Οι εκτοπισμένοι της Αφάνειας εόρτασαν τον Άγιο Αρτέμιο στην προσφυγιά (19 – 20 Οκτωβρίου 2020)

Οι εκτοπισμένοι της Αφάνειας εόρτασαν τον Άγιο Αρτέμιο στην προσφυγιά (19 – 20 Οκτωβρίου 2020)

Το εσπέρας της Δευτέρας, 19 Οκτωβρίου 2020, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αγίου Αρτεμίου (Πολιούχου Αγίου της κατεχόμενης Αφάνειας), παρά τη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου (δρόμος προς Ποταμιά), συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, Αρχιμ. Γρηγόριο Ιωαννίδη.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο βίο και το έργο του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Αρτεμίου και επισήμανε το απόσπασμα από τα αναγνώσματα του Εσπερινού, παρμένα από την Παλαιά Διαθήκη: «ὅτι ἐδόθη παρὰ Κυρίου ἡ κράτησις ὑμῖν, καὶ ἡ δυναστεία παρὰ Ὑψίστου» (Σοφίας Σολομῶντος, 6, 1-3). Πρόβαλε, ο Μεσαορίας Γρηγόριος την αξία της εμπιστοσύνης του ανθρώπου στο θέλημα και την πρόνοια του Θεού. Τα πράγματα του κόσμου είναι παροδικά και εφήμερα. Μόνη η Σοφία του Θεού, δηλ. ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός είναι σταθερός και αμετακίνητος. Για τους πιστούς ο Χριστός είναι ο Παντοκράτορας του κόσμου. Ο Ύψιστος Κύριος και Θεός μας είναι η αρχή και το τέλος, το Α και το Ω. Ο άνθρωπος καλείται να αγωνίζεται, για να διατηρεί ενότητα με το Θεό και το συνάνθρωπο.

Αυτή η δύναμη, δηλ. ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός, μάς κρατά εσωτερικά όλα αυτά τα χρόνια της προσφυγιάς και της κάθε δοκιμασίας, καθώς και η πανδημία που ταλανίζει ολόκληρη την υφήλιο.

Ευχαρίστησε, ο Θεοφιλέστατος, το Κοινοτικό Συμβούλιο, την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Παρεκκλησίου Αγίου Αρτεμίου και Αγίων Πάντων, όλα τα οργανωμένα σύνολα της Αφάνειας και εξαιρέτως την Εκκλησιαστική Επιτροπή της κατεχόμενης κοινότητας Αφάνειας. Επίσης, ενημέρωσε τους πιστούς, για τα μέλη που απαρτίζουν την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αγίου Ιερομάρτυρος Αρτέμωνος, στο Ορνίθι. Τα μέλη της Επιτροπής κατάγονται από τα όμορα χωριά Αφάνεια, Αγκαστίνα και Άσσεια. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Ναός συντηρήθηκε από την Τεχνική Επιτροπή. Θα εορτάζεται η μνήμη του στις 24 Μαρτίου (ιδιαίτερα, για πρακτικούς λόγους θα εορτάζεται ημέρα Κυριακή, πριν ή μετά της 24ης Μαρτίου).

Τέλος, μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας και ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα, για την κανονική άδεια να προστεί του Εσπερινού.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Αρτεμίου της κατεχόμενης κοινότητας Αφάνειας

*************************************

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι οι εκτοπισμένοι της Αφάνειας εορτάζουν τον Άγιο Αρτέμιο στην προσφυγιά (19 και 20 Οκτωβρίου 2020).

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του ιερού ναού Αγίου Αρτεμίου της κατεχόμενης Αφάνειας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Παρεκκλησίου του Αγίου Αρτεμίου, παρά τη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου (δρόμος προς Ποταμιά), προσκαλούν τους εκτοπισμένους της Αφάνειας και όλους τους πιστούς στην πανήγυρη (19 και 20 Οκτωβρίου 2020), με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου.

Τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, το εσπέρας (ώρα έναρξης: 5:30μ.μ.), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αγίου Αρτεμίου (Πολιούχου Αγίου της κατεχόμενης Αφάνειας), παρά τη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου (δρόμος προς Ποταμιά).

Την επομένη, ανήμερα της εορτής, Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, θα τελεστεί όρθρος και θεία Λειτουργία στον ίδιο ιερό ναό, προϊσταμένου του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλου, Αρχιμ. Γρηγορίου Ιωαννίδη.

Τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Κώστας Ορφανού (τηλ. 99510857)

Αργυρός Γρηγορίου

Ανδρέας Παπασάββας

Γρηγόριος Σολωμού

Χριστιάνα Χριστοφή

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Αρτεμίου της κατεχόμενης κοινότητας Αφάνειας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post