Λειτουργία στη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα

Λειτουργία στη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα

Στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα θα μεταβεί για να λειτουργήσει στις 14 Ιανουαρίου του 2023 ο πάτερ Ιωάννης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Ηγούμενος της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα.

Σύμφωνα με τον πάτερ Ιωάννη, η πρώτη θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Απ. Βαρνάβα τελέστηκε στις 8 Μαρτίου του 2014.

Ο πάτερ Ιωάννης Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Ηγούμενος της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα ανέφερε πως ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Β’ μετά τον θάνατο του γέροντα Γαβριήλ στις 5 Δεκεμβρίου του 2013 τον εξέλεξε και τον ενθρόνισε Ηγούμενο της Μονής τον Ιανουάριο του 2014. Από τότε συνέχισε ανελλιπώς μεταβαίνει στη Μονή και τελεί τη θεία λειτουργία στο καθολικό της Μονής.  

Η θεία λειτουργία, σημείωσε, τελείται τέσσερις Κυριακές, είναι η τρίτη Κυριακή του μήνα Φεβρουαρίου, η τρίτη Κυριακή του Σεπτέμβρη, η τρίτη Κυριακή του Οκτώβρη και η τρίτη Κυριακή του Δεκέμβρη. Επίσης το Σάββατο της Διακαινησίμου δηλαδή μετά την Ανάσταση πρώτη Κυριακή του Θωμά, και ο Εσπερινός και η λειτουργία στην εορτή του Απόστολου Βαρνάβα 10 και 11 Ιουνίου.

Οπως είπε έχει παραχωρηθεί ο Ιερός ναός του Αγίου Αντωνίου που είναι της Αρχιεπισκοπής ως Μετόχι της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα και εκεί οι τελούνται τις υπόλοιπες ημέρες και τις Κυριακές η θεία λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά το Μοναστήρι, είπε οτι είναι βουβό, ερειπωμένο και κατεστραμμένο, ενώ θέλει συντήρηση, αφού ο χρόνος το φθείρει, όμως, παρά τις προσπάθειες που είχε καταβάλει ο μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’ ώστε να δοθεί η άδεια για την συντήρηση του, η άρνηση των Τούρκων, όπως είπε, ήταν επαναλαμβανόμενη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post