Μεγαλειώδης Αντικατοχική Συναυλία «Πόσο Ακόμα;» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου

Μεγαλειώδης Αντικατοχική Συναυλία «Πόσο Ακόμα;» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 19 Ιουλίου 2024, η μεγάλη αντικατοχική Συναυλία, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, με τίτλο «Πόσο ακόμα;», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την τραγωδία του 1974, τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής, η Υπουργός Παιδείας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος της Προέδρου της Βουλής, Μέλη της Ιεράς Συνόδου, Αρχηγοί και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδος, Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων, ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κ. Σάββας Τσίβικος, αγωνιστές, κληρικοί από όλη την Κύπρο και πλήθος κόσμου.

  Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, για μια ακόμη φορά ξεδιπλώνοντας τα αισθήματα  φιλοπατρίας που τον διακατέχουν και το αγωνιστικό του φρόνημα, στη σύντομη ομιλία του για τη θλιβερή επέτειο και τις επώδυνες μνήμες που την συνοδεύουν, τόνισε, ανάμεσα στ’ άλλα, τα εξής: «Απόψε με τη μεγαλειώδη αυτή εκδήλωση δηλώνουμε σε όλους, εχθρούς και φίλους, δικούς μας και ξένους ότι καταδικάζουμε τη βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας. Όσα χρόνια και να περάσουν δεν ξεγράφουμε πατρίδες· ούτε και παραμένουμε στους θρήνους· δεν εξαντλούμαστε στην παθητική αναπόληση. Συντηρούμε το αγωνιστικό φρόνημα. Δεν ξεχνούμε και αγωνιζόμαστε. Ετοιμαζόμαστε για την απελευθέρωση». Απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό της Κύπρου τον κάλεσε να κρατήσει το αγωνιστικό του φρόνημα ακμαίο και τον πόθο της επιστροφής  άσβεστο και αδιαπραγμάτευτο. «Αν εμείς εμμείνουμε σ’ αυτές τις αρχές, είμαι σίγουρος ότι και θα έλθει βοηθός στις προσπάθειές μας και ο Θεός» διαβεβαίωσε ο Μακαριώτατος, συγκινώντας τον κόσμο, που κατέκλυσε από νωρίς την τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου.

Μετά την σύντομη ομιλία του Μακαριωτάτου ακολούθησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών, με πρώτο τον μεγάλο  Γιώργο Νταλάρα, η φωνή του οποίου έχει συνδεθεί με το πρόβλημα της εισβολής και κατοχης της πατρίδας μας, και ο οποίος επιμελήθηκε το όλο μουσικό πρόγραμμα. Συμμετείχαν, επίσης, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Παντελής Θαλασσινός και οι κύπριοι καλλιτέχνες Γιάννης Διονυσίου, Δημήτρης Μεσημέρης, Δημήτρης Φανής, Δώρος Δημοσθένους, Κατερίνα Παράσχου, Κούλλης Θεοδώρου, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Μαρίνα Βερζανλή, Πάρης Παράσχος, Πέτρος Κουλουμής και το φωνητικό σύνολο Διάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικός συντονιστής για την οργάνωση και επιτυχία της μεγάλης αυτής συναυλίας υπήρξε ο Διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου και άμεσος συνεργάτης του Μακαριωτάτου, κ. Μιχαήλ Σπύρου.

Η πραγματοποίηση της όλης εκδήλωσης αποδεικνύει περίτρανα τη συνέπεια των λόγων του Μακαριώτατου, ο οποίος συνεχώς τονίζει «Δεν θα σταματήσουμε να συμβάλλουμε σε δράσεις και δραστηριότητες, οι οποίες διατηρούν άσβεστο τον πόθο της επιστροφής και του αγώνα για δικαίωση».

Διακόνου Μιχαήλ Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post