Τοπικές αρχές, οργανισμοί και ιδρύματα εκφράζουν θλίψη για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’

Τοπικές αρχές, οργανισμοί και ιδρύματα εκφράζουν θλίψη για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’

Τοπικές Αρχές, οργανισμοί, οργανώσεις και ιδρύματα με ανακοινώσεις συνέχισαν να εκφράζουν θλίψη για  τον θάνατο του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, μνημονεύοντας ταυτόχρονα το έργο που επιτέλεσε ως ιεράρχης και ανακοινώνοντας αποφάσεις για να τιμήσουν την μνήμη του.

Μονόλεπτη σιγή στη μνήμη Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ τίμησαν σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, τόσο ο κ. Γιωρκάτζης, όσο και οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Ομάδων αναφέρθηκαν στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο και στο σημαντικό έργο και προσφορά του στην Κύπρο. Παράλληλα, εξέφρασαν την ευχή η διαδοχή να πραγματοποιηθεί ομαλά και να συνεχιστεί το όραμά του.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας αποφάσισε όπως αντιπροσωπεία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου παραστεί στην κηδεία, οι σημαίες στα κτήρια του Δήμου κυματίζουν μεσίστιες μέχρι και την Κυριακή, ενώ θα ακυρωθούν και όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος μέχρι την ημέρα της κηδείας. Τόσο ο Δήμαρχος Λευκωσίας όσο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με ανακοίνωσή τους εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του Αρχιεπισκόπου, καθώς και προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση σε συνεδρία του τη Δευτέρα, αποφάσισε ομόφωνα, όπως εκφράσει  τη θλίψη του Δημάρχου Φαίδωνα Φαίδωνος και των Μελών του Σώματος για την απώλεια του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου και τα συλλυπητήριά του στους οικείους του εκλιπόντος και την Ιερά Σύνοδο. Στην εξόδιο ακολουθία να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Δήμαρχο, ο οποίος να καταθέσει στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Πάφου.

Την ημέρα της κηδείας οι σημαίες στα κτίρια του Δήμου να κυματίζουν μεσίστιες. Μέχρι και την ημέρα της κηδείας αναβάλλονται όλες οι επίσημες εκδηλώσεις του Δήμου. Επίσης σε προσεχή συνεδρία του, το Συμβούλιο θα αποφασίσει για την απόδοση πρέπουσας τιμής στον εκλιπόντα, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι διετέλεσε για 26 χρόνια Μητροπολίτης Πάφου.

Ο Δήμος Πάφου αναφέρει ότι επιτέλεσε σημαντικό έργο που φέρει το αποτύπωμα του μεταρρυθμιστή και κοινωνικά ευαίσθητου ιεράρχη, που με τα λόγια αλλά κυρίως με τις πράξεις του διέπλασε παράδειγμα ηγέτη που υπερασπίζεται με σθένος και συνέπεια τα δίκαια και την ιστορική κληρονομιά του ποιμνίου του.

Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση τη βαθύτατη θλίψη τους για τον θάνατο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρο, προσθέτοντας ότι ο Χρυσόστομος Β’, υπήρξε μια εξέχουσα μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου, με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά προς το ποίμνιο αλλά και τα εκκλησιαστικά δρώμενα.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’,  αναφέροντας σε συλλυπητήρια ανακοίνωση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «υπήρξε μια εξέχουσα και σπουδαία μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου, έχοντας υπηρετήσει στο αξίωμα του θρησκευτικού ηγέτη του τόπου με εντιμότητα, διορατικότητα, τόλμη, σεβασμό και ήθος. Αναμφισβήτητα, η πολύχρονη προσφορά και συμβολή του τυγχάνει ιδιαίτερης εκτίμησης και καθολικής αναγνώρισης από την κοινωνία της Κύπρου». Συλλυπητήρια εκφράζουν μέσω της ανακοίνωσης το Συμβούλιο, οι Πρυτανικές Αρχές και ολόκληρη η ακαδημαϊκή και διοικητική κοινότητα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου, οι Πρυτανικές Αρχές και ολόκληρη η Πανεπιστημιακή κοινότητα του Πανεπιστημίου  Frederick αναφέροντας ότι ο Χρισόστομος Β’ διετέλεσε προκαθήμενος με όραμα και γνησιότητα, πατρική αγάπη και ανιδιοτέλεια, πρόσθεσαν ότι η  συμβολή του στα εκκλησιαστικά πράγματα της Κύπρου είναι τεράστια, ενώ σημαντικές του πρωτοβουλίες, όπως η αυτονομία και το Αυτοκέφαλο της Ιεράς Συνόδου, θα καταγραφούν ανεξίτηλα στη μακραίωνη και πολύπαθη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου. Ανακοίνωσαν επίσης ότι οι σημαίες του Πανεπιστημίου θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι τη μέρα της κηδείας του, ως ένδειξη σεβασμού και τιμής στο πρόσωπο και το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου με ανακοίνωση, εκφράζοντας επίσης «ειλικρινή συλλυπητήρια στον Ιερό Κλήρο, στην οικογένεια του Αρχιεπισκόπου και σε όλο τον κόσμο της Εκκλησίας της Κύπρου. Αναφέρει ακόμη ότι, ο Αρχιεπίσκοπος, «που έφυγε από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο», άφησε το στίγμα του στα εκκλησιαστικά και δημόσια πράγματα του τόπου.

Το Δ.Σ. του Πετριδείου Ιδρύματος σε  ανακοίνωση αναφέρει ότι ο αείμνηστος άφησε το στίγμα του ως Ιεράρχης στα εκκλησιαστικά δρώμενα προσφέροντας πολύπλευρα προς το ποίμνιο του αλλά και στα δημόσια ζητήματα.  Προσθέτει πως διακρίθηκε για την ανθρώπινη προσέγγιση και το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο του και τις υπηρεσίες στην πατρίδα.  Συμπλήρωνει ότι ο Χρυσόστομος Β’ από ιδρύσεως του Πετριδείου Ιδρύματος το 1994 μέχρι το 2006 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος συμβάλλοντας έμπρακτα στην δράση του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post