Στα σκαριά η πρώτη φοιτητική εστία της Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία

Στα σκαριά η πρώτη φοιτητική εστία της Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία

Σαν στο σπίτι τους θα αισθάνονται οι 13 φοιτητές οι οποίοι θα εξασφαλίσουν δωμάτιο στην πρώτη φοιτητική εστία στη Λευκωσία, αφού το κτήριο θα είναι διατηρητέο, αν και θα προστεθεί και νέα οικοδομή παντρεύοντας το παλιό με το νέο, ενώ, τα δωμάτια θα διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Η υπό διαμόρφωση εστία ανήκει στην Αρχιεπισκοπή και ήδη έπεσαν οι υπογραφές από πλευράς του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου και της αρχιτέκτονα του έργου, Πολίνας Αντωνιάδου Κοκκίνου, στην παρουσία του διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας, Κυριάκου Κούνδουρου. Παρευρέθηκαν, επίσης, οι λειτουργοί της Πολεοδομίας, Ειρήνη Χατζησάββα, Αιμιλία Σιάντου, Ελίνα Τριανατφυλλίδου και Μαρία Αχιλλέως καθώς και ο τεχνικός διευθυντής Αρχιεπισκοπής, Στέλιος Γεωργίου.

Το έργο θα αποπερατωθεί σε 16 μήνες και θα παραδοθεί εγκαίρως πριν τη λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής στη Φανερωμένη, αν και θα δοθεί προτεραιότητα σε φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, η οποία λειτουργεί πλησίον της Αρχιεπισκοπής, όπου βρίσκονται και οι υπό διαμόρφωση εστίες. Σημειώνεται, πως είναι το πρώτο έργο που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Το έργο είναι συνολικού εμβαδού 410 τετραγωνικών μέτρων και αποτελείται από διατηρητέα οικοδομή εμβαδού 205τ.μ. και νέα οικοδομή εμβαδού 205τ.μ. η οποία θα συνδεθεί με τη διατηρητέα οικοδομή και θα αποτελούν τη φοιτητική εστία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου με 13 δωμάτια, καθιστικό, κουζίνα και χώρο εστίασης, βοηθητικούς χώρους και αυλή με καθιστικά για ξεκούραση των φοιτητών. Το κάθε φοιτητικό δωμάτιο θα έχει εμβαδόν 15 τετραγωνικά μέτρα και θα είναι εξοπλισμένο με γραφείο και βιβλιοθήκη, ενώ θα διαθέτει και δικό του ντους και αποχωρητήριο.

Το νέο κτήριο, το οποίο βρίσκεται στη γωνία των οδών Αδαμάντιου Κοραή και Ηρακλέους, στον δρόμο που οδηγεί στην Αρχιεπισκοπή, θα ανεγερθεί στη θέση όπου βρισκόταν παλαιό βιβλιοπωλείο το οποίο θα κατεδαφιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα κίνητρα φαίνεται ότι κρίθηκαν από ενδιαφερόμενους να λειτουργήσουν εστίες, ως ελκυστικά, αν ληφθεί υπόψιν πως υπεβλήθησαν ήδη αιτήσεις για διαμόρφωση 30 εστιών στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Η περίπτωση της Αρχιεπισκοπής είναι χαρακτηριστική, λαμβανομένου υπόψιν πως από το €1.150.000 που θα κοστίσει η διαμόρφωση της πιο πάνω εστίας, η χορηγία θα ανέλθει στις €360.000. Βεβαίως, στη συγκεκριμένη περίπτωση συνδυάζεται η αποκατάσταση διατηρητέας οικοδομής με ανέγερση νέας. Με βάση το σχέδιο που εξαγγέλθηκε, επιχορηγείται ποσοστό 70% των εργασιών διαμόρφωση της διατηρητέας οικοδομής και 50% των εργασιών της καινούριας οικοδομής, η οποία θα αποτελέσει την υπό δημιουργία ενιαία εστία. 

Οι σκέψεις για δημιουργία εστίας έγιναν από την Αρχιεπισκοπή πριν την εξαγγελία των κινήτρων (από τα οποία θα επωφεληθεί) οπόταν υπεβλήθησαν και εγκρίθηκαν ήδη η πολεοδομική άδεια και η άδεια οικοδομής, κάτι το οποίο ανοίγει τον δρόμο για υλοποίηση του έργου. Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν εντός Μαρτίου.

Η αρχιτέκτονας του έργου κ. Αντωνιάδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ», ανέφερε πως κατεβλήθη προσπάθεια να επέλθει αρμονία ανάμεσα στο παλιό και το νέο, με σεβασμό του παλαιού και με εφαρμογή των όρων και προϋποθέσεων που προβλέπονται για τις διατηρητέες οικοδομές. 

Είπε, επίσης, πως τα σχέδια πέρασαν από όλους τους ελέγχους περιλαμβανομένης και της Πυροσβεστικής, των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και γενικά μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, έως και τη φύτευση κυπριακών λουλουδιών. 

Και βεβαίως πέρασε και από αισθητικό έλεγχο. Και για όσους σκέφτονται τι θα ισχύει για το φαγητό ή για τον καφέ, ελήφθη πρόνοια για φούρνο μικροκυμάτων και για βραστήρα.

Πηγή: philenews.com

Print Friendly, PDF & Email

Share this post