2ο Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Τρυπημένης (10 Σεπτεμβρίου 2022) 

2ο Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Τρυπημένης (10 Σεπτεμβρίου 2022) 

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 ο 2ος εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας στην κατεχόμενη Τρυπημένη, όπου εορτάστηκε, εκ μεταθέσεως, η μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Τελέστηκε Αγιασμός, Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Υπενθυμίζουμε ότι το 1ο Προσκύνημα-Εκκλησιασμός πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2019.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Οικονόμο π. Μιχαήλ Περιπίτση, ο οποίος κατάγεται από την Τρυπημένη, καθώς και από το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του ερμήνευσε τη σημασία της γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου μέσα στο πλαίσιο του σωτηριολογικού σχεδίου του Τριαδικού Θεού για τον άνθρωπο, δηλ. την κορωνίδα ολόκληρης της κτίσης. Αν στην Παλαιά Διαθήκη, σύμφωνα με το βιβλίο της Γενέσεως, η κατάρα ήρθε δια της παρακοής της πρώτης Εύας και του πρώτου Αδάμ, εμείς σήμερα ζούμε την ευλογία που ήρθε δια της υπακοής της δευτέρας Εύας, δηλ. της Παναγίας, και του εκουσίου Πάθους και της τριημέρου Αναστάσεως του νέου Αδάμ, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Ακόμη, ο Επίσκοπος Μεσαορίας επισήμανε και τη σημασία που έχει στο σωτηριολογικό έργο του Τριαδικού Θεού ο Τίμιος Πρόδρομος και Βαπτιστής Ιωάννης. Η Υπεραγία Θεοτόκος μαζί με τον Τίμιο Πρόδρομο είναι οι μοναδικοί άνθρωποι τους οποίους τιμούμε όχι μόνο την ημέρα που εγκατέλειψαν τον επίγειο κόσμο για την επουράνιο βασιλεία αλλά και την ημέρα της συλλήψεως και της γέννησής τους. Είναι τόσο σπουδαία αυτά τα πρόσωπα και έχουν τόση παρρησία στο θρόνο του Υψίστου, γι’ αυτό στην αγιογραφία της Εκκλησίας μας έχουμε την εικόνα που φέρει το όνομα «Δέησις» και απεικονίζει σε στάση ικεσίας την Παναγία και τον Τίμιο Πρόδρομο να πλαισιώνουν το Χριστό.

Αυτή η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας αποτελεί για μας ένα χαρμόσυνο γεγονός καθώς μάς διδάσκει το απολυτίκιο: «Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οικουμένῃ, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν, καὶ καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον».

Ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε όλους όσους καθιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στον ανακαινισμό της Εκκλησίας και την πραγματοποίηση του β’ εκκλησιασμού.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων της Τρυπημένης, Αρτοκλασία και Μνημόσυνα των χωριανών. Τέλος, έγινε σεμνή λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού και ακολούθως οι πιστοί πέρασαν κάτω από την εικόνα, επικαλούμενοι τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Διακ. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

————————————–

Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Τρυπημένης (Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022)

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Ελεούσας Τρυπημένης, το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Προσφυγικό Σωματείο της κοινότητας, με την ευκαιρία της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου, καλούν τους συγχωριανούς και όλους τους πιστούς στο Προσκύνημα – Εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας στην κοινότητα Τρυπημένης το Σάββατο το πρωί, 10 Σεπτεμβρίου 2022.

Θα τελεστούν, όρθρος και Θεία Λειτουργία. Επίσης, θα γίνει δέηση και θα τελεστούν ιερά μνημόσυνα. Της Θείας Λειτουργίας θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Οικονόμο π. Μιχαήλ Περιπίτση.

Oι πιστοί μπορούν να προσκομίσουν μαζί τους σημειώματα με το όνομά τους και ονόματα ζώντων και τεθνεώτων και να τα δώσουν στα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής. Επίσης, μπορούν όσοι επιθυμούν να φέρουν άρτους και κόλλυβα.

Για τη μετακίνηση των προσκυνητών θα υπάρχουν λεωφορεία από:

Λεμεσό, από το χώρο στάθμευσης πρώην Ορφανίδη στα Πολεμίδια ώρα 06.30,

Κοφίνου, από τα Εθνικόφρονα Σωματεία ώρα 07.00,

Λάρνακα, από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου δίπλα από το κοιμητήριο ώρα 07.30

και Λευκωσία, από το χώρο στάθμευσης απέναντι από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα ώρα 07.00.

Για κρατήσεις στα τηλ. Μύρτος 99630865, Χρυστάλλα 99742982, Ιάσωνας 99644006 και Κυριάκος 99648695.

Οι προσκυνητές πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ.

Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής στα πιο κάτω τηλέφωνα:

Οικονόμος π. Μιχαήλ Περιπίτσης 99545776

Μιλτιάδης Ομήρου (Κοινοτάρχης) 99630865

Ανδρέας Ιωάννου (Πρόεδρος του Σωματείου) 99428648

Χρυστάλλα Σκουτάρη 99742982

Ιάσωνας Χαπέσιης 99644006

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Ελεούσας Τρυπημένης

Print Friendly, PDF & Email

Share this post