Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας: Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγιο Τριφύλλιο

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας: Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγιο Τριφύλλιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρική εισβολή, ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας προσκαλεί το κοινό στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό για τον Άγιο Τριφύλλιο, προστάτη και πολιούχο της Λευκωσίας. Ο Εσπερινός θα γίνει στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης την Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, στις 7:30μ.μ.

Του Εσπερινού θα χοροστατήσει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος και θα παρευρεθεί η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος.

Θα ακολουθήσει λιτανεία προς το οδόφραγμα, στο τέρμα της οδού Λήδρας, όπου θα τελεστεί δέηση υπέρ απελευθερώσεως της Λευκωσίας.

 

ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ

Ο Άγιος υπήρξε ο πρώτος επίσκοπος Λεδρών (της σημερινής πόλης της Λευκωσίας) κατά τον 4ο αιώνα. Ήταν ήδη επίσκοπος όταν έγινε η Σύνοδος της Σαρδικής, το 343, αφού το όνομα του αναφέρεται ανάμεσα στα ονόματα των δώδεκα Κυπρίων ιεραρχών, οι οποίοι υπέγραψαν τα πρακτικά της εν λόγω Συνόδου.

Από τις σωζόμενες πηγές αναφέρεται ότι ο Άγιος ήταν λόγιος και περίφημος ρήτορας. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή της Βηρυτού, όπου φαίνεται να άσκησε για αρκετά χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου.

Υπήρξε μαθητής του Αγίου Σπυρίδωνα, επισκόπου Τριμυθούντος. Όπως αναφέρει ο Λεόντιος Μαχαιράς (15ος αιώνας) στο “Χρονικόν” του, το λείψανο του Αγίου φυλασσόταν στον ναό της Παναγίας Οδηγήτριας, στη Λευκωσία.

Τμήματα των ιερών λειψάνων και της κάρας του Αγίου φυλάσσονται σήμερα στην Ιερά Μονή Παναγίας του Κύκκου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post