Ήσαν παρούσες οι δύο θυγατέρες αυτού, οι κυρίες Ελένη Διομήδους και Αντιγόνη Παντελή, τόσο στον Εσπερινό όσο και στην Παράκληση, ανήμερα της εορτής. Να σημειωθεί επίσης, ότι με την ευκαιρία άλλης εκδηλώσεως, ο Θεοφιλέστατος είχε συνάντηση και με την κυρία Στέλλα Βεργοπούλου, ο οποία του μίλησε τόσο για την ιστορία του χωριού όσο και για τον ιερό ναό Αποστόλου Λουκα στη Μουσουλίτα. 

 

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αποστόλου Λουκά, Μουσουλίτας

*****************************

Ανακοίνωση-Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αποστόλου Λουκά και το Κοινοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης κοινότητας Μουσουλίτας προσκαλούν τους χωριανούς και όλους τους πιστούς σε Εκκλησιασμό στην πανήγυρη στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στις Κόκκινες στο Στρόβολο, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα υγείας της Πολιτείας.

Το εσπέρας του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 6:00 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στις Κόκκινες.

Το πρωί, ανήμερα της εορτής Κυριακή 18 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

Ανήμερα της εορτής το εσπέρας της Κυριακής, 18 Οκτωβρίου 2020, στις 6.00μμ στον πανηγυρίζοντα ι.ν. Απ. Λουκά στις Κόκκινες, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνα προς τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κοινοτάρχη Μουσουλίτας, κ. Κώστα Χριστοδούλου, Τηλέφωνο: 99 350350.
Τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής: Παναγιώτης Σταύρου, Σοφοκλής Σοφοκλέους και Χρίστος Κώστα.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αποστόλου Λουκά Μουσουλίτας

 
Print Friendly, PDF & Email

Share this post