Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄: Διάλεξη με θέμα «Οι συζητήσεις Μακαρίου-Κίσσινγκερ το 1974» (3 Μαΐου 2023)

Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄: Διάλεξη με θέμα «Οι συζητήσεις Μακαρίου-Κίσσινγκερ το 1974» (3 Μαΐου 2023)

Χθες, 3 Μαΐου 2023, το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ διοργάνωσε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του, διάλεξη με θέμα: «Οι συζητήσεις Μακαρίου-Κίσσινγκερ το 1974», με ομιλητή τον Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών κ. Χρήστο Ιακώβου.

Συγκεκριμένα, βάσει των ερευνητικών ευρημάτων του στα αμερικανικά αρχεία, ο κ. Ιακώβου ανέλυσε τις τρεις συζητήσεις, τις οποίες είχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Δρ Henry Kissinger, από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 1974. Βασικοί άξονες των συζητήσεων ήταν η αμερικανική στάση έναντι του Πραξικοπήματος και της Εισβολής και η εξέλιξη του Κυπριακού Ζητήματος, βάσει συγκεκριμένων σχεδίων. Επιπλέον, ο κ. Ιακώβου ανέδειξε τον ευρύτερο πολιτικό κυνισμό του Kissinger καθώς και το διεθνές πλαίσιο, με έμφαση στις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, για την οποίαν κυρίαρχο δόγμα αποτελούσε η προαγωγή των αμερικανικών συμφερόντων, έστω και εις βάρος του δικαίου. Τονίστηκαν, επίσης, ο υποτιμητικός τρόπος, με τον οποίον αντιμετώπιζε ο Αμερικανός υπουργός τον Κύπριο Πρόεδρο και (με τη χρήση χαρτών) το χάσμα ανάμεσα στις λύσεις, οι οποίες συζητήθηκαν.

Τη διάλεξη ακολούθησε ζωηρή συζήτηση. Το Ίδρυμα ευχαριστεί θερμά το κοινό για την αθρόα παρουσία και το έκδηλο ενδιαφέρον.

*****************************

Το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ σας προσκαλεί στη διάλεξη με θέμα: «Οι συζητήσεις Μακαρίου-Κίσσινγκερ το 1974», με ομιλητή τον Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών κ. Χρήστο Ιακώβου. Ημερομηνία: Τετάρτη, 3 Μαΐου 2023, ώρα 7:15 μ.μ. Χώρος: Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος. H παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 22430008 (8:00-14:30, καθημερινές) ή να στείλετε μήνυμα στη διεύθυνση [email protected].

Print Friendly, PDF & Email

Share this post