Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Σερβίας, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος εκοιμήθη εν Κυρίω.  Αφού έλαβε τα Άχραντα Μυστήρια, άφησε την τελευταία του πνοή στις 8.20 π.μ. στο Νοσοκομείο της Ποντγκόριτσα, σε ηλικία 82 ετών.

Ο κατά κόσμον Ρίστο Ράντοβιτς ήταν απόγονος του βοεβόδα Μήνα Ράντοβιτς, ο οποίος συμμετείχε στην ενοποίηση της περιοχής Morača με το Πριγκιπάτο του Μαυροβουνίου το 1820. Γεννήθηκε στη Μοράτσα του Μαυροβουνίου στις 7 Ιανουαρίου 1938.

Σπούδασε στο Εκκλησιαστικό Σεμινάριο του Αγίου Σάββα και ακολούθως απεφοίησε τη Θεολογική Σχολή Βελιγραδρίου το 1962. Κατά τα μαθητικά του χρόνια στο Σεμινάριο, στα τέλη της δεκαετίας του ΄50, γνώρισε τον μεγάλο θεολόγο Ιουστίνο Πόποβιτς, ο οποίος τον επηρέασε πάρα πολύ στον τρόπο σκέψης. Επίσης, σπούδασε κλασσική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου. 

Επίσης, σπούδασε στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρώμης και στην Παλαιά Καθολική Σχολή της Βέρνης. Αφού ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Ρώμη και τη Βέρνη, μετέβη στην Ελλάδα όπου δέχτηκε τη μοναχική κουρά και υπηρέτησε για 7 χρόνια, ως ιερομόναχος, την Εκκλησία της Ελλάδος. Η χειροτονία του εις ιερομόναχο έγινε στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου Κεφαλονιάς από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρό Προκόπιο, ο οποίος έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή του Αμφιλόχιου, σύμφωνα με τις δικές του μαρτυρίες. 

Στην Αθήνα, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα Θεολογίας. Αφού έζησε για ένα χρόνο στο Άγιο Όρος, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε ως καθηγητής στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου. Το 1976 έγινε καθηγητής Ορθόδοξης Κατήχησης στη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου. Επίσης, από το 2006 ήταν επίτιμος διδάκτωρ της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας και από το 2008 του Ινστιτούτου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκορωσίας.

Τον Μάιο του 1985 η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας τον εξέλεξε Επίσκοπο Βανάτου. Η χειροτονία του έγινε στις 16 Ιουνίου 1985 στον Καθεδρικό Ναό Βελιγραδίου από τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας κυρό Γερμανό. Μεταξύ των συλλειτουργούντων αρχιερέων ήταν και ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Προκόπιος. Η ενθρόνισή του έγινε στο Βρσατς στις 21 Ιουλίου 1985.

Στις 30 Δεκεμβρίου 1990 πραγματοιήθηκε η ενθρόνισή του ως Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, από τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας κυρό Παύλο, στη Μονή Τσέτινιε. 

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος μιλούσε Ελληνικά, Ρωσικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Γαλλικά και ήταν μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Πηγή: Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post