Η Ιστορική Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στο Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Η Ιστορική Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στο Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Στις 27 Μαρτίου 2023 ο Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Δρ Ιωάννης Ηλιάδης και η Επιστημονική Λειτουργός του Ιδρύματος Δρ Σωτηρούλα Βασιλείου φιλοξενήθηκαν στο Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, στην ωριαία εκπομπή «Εύξεινος Κύπρος», με οικοδεσπότη τον Δρ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τους Αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού και τη συμβολή της Ιστορικής Πινακοθήκης του Ιδρύματος στην ανάδειξη και τη συνολική πρόσληψη τους.

Ο Δρ Ηλιάδης προέβη σε κατατοπιστική περιγραφή της δημιουργίας της Πινακοθήκης, η οποία προσφέρει στον επισκέπτη μία επιτομή των Αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της διάσωσης και της προβολής των κειμηλίων των Εθνικών Αγώνων τόσο για τους αγωνιστές και τους απογόνους τους όσο και για την καλλιέργεια του εθνικού φρονήματος και την προαγωγή της ιστορικής έρευνας.

Μεταξύ άλλων, η Δρ Βασιλείου εξήγησε την ευγλωττία της Πινακοθήκης αναφορικά με τις επαναστατικές και τις μετεπαναστατικές διαδρομές των Κύπριων αγωνιστών του 1821 και κυρίως το προσωπικό και ευρύτερο αποτύπωμα της συμβολής τους στην Επανάσταση. Ερωτώμενη ανέδειξε, επίσης, την ομοιότητα των Αγώνων του 1821 και του 1955-1959 τόσο ως προς τον στόχο όσο και ως προς το συμβιβαστικό αποτέλεσμα, το οποίο καθόρισε και την ημερομηνία εορτασμού τους.

Στον σύνδεσμο η εκπομπή:

http://cybc.com.cy/audio-on-demand/πρωτο/ευξεινοσ-κυπροσ/episodes/εύξεινος-κύπρος-27-03-23/

Στην πρώτη εικόνα μύλος για την άλεση πυρίτιδας, τον οποίον έφερε μαζί του από την Ελλάδα ο Πάφιος αγωνιστής του 1821 Γιάννης Πασαπόρτης. Στη δεύτερη πίνακας του Πολ Γεωργίου, ο οποίος απεικονίζει τη Μάχη του Αχυρώνα του Λιοπετρίου. Αμφότερα εκτίθενται στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post