Πανηγυρικός Εσπερινός και Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών στον ι.ν. Παναγίας Φανερωμένης

Πανηγυρικός Εσπερινός και Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών στον ι.ν. Παναγίας Φανερωμένης

Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017, η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ανέγνωσε την Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών, στον ι.ν. Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία.

Πλήθος χριστιανών ήρθαν στην Πανήγυρι του ιστορικού ναού για να τιμήσουν την Παναγία και το λαμπρό γεγονός του Ευαγγελισμού, το οποίο σήμανε την αρχή της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο νόημα της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού και παρουσίασε την Κυρία Θεοτόκο ως το πρότυπο της χριστιανής μητέρας και γενικά της γυναίκας. Η ψυχή της νεαρής Μαρίας ήταν τόσο καθαρή που ο Θεός την επέλεξε να δεχθεί στα σπλάχνα της τον Υιό του Θεού.  Πολλά ήταν τα χαρίσματα της Παναγίας αλλά το κυριώτερο απ΄ όλα, για το οποίο και αξιώθηκε να γίνει Θεοτόκος ήταν η ταπείνωσίς της. Ο Θεός, σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, “ἐπέβλεψεν ἐπὶ τὴν ταπείνωσιν τῆς δούλης αὐτοῦ” (Λκ. 1, 48), και την ύψωσε σε τόση δόξα και τιμή που είναι “τιμιωτέραν τῶν Χερουβὶμ καὶ ἐνδοξοτέραν ἀσυγκρίτως τῶν Σεραφίμ”. 

Στο τέλος ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους καλό υπόλοιπο της Σαρακοστής και η Παναγία να μας προστατεύει πάντοτε.

Διακ. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post