Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά

Πανήγυρη Αγίου Ελευθερίου

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά

Την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015, τελέστηκε Θεία Λειτουργία προϊσταμένου της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου του προσφυγικού συνοικισμού Λατσιών.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου. Ο Άγιος Ελευθέριος από μικρή ηλικία ένιωσε το κάλεσμα του Θεού και εισήχθη σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών στα Άγια των Αγίων, στο Ιερό Θυσιαστήριο, από όπου υπηρέτησε με αφοσίωση και συνείδηση τον Τριαδικό Θεό και βέβαια τους συνανθρώπους του. Έλαβε και τις τρεις βαθμίδες της ιεροσύνης φθάνοντας Επίσκοπος Ιλλυρικού.

Ο Άγιος έζησε κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. όταν ο Χριστιανισμός εδιώκετο βίαια. Τα αίματα των μαρτύρων κυλούσαν σαν ποτάμια στους δρόμους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Σε εκείνους, λοιπόν, τους δύσκολους καιρούς ο Άγιός μας δίδασκε χωρίς φόβο τη χριστιανική διδασκαλία με το λόγο και βέβαια με τον βίο του.

Όπως όλοι οι άνθρωποι είχε και αυτός τις αδυναμίες του αλλά με τη βοήθεια του Θεού τις ξεπερνούσε. Έτσι κι εμείς, σήμερα, να ζητάμε πάντα τη βοήθεια του Θεού και να μην εμπιστευόμαστε αποκλειστικά τις δικές μας δυνάμεις.

Ο Άγιος Ελευθέριος άντεξε πολλά βασανιστήρια ένεκα της πίστης του. Αλλά έμεινε σταθερός, ομολογώντας και δοξάζοντας τον Θεό.

Ας παρακαλέσουμε κι εμείς τον Θεό, όπως έκανε και ο Ιερομάρτυρας Ελευθέριος, να μας δίνει δύναμη, υπομονή και σταθερή πίστη μπροστά στις σημερινές προκλήσεις και δοκιμασίες που βιώνουμε.

Στο εκκλησίασμα συμμετείχαν και πολλοί πρόσφυγες αδεφλοί μας από διάφορες περιοχές της κατεχόμενης νήσου μας.

Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία, μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, να συνομιλήσει με τους εκτοπισμένους χριστιανούς και να ακούσει τις σκέψεις και αγωνίες τους.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post