Εορτασμός Αγίου Λουκά στον ι.ν. Αγίου Κασσιανού (Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020)

Εορτασμός Αγίου Λουκά στον ι.ν. Αγίου Κασσιανού (Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020)

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό αγίου Κασσιανού, όπου συνήχθησαν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της ενορίας αγίου Λουκά Λευκωσίας, κοινοτάρχης κα Έφη Πολυκάρπου και εκκλ. επίτροποι του ιερού τούτου ναού. Υπενθυμίζουμε πως η ενορία αγίου Λουκά στη Λευκωσία ήταν η πρώτη που υπέστη τις επιθέσεις των Τούρκων και η εκκλησία του ευαγγελιστού είχε καεί (1958), αλλά ανοικοδομήθηκε και χρησιμοποιείται από τους Τουρκοκυπρίους ως κέντρο τεχνών, ενώ ως τώρα δεν έχει τελεστεί εκεί καμμία θεία Λειτουργία.

Στην ομιλία του για τον άγιο και ευαγγελιστή Λουκά, ιατρό, ζωγράφο, συγγραφέα του ομωνύμου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, ο Θεοφιλέστατος εμνήσθη και άλλων ενοριών και κοινοτήτων της επαρχίας Λευκωσίας που βρίσκονται υπό τουρκικήν κατοχήν και εδεήθη υπέρ ταχείας επανόδου των εκτοπισμένων εις τας πατρογονικάς εστίας.  Μνημονεύθηκαν στο τέλος οι διατελέσαντες ιερείς στον ιερό ναό αγίου Λουκά και όσοι άλλοι κάτοικοι και υπηρετήσαντες τον ναό και την ενορία. 

Οι συνάξεις προσφύγων στις εκκλησίες και οι εκκλησιαστικές τελετές δίνουν την ευκαιρία να επανενωθούν οι εκτοπισμένοι και να διατρανώσουν τον πόθο δίκαιης λύσης του εθνικού μας προβλήματος. Η επανασύσταση των εκκλησιαστικών επιτροπών των κατεχομένων εκκλησιών μας αποδείχθηκε σωτήρια για τις κοινότητες και για τη σύσφιγξη των δεσμών των παλαιών κατοίκων των ενοριών και κοινοτήτων μας, ως την ευλογημένη μέρα της επιστροφής.

Στέλιος Παπαντωνίου
Πρόεδρος Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Κασσιανού Λευκωσίας

 

Να σημειωθεί ότι στις 2 Νοεμβρίου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας θα χοροστατήσει στον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Γεωργίου της Νεκρής Ζώνης, εδώ στο ναό του Αγίου Κασσιανού όπου φυλάσσεται αντίγραφο της ιερής εικόνας από το βουβό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post