Γύρισε σελίδα με Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο η Εκκλησία της Κύπρου

Γύρισε σελίδα με Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο η Εκκλησία της Κύπρου

Με τον πλέον επίσημο τρόπο ανήλθε και επίσημα στο θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, ύστερα από την τελετή ενθρόνισης που έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής στον Καθεδρικό Ναό στη Λευκωσία. 

Ο νέος Αρχειπίσκοπος κατήλθε στις 16:00 το απόγευμα από την Αρχιεπισκοπή προς τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, εν πομπή συνοδευόμενος από κληρικούς, διάκονους, Αρχιμανδρίτες, Αρχιερείς μέλη της Ιεράς Συνόδου για την έναρξη του τελετουργικού.

Κατά την τελετή της ενθρόνισης, στον Καθεδρικό Ναό, ψάληκαν τα νενομισμένα τυπικά, ενώ ο νέος Αρχιεπίσκοπος ενδύθη στο μέσο του Ναού με τον κόκκινο μανδύα ενώ του δόθηκε ένα δεύτερο εγκόλπιο που θα φέρει στο στήθος του μαζί με το σταυρό,  και το δοχείο με την κιννάβαρη για να υπογράψει. Ακολούθως αναγνώστηκε η Πράξις της Συνόδου για την ενθρόνιση από τον Αρχιγραμματέα, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Χριστοδούλου.

Ακολούθως ανέβηκε στις πρώτες βαθμίδες του θρόνου και εκεί ο πρώτος τη τάξει των Μητροπολιτών, ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος του έδωσε το αυτοκρατορικό σκήπτρο, το οποίο χρονολογείται από το 1869, και τον προσφώνησε.

Στην προσφώνησή του προς τον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το πηδάλιο της Εκκλησίας αναλαμβάνει δεξιός και άξιος οιακοστρόφος, ο οποίος θα εκπληρώσει τους πόθους της Εκκλησίας και της Πατρίδας μας».

«Η ενότητα της τοπικής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας μας, Μακαριώτατε, εναποτίθεται σήμερα στα δικά σας χέρια», συνέχισε ο κ. Νεκτάριος, συμπληρώνοντας πως «εμείς θα είμαστε δίπλα σας, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες, τιμώντας σας πάντοτε ως πρώτο μεταξύ ημών και πρόεδρο της Ιεράς ημών Συνόδου».

Η προσφώνηση του Μητροπολίτη Κιτίου περιλάμβανε και αναφορά στο εθνικό ζήτημα, σχετικά με το οποίο ο κ. Νεκτάριος είπε γνωρίζει τις ευαισθησίες του νέου Αρχιεπισκόπου και την αγωνία του για την επιβίωση και παραμονή μας στη γη των προγόνων μας.

«Η μέχρι σήμερα παρουσία και στάση σας στο εθνικό μας θέμα μάς βεβαιοί ότι, και από τη θέση του Προκαθήμενου της τοπικής μας Εκκλησίας, θα αναλώσετε τον εαυτό σας για τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα στηρίξετε τις ενέργειες των Κυβερνήσεων της Ελλάδος και της Κύπρου για την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων αυτού του τόπου, ανεξαρτήτως θρησκείας και γλώσσας, για να ζουν ειρηνικά και να απολαμβάνουν, όπως εσείς τακτικά αναφέρετε, τα δικαιώματα που έχει ο κάθε ευρωπαίος πολίτης», κατέληξε ο Μητροπολίτης Κιτίου.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Καρπασίας Χριστοφόρος είπε στη δική του προσφώνηση είπε πως η μέρα αυτή, εκτός από ημέρα πνευματικής χαράς και αγαλλίασης, είναι και μέρα προσευχής και περισυλλογής ώστε ο Κύριος να κατευθύνει την πορεία του νέου Αρχιεπισκόπου σε οδούς πνευματικά καρποφόρους.

Εξέφρασε δε και αυτός με τη σειρά του τη βεβαιότητα ότι η πολυετής συνεργασία του με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυστόστομο, η μακροχρόνια αρχιερατική του διακονία, η πνευματική και λειτουργική του παιδεία από μικρή ηλικία, η αγάπη του προς την Εκκλησία και την Πατρίδα, η ποιμαντική του αγωνία και εν γένει η θεολογική και επιστημονική του μόρφωση θα τον οδηγήσουν και αναδείξουν «όντως Προκαθήμενο, αλλά και Πατέρα γνήσιο και εμπνευστή της ορθοδόξου πίστεως και ζωής, αλλά και των δικαίων του λαού μας».

Μετά το τελετουργικό, ακολούθησαν οι προσφωνήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, την οποία ανέγνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου. Αναγνώστηκε επιστολή του Πάπα από τον Νούντσιο στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια προσφώνησε εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Στο τέλος, ακολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγος του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.

Μετά το πέρας της Τελετής Ενθρόνισης, ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε συγχαρητήρια στο Μέγα Συνοδικό, ενώ το βράδυ θα παραθέσει στη Λευκωσία δείπνο στους επίσημους προσκεκλημένους και αντιπροσώπους.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, «για την Κύπρο και τον Αρχιεπίσκοπό της, ο σταυρός παραμένει σταυρός μαρτυρίου, η χλαμύδα μετατρέπεται σε ράκη με τα οποία καλύπτει τις πληγές του λαού, ο ακάνθινος στέφανος καθίσταται ορατό σημείον της επαχθούς δουλείας της πατρίδας μας, κι ο κάλαμος το μέσον απ’ όπου διαβιβάζεται το όξος της πικρής δουλείας στον λαό μας».

Ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας σ’ ένα αλύτρωτο Ελληνικό μέρος, ο Μακαριότατος είπε ότι τον απασχολούν ιδιαίτερα και τα θέματα της παιδείας ως ουσιωδέστατο στοιχείο της ζωής και της επιβίωσης ενός λαού. «Δεν ζητούμε, ούτε επιχειρούμε εκβιαστικά, ποδηγέτηση της Κυβέρνησης του τόπου στα θέματα παιδείας, ούτε και σε άλλα θέματα. Δεν απεμπολούμε, όμως, το δικαίωμα να έχουμε άποψη επί των καιριοτέρων ζητημάτων του τόπου και να την εκθέτουμε ελεύθερα, όπως τέτοιο δικαίωμα έχει σήμερα και ο τελευταίος πολίτης», τόνισε σχετικά.  

Μιλώντας επίσης για το εθνικό θέμα, είπε ότι σήμερα που κινδυνεύουμε όσο ποτέ άλλοτε από την τουρκική βουλιμία, η οποία δεν αποκρύβει τις επιδιώξεις της για κατάκτηση και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου, η Εκκλησία δεν μπορεί να σταθεί στις κερκίδες απλός θεατής.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα μπορεί να υπολογίζει και στη δική μας υποστήριξη στη διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας και στην απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας. Δεν θα διστάσουμε, όμως, να επισημάνουμε και να ελέγξουμε κάθε τυχόν εκτροπή και θα αγωνιστούμε να αποτρέψουμε λύσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή μας στην πατρογονική γη», υπογράμμισε επί του θέματος.

Συμπλήρωσε ότι η Εκκλησία θα συμβάλει ενεργά, ερχόμενη σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου, ενώ έκανε έκκληση για ενεργοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος – Κύπρου, κάτι που όπως είπε θα ικανοποιήσει το αίσθημα ασφαλείας του λαού, θα αποτρέψει νέες επεκτατικές κινήσεις της Τουρκίας και θα συντηρήσει και θα εμπεδώσει τον πόθο της απελευθέρωσης.

Πηγή: philenews.com

Print Friendly, PDF & Email

Share this post