Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Τη μόνιμη και πραγματική ευτυχία τη βρίσκουμε μόνο όταν είμαστε κοντά στον Θεό»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Τη μόνιμη και πραγματική ευτυχία τη βρίσκουμε μόνο όταν είμαστε κοντά στον Θεό»

Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, 11 Απριλίου 2021, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου Πρωτ. π. Κυπριανός Κουντούρης και ο Πρωτ. π. Δημήτριος Δημοσθένους καθώς και οι διάκονοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Μιχάλης Νικολάου και π. Ανδρέας Ματέι.

Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής, από την οποία διδασκόμαστε ότι όποιος έχει αληθινή πίστη, δεν είναι ποτέ μόνος αλλά έχει πάντοτε τον Θεό μαζί του. Η πίστη είναι τόσο σπουδαίο πράγμα που μπορεί να μετακινήσει και βουνά. Ο πατέρας της σημερινής περικοπής ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό αλλά είχε τη συνείδηση ότι η πίστη του ήταν ελλιπής. Γι΄ αυτό και απάντησε στον Κύριο λέγοντάς του: «Πιστεύω, Κύριε· βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ» (Μαρκ. θ΄ 24). Ο Κύριος άκουσε την παράκλησή του και θεράπευσε τον δαιμονισμένο γιό του, ακριβώς επειδή διέκρινε μέσα στον πατέρα την επιθυμία να ενδυναμωθεί η κλονισμένη πίστη του.

Επίσης, η σημερινή ευαγγελική περικοπή μάς φανερώνει τη σημασία της προσευχής και της νηστείας. «Η πραγματική προσευχή ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεό … Η αδιάλειπτος προσευχή, δηλαδή η ζωντανή προσευχή είναι εκείνη που γιγαντώνει την πίστη μας. Να μην αυταπατόμαστε﮲ να μη νομίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε τη χαρά και την ευτυχία μακριά από τον Θεό. Η μόνιμη και πραγματική ευτυχία τη βρίσκουμε μόνο όταν είμαστε κοντά στον Θεό».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το τρίμηνο Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμ. Γρηγορίου Μουσουρούλη, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου.  

 

Κείμενο: Διακ. Ανδρέας Ματέι
Φωτογραφίες: Μάριος Κασσιανίδης

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

Ακούστε πιο κάτω το Δοξαστικό των Αίνων της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών. Ψάλλει ο καθηγητής βιβλικής θεολογίας, κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος

Print Friendly, PDF & Email

Share this post