Εσπερινός Εγκαινίων Νέου Καθεδρικού Ναού Λευκωσίας

Εσπερινός Εγκαινίων Νέου Καθεδρικού Ναού Λευκωσίας

Εκ του αρχιεπισκοπικού γραφείου

 

Με την παρασημοφόρηση των ευεργετών και δωρητών του Νέου Καθεδρικού Ναού τής Λευκωσίας, το απόγευμα τής Πέμπτης 10 Ιουνίου, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια τού περικαλλούς άρτι ανεγερθέντος Καθεδρικού Ναού τής πρωτεύουσας τής Κύπρου.

Η τελετή βράβευσης έλαβε χώρα στο βόρειο μέρος του αυλείου χώρου του Ναού, στην παρουσία τού Προέδρου τής Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, τού Αρχιεπισκόποου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, αρχιερέων, πολιτικών και πολιτειακών αρχών, των ευεργετών και δωρητών τού Ναού και πλήθους κόσμου.

Ο Προκαθήμενος τής Εκκλησίας Κύπρου καλωσόρισε τούς παρευρισκομένους και ευχαρίστησε τους δωρητές για την ευγενή και γενναιόδωρη διάθεσή τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα η ανέγερση τού Νέου Καθεδρικού Ναού.

Εκ μέρους των ευεργετών και δωρητών, αντιφώνησε ο κ. Κόδρος Πηλακούτας, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την ευκαιρία που τους έδωσε, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ο καθένας στη συνολική δαπάνη του Ναού.

Ακολούθησε η παρασημοφόρηση και η επίδοση περγαμηνών με κείμενο γραμμένο στην αρχαιοελληνική για τους 7 μεγάλους ευεργέτες τού Ναού καθώς και η επίδοση αναμνηστικών βραβείων (συλλεκτικών ομοιωμάτων τού Ναού) στους υπόλοιπους δωρητές του Ναού.

Μετά τη σύντομη δεξίωση, ξεκίνησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων και της εορτής τού Ιδρυτού τής Εκκλησίας Κύπρου αποστόλου Βαρνάβα, χοροστατούντος τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.  Όπως ορίζει η τάξις τής ακολουθίας των Εγκαινίων, λίγο  πριν την έναρξη τού Εσπερινού, ο Αρχιερέας κομίζει στον ιερό ναό τμήματα μαρτυρικών λειψάνων, τα οποία μετά τον καταρτισμό τους στο ιερό δισκάριο, τοποθετήθηκαν στο χώρο τής ιεράς Πρόθεσης.

 

Αντιφώνηση κ. Κόδρου Πηλακούτα στα Εγκαίνια του Νέου Καθεδρικού Αποστόλου Βαρνάβα

 

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμε

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομε

Πανιερώτατοι, Θεοφιλέστατοι,

Αγαπητοί Ευεργέτες, κυρίες και κύριοι,

Η ημέρα αυτή έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Θα τη χαρακτήριζα ιστορική. Σήμερα δεν είναι απλά τα εγκαίνια του νέου καθεδρικού ναού της Λευκωσίας, ενός ισχυρού συμβόλου της ελληνορθόδοξης πίστης. Είναι τα εγκαίνια μιας νέας Πνευματικής Λεωφόρου της Χριστιανοσύνης, με καθοδηγητή τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.

Ο Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Βαρνάβα, το σπουδαίο αυτό θρησκευτικό και εκκλησιαστικό οικοδόμημα, αποτελεί ένα από τα μεγάλα έργα ζωής του Μακαριότατου.

Μακαριώτατε,

Το εμπνεύστηκατε.

Το πιστέψατε.

Το δημιουργήσατε.

Εργαστήκατε ακούραστα για την ολοκλήρωσή του. Είναι ένα έργο ζωής με διαχρονικά χαρακτηριστικά.  Ένα μοναδικό σημείο επαφής της ανθρώπινης ύπαρξης με τo Δημιουργό της. Ένας χώρος πνευματικής ανάτασης και άντλησης δύναμης που την έχουμε όλοι ανάγκη, ειδικά σε αυτές τις πολύ δύσκολες εποχές.

Ως Οραματιστής αυτού του εμβληματικού μνημειακού ναού, μοιραστήκατε το σχέδιό σας με όλους εκείνους που θέλησαν να σταθούν στο πλευρό σας. Να γίνουν κοινωνοί μιας πράξης ανεκτίμητης πνευματικής προσφοράς για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές του τόπου μας στηρίζοντας με τις δικές τους δυνάμεις , την ανέγερσή του.

Σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Συμμέτοχοι αυτής της ξεχωριστής τιμής και συγκίνησης, βρισκόμαστε στο νέο Καθεδρικό Ναό της Λευκωσίας. Σε αυτή τη σύγχρονη κιβωτό αξιών και ιδανικών της Ορθοδοξίας.

Μακαριότατε,

Εύχομαι ολόψυχα να έχετε, με τη χάρη Του Θεού, Υγεία, Δύναμη και κάθε καλό. Ως ηγέτης της εκκλησίας και πνευματικός οδηγός του λαού μας, είστε πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Σας ευχαριστούμε θερμά για όσα κάνετε και όσα δημιουργείτε. Είμαστε πάντα δίπλα σας.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Εκ μέρους όλων των παρευρισκόμενων και εκ βάθους ψυχής, επιθυμώ να συγχαρώ τον Μακαριότατο. Παραδίδει στην πόλη μας στη Λευκωσία και στην Κύπρο μας, ένα εκκλησιαστικό κόσμημα.

Η πατρίδα μας επιβίωσε μέσα στις τρικυμίες των αιώνων, γιατί είχε φάρο της την ελληνορθόδοξη πίστη και παράδοση. Πίστη και παράδοση που πλέον δοξάζονται και σε αυτόν εδώ τον ιερό χώρο.

Εδώ που ενώνονται πνευματικά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Χριστιανοσύνης ,με την ευλογία του Μεγάλου Αγίου της εκκλησίας μας, του Απόστολου Βαρνάβα.

Σας ευχαριστώ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post