Σήμερον τῆς ἀτεκνίας δεσμὰ διαλύονται

Σήμερον τῆς ἀτεκνίας δεσμὰ διαλύονται

Για ακόμη μια χρονιά στην προσφυγιά οι εκτοπισμένοι της κωμόπολης της Κυθρέας εόρτασαν την Αγία Άννα της Συρκανιάς.

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στο νέο Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα,  ο οποίος εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του πανηγυρικού Εσπερινού, πλαισιούμενος από τον Πρωπρεσβύτερο π. Δημήτριο Δημοσθένους και τους Διακόνους π. Μιχάλη Νικολάου και π. Ανδρέα Ματέι. 

Παρέστησαν αρκετοί Κυθρεώτες. Μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Κυθρέας κ. Πέτρος Καρεκλάς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Κοινοτάρχης της ενορίας Αγίας Άννας Συρκανιάς Κυθρέας,  τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίας Άννας Συρκανιάς, κοινοτάρχες και πρόεδροι Σωματείων της κωμοπόλεως της Κυθρέας. 

Μίλησε αρχικά ο Θεοφιλέστατος, οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα για το νόημα της εορτής:

«Σήμερον τῆς ἀτεκνίας δεσμὰ διαλύονται· τοῦ Ἰωακεὶμ γὰρ καὶ τῆς Ἄννης, εἰσακούων Θεός, παρ’ ἐλπίδα τεκεῖν αὐτούς, σαφῶς ὑπισχνεῖται Θεόπαιδα, ἐξ ἧς αὐτὸς ἐτέχθη ὁ ἀπερίγραπτος, βροτὸς γεγονώς, δι’ Ἀγγέλου κελεύσας βοῆσαι αὐτῇ· χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ».

Η Παρθένος Μαρία γεννήθηκε φυσιολογικά, δηλ. με τη θέληση του πατέρα και της μητέρας της, παρόλο που η μητέρα της ήταν γηραλέα και στείρα. Ο Θεός χάρισε στον Ιωακείμ και την Άννα την Υπεραγία Θεοτόκο, μέσω της οποίας θα ολοκληρωνόταν το έργο της Οικονομίας Του, με τη σάρκωση του Υιού Του και Λυτρωτή του κόσμου.

Εκτός από τη σύλληψη του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού από τη Θεοτόκο Μαρία, κατά την ημέρα του Ευαγγελισμού, η Εκκλησία θυμάται και τελεί θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της συλλήψεως της Μαριάμ, της κόρης του Ιωακείμ και της Άννας, καθώς και του Ιωάννη του Βαπτιστή, υιού του Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Και τούτο διότι τα δύο αυτά πρόσωπα συνέβαλαν τα μέγιστα για το έργο της θείας Ενανθρωπήσεως για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και την ανακαίνιση ολόκληρης της κτίσης.

Κατέληξε στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην ενορία της Αγίας Άννας Συρκανιάς στην προσωρινά κατεχόμενη κωμόπολη Κυθρέας, της οποίας ο ναός, ως εκ θαύματος ανακαινίστηκε από την ευλάβεια των προσκυνητών με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄. 

Ευχαρίστησε τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο κ. Γεώργιο Χόπλαρο, ο οποίος δέχθηκε την πρόσκληση ως ευλογία, να αναφερθεί στις εμπειρίες του στην Αγία Άννα Συρκανιάς πριν το 1974 και στη σημερινή κατάσταση της Εκκλησίας. 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

***********************************

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Γεωργίου Χόπλαρου.

 

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας κ. Γρηγόριε, 

Σεβαστό Ιερατείο,

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Κυθρέας, 

Κοινοτάρχες, Πρόεδροι Σωματείων Κυθρέας και εκκλησιαστικοί επίτροποι των ενοριών της Κυθρέας, αγαπητοί χωριανοί.

 

Μαζευτήκαμε σήμερα στον ιερό αυτό χώρο του Ιερού ναού του Αποστόλου Βαρνάβα, για να εορτάσουμε τη Σύλληψη της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Αγία Άννα.

Οι γονείς της Αγίας Άννας κατάγονταν από ιερατική γενιά. Πατέρας της είναι ο Ματθάν και μητέρας της η Μαρία. Επίσης, κατάγονταν από τη φυλή και οικογένεια του Βασιλέα Δαβίδ.

Η ενάρετη Αγία Άννα παντρεύτηκε το θεοσεβή Ιωακείμ. Η Αγία Άννα και ο δίκαιος Ιωακείμ κοσμούνται με πολλές αρετές, είναι γεμάτοι από ευσέβεια προς το Θεό, πραότητα, καλοσύνη και υπομονή. Ζουν με ευλάβεια και φόβο Θεού παρευρίσκονται πολύ συχνά στο Ναό και προσεύχονται. Τηρούν το Νόμο του Θεού,  που εδόθη στο Μωυσή, για να ετοιμαστεί η ανθρωπότητα να δεχθεί τον ερχόμενο Μεσσία. Πιστεύουν στο Θεό με θέρμη και προσεύχονται συνεχώς.

Προσεύχονται ολόψυχα και για αυτό αξιώνονται από το Θεό να γίνουν οι πρόγονοι του Ιησού Χριστού, του Σωτήρα του κόσμου και Δημιουργού του ουρανού και της Γης.

Η ατεκνία της Αγίας Άννας στη ζωή της ήταν ένα μελαγχολικό σύννεφο. Δεν είχαν αποκτήσει παιδιά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Παρακαλούσαν συνεχώς το Θεό με προσευχές και παρακλήσεις να τους χαρίσει παιδί και θα το αφιέρωναν στο ναό Του, για να τον υπηρετεί.

Ο Θεός είχε δώσει τη στέρηση της μητρότητας στην Αγία Άννα και τον Ιωακείμ, για να δοκιμάσει την πίστη τους. Πολλές φορές ο Θεός, θέλοντας να δοκιμάσει την πίστη μας, μας στερεί κάποιο από τα αγαθά που μας αρέσουν και απολαμβάνομε.

Τα χρόνια εκείνα θεωρείτο μεγάλη αμαρτία η μη τεκνοποίηση και όσοι δεν είχαν παιδιά ζούσαν απομονωμένοι. Ακόμα και μέσα στο ναό, έμεναν στο πίσω μέρος του, μακριά από τους άλλους ανθρώπους.

Ακούοντας ο Θεός τις προσευχές τους, σε βαθιά γεράματα τους έστειλε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και τους ειδοποίησε ότι σύντομα θα τεκνοποιούσαν. Πράγματι σε εννέα μήνες, η Αγία Άννα γέννησε κόρη και της έδωσε το όνομα Μαρία, την Παναγία μας μητέρα του Ιησού Χριστού.

Όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό αν τους βοηθήσει και κάνουν παιδί θα το αφιερώσουν στο Ναό για να υπηρετεί το Θεό, έτσι και έπραξαν. Δεν κράτησαν το παιδί αυτό για τον εαυτό τους.

Μόλις η Μαρία, η Παναγία μας δηλαδή, έγινε τριών ετών, την παρουσίασαν στο ναό και την παρέδωσαν στον Αρχιερέα του ναού, το Ζαχαρία, πατέρα του Ιωάννη του Πρόδρομου, να την προσέχει και να υπηρετεί τον Κύριο και Θεό του Ισραήλ.

Παρέμεινε εντός του ναού η Παναγία μας για δώδεκα χρόνια, κάτω από την προστασία και επίβλεψη του Αρχιερέα Ζαχαρία μέχρι τα δεκαπέντε της χρόνια, εκτελώντας πιστά όλα τα καθήκοντά της εντός του ναού. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τρεις φορές το χρόνο την Αγία Άννα: Στις 9 Δεκεμβρίου τη Σύλληψή της, στις 25 Ιουλίου την Κοίμησή της και στις 9 Σεπτεμβρίου, μαζί με το σύζυγό της Ιωακείμ, αμέσως μετά την εορτή της γεννήσεως της Παναγίας. 

Είναι ενδιαφέρον να επισημανθεί ότι η Αγία Άννα τιμάται όχι μόνο από εμάς τους χριστιανούς αλλά και από τη Μουσουλμανική Θρησκεία. Στο Κοράνι, η Αγία Άννα αναφέρεται ως σεβάσμια και πνευματική γυναίκα, και την παραδέχονται ως μητέρα της Μαρίας, μητέρας του Ιησού.

Στη Συρκανιά, ενορία της Κυθρέας, υπήρχε εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Άννα από αρκετούς αιώνες πριν. Ήταν κτισμένη πάνω σε ένα λόφο και δίπλα από το κοιμητήριο. Αλλά με τα χρόνια, επειδή ο λόφος αυτός, κατά μεγάλο μέρος του, ήταν αργιλώδης, μαζί και οι επεμβάσεις από τους κατοίκους που είχαν κτήματα γύρω από το λόφο και οι πολλές βροχές προκάλεσαν πρόβλημα: η εκκλησία το 1870 άρχισε να καταρρέει και να θεωρείται επικίνδυνη. Οι χωριανοί τότε, με τη βοήθεια και προτροπή του Οικονόμου Παπαζαχαρία, αποφάσισαν να κτίσουν καινούργια εκκλησία σε πιο χαμηλό επίπεδο, εκεί που βρίσκεται σήμερα και δίπλα να είναι ενωμένο το δημοτικό σχολείο της Συρκανιάς. Η καινούργια εκκλησία κτίστηκε το 1887.

Στις δυο πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου πήγαιναν οι μαθητές των δύο ενοριών, Συρκανιάς και Παναγίας Χαρδακιώτισσας.

Εκεί μάθαμε κι εμείς τα πρώτα μας γράμματα. Γύρω από την εκκλησία περιστρεφόταν η ζωή μας. Εκεί στην αυλή παίζαμε και συναντιόμασταν με τους φίλους μας.

Οι κάτοικοι της Συρκανιάς ήταν πιστοί και παρευρίσκονταν τακτικά στην εκκλησία, για να προσευχηθούν. Θυμάμαι ένα χαρακτηριστικό γεγονός: τη Λαμπρά έπρεπε να ήταν παρόντες όλοι στην εκκλησία, πριν ο Ιερέας ψάλει τον Καλό Λόγο και πεί το Χριστός Ανέστη. Αν έλειπε κάποιος, τρέχαν στο σπίτι του να δούνε μήπως του συνέβαινε τίποτα και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Υπήρχε μεγάλη αγάπη και αλληλεγγύη μεταξύ των χωριανών μας.

Τον Αύγουστο του 1974, οι Τούρκοι εισβολείς κατέλαβαν την Κυθρέα και μετάτρεψαν την εκκλησία της Αγίας Άννας σε μουσουλμανικό τέμενος μέχρι πρόσφατα. Τώρα, δίπλα από την εκκλησία, εκεί πού βρίσκεται η πλατεία της Συρκανιάς, οι Τούρκοι έχουν κτίσει καινούργιο τζαμί. Έτσι εγκατέλειψαν και έπαψαν να χρησιμοποιούν την εκκλησία της Αγίας Άννας ως τζαμί.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος μας της Μεσαορίας Γρηγόριος και διορισμένος από το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, υπεύθυνος για όλες τις κατεχόμενες εκκλησίες μας, σιωπηλά, διακριτικά και με μεγάλη επιμονή και υπομονή και με τη βοήθεια του Θεού, έχει καταφέρει να ανοίξει μια μικρή χαραμάδα και ελπίδα για το μέλλον σε όλους εμάς τους πρόσφυγες, μέσα στη μαυρίλα της κατοχής και των δύσκολων καιρών που περνά η πατρίδα μας.

Ο Θεοφιλέστατος έχει ενεργήσει και καταφέρει να διορθωθούν και να ξαναλειτουργήσουν αρκετές εκκλησίες της περιοχής μας. Τώρα ήλθε και η σειρά της εκκλησίας μας, της Αγίας Άννας.

Κατόρθωσε ως εκ θαύματος να αναλάβει να επιδιορθώσει την εκκλησία της Αγίας Άννας. Μαζί του κι εμείς ως συμπαραστάτες. Τοποθετήσαμε μέσα εικονοστάσιο με εικόνες και άλλο αναγκαίο εξοπλισμό και είναι έτοιμη να μας υποδεχθεί. Ελπίζουμε σύντομα να μας επιτραπεί η λειτουργία της και όλοι να μεταβούμε εκεί, για να προσευχηθούμε και να εορτάσουμε στη χάρη της Αγίας Άννας, της μητέρας της Παναγίας μας.

Ας ευχηθούμε και ας παρακαλέσουμε το Θεό και την Αγία Άννα να μεσιτεύσει στο μεγαλοδύναμο Θεό να μας βοηθήσει τον επόμενο χρόνο να είμαστε όλοι στην Κυθρέα και να εορτάσουμε και να λειτουργήσουμε την εκκλησία της, καθώς και τις άλλες εκκλησίες της Κυθρέας μας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post